YENİ STAD SORUNLARINI DA BERABERİNDE GETİRDİ...

YENİ STAD SORUNLARINI DA BERABERİNDE GETİRDİ...

Yeni hizmete giren Çubuk Şehir Stadı’nın hizmete girişinin ardından sorunlar da peşi sıra sıralanmaya başladı. Başta tuvalet ihtiyacı olmak üzere, skorboard (sayı levhası), sentetik çim ve tribünlerin yetersiz oluşu şimdiden sorun olmaya başladı.

Şuayip YAMAN

Yeni Çubuk Şehir Stadı; Spor Toto Teşkilat Başkanlığı’nın katkıları ile Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yaptırılmıştır.

 

Ama yeni stadın hizmete girmesiyle birlikte sorunlar da art arda ortaya çıkmaya başladı.

 

Karşı tribünde “tuvalet” yok...

 

Çubuk Şehir Stadı’nın 2 No’lu girişindeki tribünde tuvalet sorunu yaşanıyor! Çünkü buraya tuvalet yapılmamış, unutulmuş.

 

2500 seyirci kapasiteli Çubuk Şehir Stadı’nda sadece Protokol Girişi ile A ve B girişlerinin bulunduğu tribünün altında hakemler, ev sahibi ve misafir takım tuvaletleri ve modern duş yerleri ile birlikte seyirciler için kadın, erkek ve engelli tuvaletleri var.

 

2 No’lu Stat girişindeki yani protokolün karşısındaki tribünde ise maalesef tuvalet yok. Buraya tuvalet yaptırmak ne Stat yetkililerinin ve ne de müteahhit firmanın aklına bile gelmemiş...

 

Oysa Çubukspor’un amigoları ve ateşli seyircileri genelde bu tribünde maç seyrederler ve takımlarını maç boyunca tezahüratları ile buradan desteklerler...

 

Ama ne hikmetse onlara tuvalet yapmayı unutmuşlar. Peki, burada maç seyredenler tuvalet ihtiyaçlarını nasıl ve nerede karşılayacaklar?

 

Dolaysıyla bu durum Stadı kullanan Çubukspor Kulübü yöneticilerinin de henüz aklına gelmemiş. Bu zihniyetle de gelecek gibi değil...

 

Çünkü yöneticilerin hepsi de maçları protokolden izliyor. Hal böyle olunca da karşı tribünde maç izleyen insanların tuvalet ihtiyaçları mı var, ya da başka bir ihtiyaçları mı var nereden bilsinler!..

 

Oysa yöneticilerden birkaçının bu bölümde olması maçların selameti açısından çok önemli...

 

Protokol tribünündekiler insanda, karşı tribündekiler insan değil mi? Onların da tuvalet ihtiyaçları yok mu?  Ya da bir başka ihtiyaçları yok mu? İnsan bir araştırıp sormaz mı? Gidip oradaki seyircilerle “ne ihtiyacınız, ne sorununuz var?” Diye sorulmaz mı?

 

Hadi her iki tribün için tek tuvalet yeterli, karşı tribündeki (2 No’lu Giriş) seyirciler tuvaletlerin bulunduğu tribüne nereden ve nasıl gelecekler?

 

Karşı tribünde vatandaşlar tuvalet ihtiyaçlarını ilkel usullerle yapmaya çalışıyor. Öğrendiğime göre çoğu tuvaletini tutuyor, maçtan sonra yakındaki bir cami tuvaletine ya da eve koşarak kendini zor atıyormuş... Çok sıkışanlar da stadın duvarlarına yapıyormuş. Bu nasıl bir iştir? Hangi devirde yaşıyoruz?  

 

Hadi buradaki erkekler tuvalet ihtiyaçlarını bir şekilde hallederler diyelim. Peki, bu tribündeki kadın seyirciler tuvalet ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaklar?

 

Buraya tuvalet yapmayı Stadı yapmayı üstlenen Gençlik Spor İl Müdürlüğü mü? Yoksa müteahhit firma mı unuttu? Diyelim ki proje de 2 No’lu girişteki tribünlerde tuvalet yok. Yüklenici firma bunu yetkililere neden haber vermedi?  Ya da müteahhit firmaya verilen plan ve proje de burada tuvalet yapma zorunluluğu yok muydu?

 

Bu müteahhitlik firması şimdilerde de yeni Belediye ve ek hizmet binalarının inşaatının yapımını üstlenmiş durumda. İnşallah önemli müştemilatlarının milatların yapımını unutmaz. Ya da bunların projede eksik olduğunu yetkililere bildirir.  

 

21. yüzyıl Türkiye’sinde, hele hele Metropol bir ilçede bu nasıl bir ihmaldir? Üstelik bir de yeni bir stat yapıyorsunuz?

 

Birde statlarda “fair play” sağlamak için kadınları maçlara davet ediyoruz. Peki, maça davet ettiğiniz kadınlar tuvalet ihtiyaçlarını nasıl giderecek?

 

Stadı yapan müteahhit tuvaletleri unuttu mu? Ya da Protokol Tribünü’ndeki tuvalet yeterli, 2 No’lu tribünde tuvalet ihtiyacı olanlar İmam Hatip Caddesi yönündeki, kale arkasındaki yürüyüş yolunu kullanarak tuvaletin olduğu bölüme geçerek ihtiyaçlarını gidersinler mi denildi?

 

 Bu nasıl bir zihniyettir ki, insanların zorunlu ihtiyacı olan tuvaletleri yapmaz.

 

Şimdiye kadar hiç mi stat yapmamışlar. Tuvaletsiz stat olur mu?

 

Çubuk’ta olur kardeşim...

 

Yoksa yetkililer konudan haberdardı da, “Canım ne olacak? Stada bir tuvalet yeter, karşı taraftaki tuvalete gidiversinler, hem spor yapmış olurlar” mı dediler.

 

Şimdiye kadar neyi doğru-dürüst yaptık ki?

 

İlçedeki işler genel olarak denetimsiz ve kontrolsüz yapıldığı için, sonradan eksik ve aksaklıklarda haliyle ortaya çıkıyor.

 

Stat inşaatını gezerken objektiflere poz veren, basına açıklamalarda bulunan yöneticiler karşı tribündeki tuvalet eksiğini hiç mi görmedi? Nereye baktılar Allah aşkına?

 

Atalarımız “O kadar kusur kadı kızında da olur” demişler ya.. Yöneticilerimize de hak vermek lazım. Çünkü çok çalışıyorlar... Tabii ki hata yapacaklar!..

 

Kaç yıldır ilçede stat mı vardı?

 

Yoksa “kötü koku” yapar diye mi tuvalet yapılmadı?

 

Seyircilere buradan tavsiyem, maça giderken her türlü ihtimale karşı pet şişe götürsünler, ne olur ne olmaz...

 

En önemlisi de prostat hastaları maçlara gitmesin çünkü çok zor durumda kalabilirler.

 

Şimdilerde en iyi çözüm; 2 No’lu Stat girişinin tuvalet yapılıncaya kadar, seyirciye kapatılması olacaktır.

 

Gerçi bu 2 No’lu Stat girişi sadece “Bölgesel Amatör Lig” maçlarında seyirciye açılıyor. Seyirci az olduğu için, U Genç ve Amatör 1. Lig maçlarında kapatılıyor.

 

 Sorun sadece “tuvalet” ile sınırlı değil, Stat da başka sorunlar da var...

 

Stat da “Skorboard” var. Ama daha yeni çalışmaya başladı...

 

Cebeci Stadı’ndan getirilip monte edilen ve bozuk olan Skorboard haftalar sonra tamir edildi ve (Kastamonu temsilcisi İl Özel İdare Spor ile yapılan maçla birlikte hizmete girdi. İnşallah ileride tekrar bozulmaz.

 

Yayın odası var, basın tribünü yok.

 

Yayın tesisleri medyaya yönelik içeriği temsil eder ve stadyumlarda giderek önemli miktarda yer teşkil etmeye başlamıştır. Yayın tesisleri, stadyum medya merkezi, medya, basın tribünü, kamera konumları, televizyon stüdyoları, basın toplantı odası, karma alan, Flash röportajlar gibi alanları içerir. Bu sistem modern ve çağdaş stadyumlarda bulunuyor.

 

Çubuk Şehir Stadı’nın ‘Yayın Odası’nda sadece hakem triosu ve takım listeleri okunuyor. Bazen de seyirciler uyarılıyor.

 

Basın Odası’nda basına yardımcı olmayı bırakın, çoğu zaman hakem triosu ve takımların listeleri bile çoğaltılıp basın mensuplarına dağıtılamıyor.

 

Bazı oturaklar kırık...

 

Kendini bilmez, taşkın birtakım seyircinin kırdığı plastik oturaklar neden tamir edilmez? Oturakları kıranlar tespit edilip, zararı neden tazmin edilmiyor? Bu seyirciler tekrar maça gelip burada oturmayacaklar mı? Bu Milli gelire zarar değil mi?                                                           

 

Yiyecek - içecek sorunu...

 

Stat içinde sporseverlerin diğer (yiyecek ve içecek) ihtiyaçlarının karşılanması da bir başka sorun. Buna da bir çözüm bulunması gerekir.

 

Gerçi protokolün böyle sorunu yok. Onların ihtiyaçları İlçe Spor Müdürlüğü personeli tarafından karşılanıyor.

 

Stada “ek tribün” yapılması şart...

 

İlçede amatör sporun nabzının attığı Çubuk Şehir Stadı’ndaki mevcut tribünler maalesef ihtiyacı karşılamıyor.

 

90 bin nüfuslu Çubuk’a 2 bin 500 kişi kapasiteli stat kesinlikle yeterli değil.

 

Stat Bölgesel Bal Ligi maçlarında (yarım saat öncesinden) tıklım tıklım doluyor. Ve Stat kapıları daha önceden kapatılıyor.

 

Maça giremeyenler kahveye veya başka mekânlara koşuyor. Hatta maça çocuklarıyla gidenler stat kapısından geri dönüyor. Büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor.

 

“Stat dolmuştur” diye bir daha da maçlara gelmiyorlar. Hani insanlar spora ve sportif müsabakalara yönlendirilerek kötü alışkanlıklar ve mekânlardan uzaklaştırılacaktı?

 

Stattaki iki tribünde yeterli değil..

 

Misafir takım için ayrılan tribün çok küçük, bazı maçlara güvenlik nedeniyle misafir takım taraftarları alınmıyor. Gerçi bu tribünü de Çubuklu seyirciler dolduruyor.

 

Oysa stat da ek tribün yapılacak yeteri kadar alan var...

 

İnternetten; Çubuk Şehir Stadyumu - Vikipedi

tr.wikipedia.orgwiki/Çubuk_Şehir_Stadyumu” adresine girdiğinizde;

 

“Çubuk Şehir Stadyumu zaman içerisinde geliştirilmesi planlanan yerler arasında bulunur. Gerekli olan yatırımların tamamlanması sonucunda spor faaliyetlerini aktif bir şekilde sürdürmeye de devam edecektir. Stadın bulunmuş olduğu konum sayesinde gerçekleşecek olan büyütme ve yenileme çalışmaları daha kolay biçimde tamamlanabilir ve hizmete devam edebilir.” Denilmektedir.

 

Yöneticilerin ve yetkilerin; Yukarıdaki açılamadan hareketle Çubuk Şehir Stadı’nı büyütme ve yenileme çalışmalarını en kısa zamanda başlatması gerekir...

 

Yeni Stadın zemini “Sentetik çim”...

 

Çubuk Şehir Stadı yıllar sonra yeni çehresiyle hizmete girdi. Zemini de “sentetik çim” yapıldı.

 

Çubuk Şehir Stadı bir zamanlar Türkiye’nin en doğal statlarından biri idi...

 

Çubukspor ‘bir zamanlar kartaldı. Kulüpteki bir odası madalyalarla dolu... Şimdi o başarılar tarihin tozlu sayfalarında kaldı.

 

Hey gidi günler hey... 1970-1980’ ve hatta 90’lı yıllara kadar Çubuk Şehir Stadı; Türkiye’de Eskişehir Atatürk şimdiki adıyla ES ES Arena Stadı’ndan sonra en doğal çim sahasına sahip idi.

 

Eskiden Ankara 19 Mayıs Stadyumu’na buradan çim götürülür, deforme olan kale önlerine ve diğer yerlerine yama yapılırdı.

 

Dönemin Profesyonel 1. ve 2. Lig’de oynayan Ankara takımları; Ankaragücü, Gençlerbirliği, Ankara Demirspor, Hacettepe gibi takımları antrenmanlarını ve antrenman maçlarını da dönemin ‘Efsane Çubukspor’u ile yaparlardı...

 

O muhteşem Stat’tan şimdilerde bir eser yok.

 

Ve o Stat şimdilerde sentetik çim oldu. Yazık çok yazık oldu.

 

Neyse ki birilerine göre “artık bir stadımız var!” Y olmasaydı? Buna da şükür...

   

Sentetik çimde; Zemin kaygan, top yeterince sekmiyor. Hareketlerin kontrolünde zaman zaman zorluklar çekiliyor. Doğal çime göre kayganlığının daha az olmasından kaynaklı aşırı zorlanmaya bağlı olarak, özellikle ayak bileği ve diz de sakatlıklara yol açtığı görülüyor...

 

Çubuk Şehir stadında son zamanlarda yapılan maçlarda; Sporcuların hiç bir fiziki müdahaleye maruz kalmadan (durup-dururken)  sakatlıklara maruz kalmasını neye bağlarsınız?  Sakın bu sakatlıkların sebebi, stadın zemininin sentetik olmasından kaynaklanmasın...

 

Uzmanlar, “Son zamanlarda özellikle futbol sahalarında doğal hazır çim yerine sentetik çim kullanılması sektörde sıkıntılara neden oluyor.

 

Oysa futbol sahasında doğal çim kullanılmasının sentetik çime göre birçok avantajları var. Yapay olarak üretilen sentetik çimler, sahada zeminin kayganlığını artırması ve kullanıldığı zeminde oluşturduğu sertlikten dolayı sporcuların sakatlanmalarını artırıyor.

 

 Sentetik çimin atıkları da çevreye onarılmaz zararlar veriyor. Doğaya dost olan doğal çimlerin, düzenli bakılması halinde kendi kendini yenileme özelliği bulunuyor, sık sık değiştirilmesi gerekmiyor.

 

Sporcuların sağlığını tehdit etmeyen doğal çimler daha yumuşak olmaları ve toprağın su tutma özelliği sayesinde sakatlanmaları daha aza indiriyor.”

 

Yine ABD’deki sporcular arasında yapılan bir araştırma suni çimde kanser riski tartışmalarını gündeme taşıdı.

 

Washington Üniversitesi Futbol Takımı Teknik Direktörü Amy Griffin, 166’sı aktif 220 genç sporcuda kanser tespit edildiğini bildirdi.

 

Bu oyuncuların yüzde 60’ı ise suni çime daha fazla temas eden kalecilerden oluşuyor. Bu veriler ABD senatosunun gündemine taşındı. Maliyetinin ucuzluğu ve bakımının kolaylığı nedeniyle tercih edilen suni çimde civa, kurşun, arsenik ve diğer kanserojenleri içeren çok sayıda bileşen bulunduğu yapılan çalışmalarda saptanmıştı.”  Denilmektedir.

Kurulduğu (1959) yılından beri doğal çim olan stadın zemini hangi akla hizmet edildi ise “Sentetik” (suni) çim yapıldı.

 

Şimdilerde bu sentetik çim sahada ufak tefek sakatlanmalar oluyor. Ama ileride büyük sakatlanmaların olup /olmayacağını kimse garanti edemez. 

 

Allah sporcularımızı büyük sakatlıklardan korusun...(Amin)

dscn5049-vert.jpgdscn8295-vert1.jpgdscn8329-vert2.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.