YBÜ’DE KALİGRAFİ VE KATI' SERGİSİ

YBÜ’DE KALİGRAFİ VE KATI' SERGİSİ

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin “C” Bloğundaki sergide: Ankara Büyükşehir Belediyesi Gençlik Parkı Kültür Merkezi hocalarından kaligrafi sanatçıları Serdar Kipdemir ve Kültür Bakanlığı sanatçısı Burcu Eryılmaz’ın eserleri sergilendi.

 Şuayip YAMAN

Sergide her iki sanatçıya ait 20’şer sanat eseri sergilendi.

“Yazı Dilin Eli Elin Dilidir İle” başlayan yazıya dair metnini kaligrafi sanatı ile yazan kaligrafi sanatçısı Serdar Kipdemir, Yazı tablosunu Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’ne asılmak üzere Rektör Prof. Dr. Metin Doğan’a hediye etti.

 

Ayrıca Üniversite de Kaligrafi ve Katı’ derslerinin açılması konusunda Rektör Doğan’dan destek istendi.

 

Kaligrafi sanatçısı Serdar Kipdemir, öğrencilere Kaligrafi ve Script (Coper Plate System) yazı sanatı ile öğrencilere isimlikler yazdı.

 

 

Serdar Kipdemir, “1928 de Harf Devrimi’nden sonra yaklaşık 90 yıl geçti. Sanatsal tekâmül ne eğitim kurumlarında ve ne de geleneksek sanatlar arasında yer almadığından, Kültür Bakanlığından da bu sanat dalına yeterli desteği alamadık” dedi.

 

Katı’ Sanatı (Kağıt Oyma Sanatı)

 

Kökeni Uygurlara dayanan Eski bir Osmanlı kitap sanatı olan Katı’; en basit anlatımıyla kâğıt üzerine çizilen motif, figür ya da yazıların oyulup çıkarılarak başka bir yüzey üzerine yapıştırılmak suretiyle oluşturulan bezeme sanatıdır.

 

Katı’; Arapça da “kat”, yani “kesme” kelimesinden türemiştir. Bu işi yapanlara Katı’an (oymacılar) denir.

 

Oymacılık mühim bir sanat olup, önemli temsilcisinin XV. yy.’da Heratta yetişmiş ve orada eserler vermiş Abdullah katı olduğu belirtilir. Yine diğer bir usta, Abdullah Kaatı’nın oğlu ve aynı zamanda onunu sanatını koruyan Muhammet Dost Katı, yine Şeyh Muhammet Dost’un öğrencisi Seng-i Ali Bedahşi ve Hatta Mir Ali’nin oğlu Mevlana Muhammed Bakır’ın da bu alanda üstatlardan olduğu yazılır.

 

Osmanlıda Kanuni Sultan Süleyman, Yavuz Sultan Selim ve II. Beyazıd dönemlerinde önemli bir sanat halinin almıştır. Özellikle Kanuni Sultan Süleyman devrinde Katı’ önemli bir sanat dalı olarak pek çok değerli el yazmasının tezhipten sonraki en önemli süs olmuştur. Bu yazma eserlerde oyma olarak tezyini motiflere ve çiçeklere kadar hemen her şekil denenmiştir.

 

XVI. yy. da görüldüğü rağbetle giderek gelişen kağıt oymacılığı, XVII: ve XVIII: Yüzyıllarda da bu dönemlerin sanat anlayışına uygun eserlerle ilerlemeye devam etmiştir. XVII. Yüzyıla ait Katı’ eserler arasında en çok bilinenleri Bursalı fahri elinden çıkmış oyma katı’lar ve manzaralar, oyma buketler ve çeşitli nakışlarla bezeli olan Gazneli Mahmut albümü ile çiçek süslemeli bir minyatür albümüdür.

 

Katı’ sanatında geniş bir uygulama alanı ve zengin bir motif çeşitliliği vardır. Her türlü bitkisel motif; çiçekler, ağaçlar, otlar, meyveler yalınkat veya çok katlı olarak çalışılırlar. Ayrıca her türlü hayvan figürleri, manzara kompozisyonları, ev, cami, çanak gibi objeler ve sayfa kenarlarındaki dişi oyma kalıplarla hazırlanan süslemeler ustalıkla işlenmiştir. Rumi motifleri özellikle cilt kapağı süslemelerinde, köşebent, şemse ve bordür olarak yaygın bir şeklide kullanılmıştır.

 

SERDAR KİPDEMİR KİMDİR?

dscn1997.jpg

·         1965 yılında Malatya 'da doğdu.

·         1985 Yılında K.K.K. Lığı İstihkam Astsubay Sınıf Okuluna (Narlıdere/İZMİR) girdi

·         .1986 yılında K.K.K.Lığı İstihkam Teknisyen Astsubay Olarak Mezun oldu.

·         1996 Yılında Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesinden mezun oldu.

·         1986-2006 Yılları Arasında 21 yıl Türk Silahlı Kuvvetlerinin Değişik Kadrolarında görev yaptı. Fırsat bulduğunda, güzel yazı konusunda ki çalışmalarını Etem Çalışkan'ı örnek alarak şahsi gayretleri ile sürdürmeye ve geliştirmeye çalıştı.

·         2006 yılı Eylül ayında Güzel Yazı Sanatına ait çalışmalarını profesyonel olarak sürdürmek maksadıyla TSK da görevini tamamlayarak, kendi isteği ile emekli oldu.

·         2007 Yılında ilk olarak Hayalini kurduğu Serdar KİPDEMİR Güzel Yazı Merkezini (Malatya) açtı.

·         2008 Yılında Malatya Halk Eğitim Merkezinde Kaligrafi öğretmenliği yaptı.

·         2009 -2010 Yıllarında Sanatsal faaliyetlerini Yurtiçi ve Yurtdışı’nda olmak üzere değişik bölgelerde sürdürdü.

·         2011 Yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi Gençlik Parkı Kültür Merkezinde Kaligrafi öğretmenliği görevine başladı.

·         2012 Yılında Polis Akademisi’nde (Gölbaşı/Ankara) Kaligrafi öğretmenliğine başladı.

·         2013 Yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğünden kaligrafi çalışmalarının 5846 sayılı yasa gereğince sanat eserleri kapsamında değerlendirildiğine dair onay aldı.

·         2013 Yılında Ülkemizde sanatsal manada yaygın olmayan Kaligrafi ve Script yazı(Copperplate) konusunda çalışmalarını Avrupa standartlarında yapabilmek -geliştirebilmek için..The Calligraphy and Lettering Arts Society (CLAS) 'a üye oldu...

·         2014 Yılında İstanbul Arel Üniversitesi sosyal Bilimler Enstitüsünde Grafik Tasarımı (Tezli) Yüksek Lisans eğitimine başladı.

·         2014 Yılında The Calligraphy and Lettering Arts Society (CLAS)'dan  Angled Unıcıal Alphabet  (1156/AU) 1 nci Sertifikasını aldı.

·         2015 Yılında The Calligraphy and Lettering Arts Society (CLAS)'dan  Foundatıonel Hand Alphabet (1167/F) 2 nci Sertifikasını aldı.

·         2015 Yılında The Calligraphy and Lettering Arts Society (CLAS)'dan  Roman Capitals Alphabet (1184/RC) 3 ncü Sertifikasını aldı.

·         2016 Yılında The Calligraphy and Lettering Arts Society (CLAS)'dan  Gothıc Black  Letter (Minuscule) (1197/GB) 4 ncü Sertifikasını aldı.

·         2016 Yılında The Calligraphy and Lettering Arts Society (CLAS)'dan  Copperplate (Minuscule) 1236/CP 5’ nci  Sertifikasını aldı.

·         2016 Yılında İstanbul Arel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı'nda  Yüksek Lisans Eğitimini tamamladı.

Kişisel Sergileri:

·               2007 Serdar Kipdemir  Kaligrafi Sergisi Kitap Fuarı (Malatya)

·               2008 Serdar Kipdemir  Kaligrafi Sergisi  Kitap Fuarı (Malatya)

·               017 Serdar Kipdemir  Kaligrafi Sergisi ( 03.08.2017 Ocak  / Mustafa Necati Kültür Merkezi /Ankara)

      Karma Sergileri:

·               2007 Sakıp Sabancı Kültür Merkezi El sanatları ve Kaligrafi Sergisi (Malatya)

·               2007 Yerel Gündem 21 Mevlana Temalı Kaligrafi ve Ebru Sergisi (Malatya)

·               2008 Sakıp Sabancı Kültür Merkezi El Sanatları ve Kaligrafi Sergisi (Malatya)

·               2013 Dilden Gönüle Yunus Emre Sergisi (Eskişehir)

·               2014 Bizim Yunus Kaligrafi (Güzel Yazı )Sergisi (Eskişehir)

·               2015  Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı  Bölümü Farklı ve Birlikte III  (Sergi  & Panel 13-16 Mayıs  2015 /Kütahya)

·               2017 Uluslararası Kaligrafist ''Yazı Kültürü Etkinliği Karma Kaligrafi Sergisi'' ( 25. Mart / 20 Nisan 2017  Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi Küçükçekmece/ İSTANBUL

Serdar Kipdemir’in Kaligrafi Eğitimi İle İlgili Görüşleri:

Kaligrafi Sanatı içerdiği vücut ve akıl disiplininin tutarlılığı sonucu yüzyıllar boyunca canlı bir sanat olarak kalmıştır. Sanatsal Yazılar  insanların bilincini ve aklını kullanarak belirli kurallar  çerçevesinde bir üsluba ve kişiliğe bürünen özenli , duygularınızı kattığınız zevkli biçimidir.

 Kaligrafi sanatı temel  eğitimi almak isteyen siz değerli öğrencilerimizin gerçek manada disiplinli, özverili ve sabırlı bir sürece hazır olmaları, yazı sanatının öğretilmesinde birinci sırada önem arz etmektedir...

Avrupa standartlarında kaligrafi eğitimini başlangıç ve tekamül olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi’nde ayrıca  Özel kurslar  vererek sürdürüyorum...

 Kurs programımız sayesinde  kaligrafi sanatının tüm inceliklerine vakıf olabileceksiniz.. Bol egzersiz, pratik ve uygulamaların yanı sıra biraz sabır, itina ve özen ile bu süreci başarı ile bitirebileceğinizden emin olabilirsiniz...

BURCU ERYILMAZ KİMDİR?

dscn2004.jpg

Geleneksel Sanatlar/Katı’ Sanatçısı..

 

1980 Ankara (Çubuk) doğumlu.
 

İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamladı. 
 

Bir süre grafik tasarımcı olarak çalıştı.

 

Üstad Şahin İnalöz’den Kat’ı ve Tezhip, Esengül İnalpulat’tan ebru dersleri aldı. Birçok karma sergiye katıldı. 

2011 yılında Londra da Türk İslam Vakfı’nın düzenlediği geleneksel olarak düzenlenen festivalde karma sergiye ve yine Londra Türk İslam Vakfı Külliyesi, Valide Sultan Camii kalem işi restorasyonu çalışmalarını hocası Şahin İnalöz ile birlikte yürütmüştür.

 

Lisans

 

Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümünü bitirdi. 
 

Yüksek Lisans

Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü-Londra-British Müzesinde bulunan Mundy Albümü içindeki Katı’ ve Minyatürlerinin İncelenmesi” adlı tezini bitirerek yüksek lisans eğitimini tamamladı.

İş Deneyimleri

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığına bağlı Zerefşan Nakış hanesi Kat’ı eğitmenliği, 2008-(devam ediyor)

 

İller Bankası Sanat Atölyesi Kat’ı eğitmenliği, 2011-2013

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Eğitim Dairesi Katı’ Kursu Eğitmenliği, 2011-2013

 

Ayrıca 2011-2013 yılları arasında Kültür Bakanlığının açtığı Katı’ kursunun da eğitmenliğini yapmış ve bu konuda Ankara’da ilk mezunlarını vermiştir.

 

Gazi Üniversitesi sanat ve Tasarım Fakültesi geleneksel Türk El Sanatları Bölümü’nde katı’ Eğitmenliği, 2015-2016

 

Etimesgut belediyesi (ETİSEM) Türk İslam Sanatları Merkezi’nde Katı’ Eğitmenliği, 2013- (devam ediyor)

 

 Zerender Sanat Evi (kişisel atölyem) Katı’ eğitmenliği, 2011-(devam ediyor)

 

Yabancı Diller

 

İngilizce

 

Yarışmalar

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı 15. Devlet Türk Süsleme Sanatları Yarışması Ebru, dalında Sergileme, 2009

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı 17. Devlet Türk Süsleme sanatları Yarışması Katı^dalında Sergileme, 2013

 

Katıldığı Karma Sergiler:

2007 Zerefşan Nakışhanesi Karma sergi, Ankara

2008 Zerefşan Nakışhanesi Karma sergi, Ankara

2008 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Karma Sergi, Ankara

2009 Hacettepe Sanat Galerisi (M salonu) Karma Sergi, Ankara

2009 Kültür Bakanlığı 15. Devlet Süsleme Yarışması Sergisi, Ankara

2011 Zafer Çarşısı Sanat Galerisi (Zerefşan Nakış hanesi) Karma Sergi, Ankara

2011 İller Bankası Sanat Evi ( İlkler) Karma sergi, Ankara

2011 LONDRA-Anadolu Kültür Festivali Sergi, Londra

2011 TCDD Sanat Galerisi Karma sergi, Ankara

2011 Londra Türk İslam Vakfı Külliyesi, Valide Sultan Camii kalem işi restorasyonu çalışmalarına katılmıştır.

2012 Ankara Üniversitesi Sergi (ANKÜSEV) Karma Sergi, Ankara

2012 İlbank Sanat (Evi Sevgi ve Umut Işığı) Sergisi,Ankara

2012 Akdeniz Üniversitesi “Ustalar ve Çıraklar Sergisi” Olbia Sanat Galerisi, Antalya

2012 Ankara Alışveriş Festivali Kapsamında gerçekleşen Kızılay Metro Sanat Galerisinde Karma Sergi, Ankara

2012 TCDD kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında TCDD Sanat Galerisinde ‘Katı’ ve Minyatür’ Sergisi, Ankara

2013 TESK (Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu) Sergi Salonu –Kişisel Sergi, Ankara

2013 EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu) Sergi Salonu-Feminart Derneği-Karma Sergi, Ankara

2013 Ankara Vakıf Eserleri Müzesi Sergi Salonu-Kişisel Sergi, Ankara

2013 Tuzla Belediyesi 1. Uluslar arası “Erguvanlar Açarken” Resim festivali-Tuzla Kültür Merkezi Sanat Galerisi, İstanbul

2013 Adalar Belediyesi-Büyükada Belediye Sergi Salonu-Ankara Rüzgârı Derneği Kapsamında Karma Sergi, İstanbul

2013 Ankara Rüzgârı Derneği, Wine Point Sanat Galerisi Karma Sergi, Ankara

 

2013 GESAV Vakfı 25. Kuruluş Yıl Dönümü Özel Sergisi, Ankara

 

2014 Gazi üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Lisansüstü Öğrenci Sergisi, Ankara

 

2014 Etimesgut Belediyesi (ETİSEM) Türk İslam Sanatları Merkezi Karma Sergi, Ankara

 

2014 Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Sergisi, Ankara

 

2014 Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Kutlu Doğum Haftası Sergisi, Ankara

 

2014 Etimesgut Belediyesi (ETİSEM) 11. Uluslar arası Anadolu Günleri Kültür ve Sanat Festivali Karma Sergi, Ankara

 

2014 Kültür Bakanlığı Bağlarbaşı Kültür Merkezi, 17. Devlet Süsleme Yarışması Sergisi, İstanbul

 

2014 Kültür Bakanlığı Resim heykel Müzesi Sergi Salonu, 17 Devlet Süsleme yarışması Sergisi, Ankara

 

2014 Bahariye Sanat Galerisi- Büyük Cumhuriyet Sergisi-Karma Sergi, İstanbul

 

2014 “14. The Bahreyn Summer Festivali” , Manama, Bahreyn

 

2014 Bahariye sanat Galerisi- Karma Sergi, İstanbul

 

2015 Etimesgut Belediyesi (ETİSEM) Karma Sergi, Ankara

 

2015 Zerender sanat Evi, Ankara Barosu Atilla Sav Sergi Salonu, Öğrenci Sergisi, Ankara

 

2016 Etimesgut Belediyesi (ETİSEM) Karma Sergi, Ankara

 

2016 Ümraniye Belediyesi Ankaralı Sanatçılar Karma Sergi, İstanbul

 

2016 MTA Sergi salonu-Ankara Rüzgârı-Karma Sergi, Ankara

 

2016 Gazi Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları “Gelenekten Geleceğe”  Sergisi, Ankara

 

2016 Ümraniye Belediyesi “Başkentten Şah Şehrine” Sergisi, İstanbul

 

2016 Gazi Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları “Gelenekten Geleceğe-2”  Sergisi, Ankara

 

Kişisel Sergiler

 

2013 TESK (Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu) Sergi Salonu - Kişisel Sergi, Ankara

 

2013 Ankara vakıf eserleri Müzesi Sergi Salonu-Kişisel Sergi, Ankara

 

İletişim:

 

Gsm: 0 533 364 76 13

 

Zerender Sanat Evi, Sezenler Caddesi 20/11 Sıhhiye-ANKARA

sergi-vert-002.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.