YBÜ MERKEZ KÜLLİYE’DE “RÖLYEF SERGİSİ”...

YBÜ MERKEZ KÜLLİYE’DE “RÖLYEF SERGİSİ”...

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Merkez Külliye “C” Blok’taki fuaye (dinlenmelik) de açılan bir diğer sergi de “Kağıt Rölyef Sergisi “ idi.

Şuayip YAMAN

 

Burada 12 kursiyerin, ‘3 Boyutlu Kâğıt Rölyef’ eseri sergilendi.

 

Klasik ve moderni tenin çizgilerini taşıyan kâğıt rölyefin süsleme sanatı olduğunu söyleyen Çubuk Halk Eğitim Merkezi 3 Boyutlu Kağıt Rölyef Kurs Öğretmeni Saliha Demir, “Genellikle doğa ve bitki resimleri üzerine çalışılan kâğıt rölyef uygulamaları sayesinde çok etkin 3 boyutlu çalışmalar yapılabildiğine dikkati çekti ve şöyle konuştu,  "Özel rölyef kâğıtlarımız var.

 

Kâğıtları perspektif kurallarına göre, yani cisimlerin önde ya da arkada olmasına göre keserek, bir nevi resmi küçültüyoruz. Son olarak en önde bulunan objeyi çıkartıyoruz. Onları kabartıyoruz, aralara çöp şiş ve silikon kullanıyoruz. En son 12'nci katta giydirme işlemi yapıyoruz. Detayları tek tek çıkartıyoruz. Üstünü de silikonla yapıştırıyoruz. Çalışmamız tamamlandığında 6-7 santimetre kalınlığında resim elde ediyoruz."

 

Kurs Öğretmeni Demir, bir resmin kursiyerin el becerisine gören en az iki haftada tamamlandığını belirterek, "Bazı resimler daha zorlu oluyor. Objeleri tek tek çıkartmak gerekiyor. O yüzden onların yapımı daha uzun sürebiliyor.”

 

Kâğıt rölyef sanatının sabır isteyen bir hobi olduğunu ve kursiyerlerin ortaya çok güzel çalışmalar çıkardığını kaydeden Demir, "Güzel, incelikli bir iş olduğu için kurslarımıza ilgi oldukça yüksek. Sürekli açtığımız kurslardan çok farkı. Kâğıt rölyef, tamamen el becerisi değil, aynı zamanda sanat dalı" şeklinde konuştu.

 

Çok güzel ürünler elde ettiklerini anlatan Demir, insanların dikiş ve nakış gibi uğraşılardan ziyade, farklı hobiler yapmasını istediğini söyledi.

 

Kâğıt Rölyef Resim

 

Kâğıt rölyef, diğer bir adı 3 boyutlu resim. Kâğıtların katmanlar halinde ayrı ayrı kesilip, bir form verdikten sonra yapıştırılmasıyla oluşuyor.

Hoşunuza giden her türlü resmi üç boyutlu hale getirebilirsiniz. İnanılmaz sonuçlar ortaya çıkıyor. İnanılmaz zevkli bir çalışma.

Kâğıt Rölyef Çalışması

Klasik ve modern sanatın çizgilerini taşıyan Kâğıt rölyef günümüzde birçok kişi tarafından başarılı biçimde gerçekleştirilen bir süsleme sanatıdır.

Basitçe birden çok ayrı katmanın üst üste özel teknikler ile yapıştırılarak belirli bir derinliğe sahip üç boyutlu tablolar oluşturulması işlemi olan bir sanat dalıdır. Genellikle doğa ve bitki rölyef uygulamaları en etkin üç boyutlu çalışmaların yapılabilmesini sağlamaktır.

 Kâğıt Rölyef nasıl yapılır?

Birbiri ile uyumlu ve üst üste gelecek şekilde hazırlanan resimler kenar noktalarından dikkatlice kesilir. Kenarları siyah kalem ile belirgin hale getirilen parçalar alttan üste doğru dizilerek yapıştırma işlemi öncesi son kontrol yapılır.

En alt parça zemin üzerine konduktan sonra dıştan belli olmayacak şekilde çöp şiş veya benzeri bir madde konulur şeffaf silikon sıkılır. Bu işlem en üst katmana gelinceye kadar devam ettirilir.

Bu sayede güzel bir görselliğe sahip olan ve kısa zamanda yapılabilen üç boyutlu bir tabloya sahip olmanız mümkündür.

dscn1935-vert.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.