Yaylacıların umudu Kurban Bayramı oldu

Yaylacıların umudu Kurban Bayramı oldu

Çubuk Yukarı Çavundur Mahallesi yaylasında küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan çiftçilerin en büyük umudu, Kurban Bayramı öncesi satışlar oldu. Yaylacılar dört gözle Kurban Bayramı’nı bekliyor.

Çubuk’ta her yıl hayvanlarını otlatmak amacıyla zengin bitki örtüsüne sahip Aydos Dağı eteklerindeki yaylalara çıkan küçükbaş hayvan yetiştiricileri, yılın büyük bir kısmını bu yaylalarda geçiriyor. 

 

Aydos Dağı eteklerinde ellerindeki hayvanlarını Kurban Bayramı için yetiştiren üreticiler, bayrama kadar ellerindeki kurbanlıkları satmayı hedefliyor.

 

Çubuk ilçesi Aydos Yaylası’nda hayvanlarını otlatan Emrullah Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 6 aydır yaylada otlattıkları hayvanlarını Kurban Bayramı’nın gelmesiyle satışa sunduklarını söyledi.

 

Kurban Bayramı’ndan umutlu olduğunu anlatan Ateş, küçükbaş hayvanlarını 500 ila 1200 lira arasında fiyatlara satışa sunduklarını belirtti.

 

Vatandaşların yavaş yavaş yaylaya kurbanlık almak için çıkmaya başladıklarını ifade eden Ateş, genellikle son günlerde kurbanlıkların satışının arttığını kaydetti.

 

Kurbanlık olacak yaklaşık 250 koyunu bulunduğunu anlatan Ateş, şöyle konuştu:

 

“Yaylada 30 yıldır küçükbaş hayvan yetiştiriyorum. Şu anda elimde 400 koyun ve 300 de kuzusu bulunuyor. Bunlardan 250’si kurbanlık için satılacak. Şu anda kurbanlık fiyatları 500’den başlayarak 1200 TL’ye kadar gidiyor. Taban fiyatımız 450 TL’den başlıyor. Geçen yıllarda ithal kurbanlıklar nedeniyle umduğumuzu bulamamıştık. İnşallah bu yıl koyunlarımızı satacağız. Şimdiden tek tük satılmaya başlandı. Hayvanlarımızı özellikle Aydos Yaylası’nda doğal ortamda yetişiyoruz. Aynı çobanın hayvanları otlatması, annelerini sürekli emmeleri ve organik beslenmeleri hayvanlarımızın kalitesini artırmaktadır. Yaylada otlayan koyunların eti her zaman daha lezzetli oluyor. Bunu bilen vatandaşlar yaylaya gelerek kurbanlıklarını buradan alıyor.”

 

Büyükbaş kurbanlık fiyatlarının yüksek olmasının küçükbaş hayvan satışlarını artıracağını kaydeden Ateş, “Hayvanlarımızı satabilmek için dört gözle Kurban Bayramı’nı  bekliyoruz. Bir kısmını burada satıyoruz büyük çoğunluğunu da Ankara’ya götürüyoruz. Bayrama 3 gün kala burada satılmayan hayvanlarımızı Ankara’ya pazara indiriyoruz. Doğal ortamın zorlukları oluyor, yaylanın soğuğunda, rüzgarında bu hayvanları otlatıyoruz. Kurban Bayramı’nı iyi geçirip emeğimizin karşılığını almak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Öte yandan bazı yaylacılarda kurbanlıklarını satmak için Çubuk Belediyesi Canlı Hayvan Pazarına gelmeye başladı. En yoğun günlerin yaşandığı hayvan pazarında, üreticiler hayvanlarını satmak için çalışıyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.