“YARDIM EDEN YARDIM GÖRÜR” KONFERANSI DÜZENLENDİ

“YARDIM EDEN YARDIM GÖRÜR” KONFERANSI DÜZENLENDİ

“22.Yoksullarla Dayanışma Haftası’’ dolayısıyla Çubuk İlçe Kültür Komisyonu ile Yoksullara Yardım ve Eğitim Vakfı’nın organize ettiği, ‘Yardım Eden, Yardım Görür’ konferansı Çubuk Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda düzenlendi.

Şuayip YAMAN

Konferansın Konuşmacısı Yoksullara Yardım ve Eğitim Vakfı (YOYAV) Genel Başkanı Dr. İbrahim Ateş idi.


Konferansın açılışı Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

 

Yoksullara Yardım ve Eğitim Vakfı (YOYAV) Genel Başkanı Dr. İbrahim Ateş, “Yardım Etme ve Yardımlaşma” hakkında verdiği konferansta, “Sosyal hayatın olmazsa olmazı olup herkes için hayati ehemmiyet arz eden üç önemli deyim var.

 

Bu deyimler biri birinden ayrılmayan yekdiğerini tamamlayan önemli sosyal deyimlerdir ki bunlar;

 

Yardımlaşma,

Dayanışma ve

Paylaşma deyimleridir.

 

Zor durumdaki kişilerin ihtiyaçlarını gidermeye katkıda bulunmak amacıyla sergilenen ilgi, destek ve yardım yaklaşımlarının tümüne yardım diyoruz. Yapılan yardımın yerde kalmayıp karşılığını bulacağına işaret ettik.

 

‘İyilik yap denize at balık bilmezse Halik bilir’. Balıklar umursamasa da yaradan yarattığı kullardan birine sen onun için yani Allah için yardım elini uzattın, yanında oldun, destek oldunsa bilesin ki Allah onun ecrini hem dünyada hem de ukbada ( Ahret, Öbür dünya; bâki olan âlem) sana verecektir.

 

Yardımların en iyisi insanlara, insanlara yapılan yardımların da en iyisi öğrencilere yapılan yardımlardır. Zira o öğrenciler bizim geleceğimizdir, geleceğimizi emanet edeceğimiz o insanların elinden tutup millete, memlekete yararlı insanlar olarak yetişmelerine imkân sağlamamız ne güzeldir.

 

Bakara süresi 61 ve 74 ayetlerinden de bahseden Dr. İbrahim Ateş, “herhangi bir mahallede bir kişi aç kalırsa, o mahallede oturanların tamamı Allah’ın korumasından uzak düşer.

 

Bir belde de bir kişi açlıktan ölürse, o beldedekiler o kişinin katilidirler. Diyetini öderler.

 

 Müslüman, yalnız Müslümanlara karşı değil, bütün insanlara karşı, hatta bütün hayvanata, canlı cansız bütün eşyaya karşı vazifelerinin olduğu, iyi davranması gerektiği şuurunda olan kimsedir.

         

  Yüce Rabbimiz Kur’ân-ı Kerim’de;

 

“Siz, insanların iyiliği (insanların lehine, onların menfaati) için ortaya çıkarılmış hayırlı bir ümmetsiniz.” (Âl-i İmrân süresi, 110. ayet) buyurmaktadır.

 

Bu âyet-i kerimeye göre bu ümmetin, Hz. Allah’a ve Hz. Allah’ın Resûlü Hz. Muhammed’e (s.a.v.) inanan Müslümanların ortaya çıkış gayelerinden birisi, insanlara faydalı olmak, beşerin huzur ve refahı için, yeryüzünün fitne ve fesat içinde çalkalanan bir kan gölü olmaktan kurtulup üzerinde yaşanabilecek bir mekân olması için çaba ve gayret göstermektir.

 

Herkese ve her şeye karşı iyi davranması gereken Müslüman, din kardeşine karşı ise daha bir yakın olmak, onun dertleriyle dertlenmek, sıkıntılarını gidermeye çalışmak, acı ve ızdıraplarını paylaşmak mecburiyetindedir.

           

Yardımlaşmak, hem varlığı, hem de sıkıntıları paylaşmak Hz. Allah’ın emridir. Mâide suresinin ikinci ayetinde Yüce Rabbimiz:

            

“(Ey iman edenler!) İyilik ve takva üzere yardımlaşın!” buyurmaktadır.

           

Şuurlu ve basiretli Müslüman, din kardeşinin gelip derdini kendisine anlatmasını, yardım istemesini beklemez; zaman zaman etrafında bulunan kardeşlerinin derdini, bir ihtiyacının olup olmadığını sorar, el altından öğrenir, onu rencide etmeden, utandırmadan, mahcup duruma düşürmeden ihtiyaçlarını karşılar, dert ve sıkıntılarının ortadan kalkmasına, en azından azalmasına yardımcı olur.

           

Peygamber efendimizin, Müslümanların bir birleriyle yardımlaşmalarıyla alâkalı olan Hadîs-i Şeriflerinde;

           

Peygamber efendimiz şöyle buyurmuştur:

 

“Kim ki, Müslüman kardeşine yardım etmek ve ona faydalı olmak için koşarsa (gayret gösterirse) o kimse için, Allah yolunda cihad edenlere, savaşanlara verilen sevap vardır.”

           

“Hiç şüphesiz, Hz. Allah’ın yeryüzünde insanların ihtiyacını görmek için yarattığı kulları vardır. Hz. Allah, onlara cehennemde azap etmeyeceğine dair kendi zâtı üzerine yemin etmiştir. Kıyamet günü olunca onlar için nurdan minberler kurulur. İnsanlar hesap vermekle meşgul iken, onlar Cenâb-ı Hak ile söyleşirler.”

           

“Bir kimse Müslüman kardeşinin ihtiyacını görmek için yürür (gayret gösterir)se, onun işi yerine getirilsin veya getirilmesin, Hz. Allah kendisinin geçmiş ve gelecek günahlarını bağışlar. Kendisi için iki tane berat yazar; birisi cehennemden kurtuluş beratı, diğeri ise münafıklıktan kurtuluş beratıdır!”

 

“Kim bir Müslüman kardeşinin ihtiyacını karşılamak için yürürse, mizanda amelleri tartılırken ben onun yanı başında dururum. Eğer sevabı ağır gelirse mesele yok, değilse (sevabı değil de günahı ağır gelirse) onun için şefaatte bulunurum!”

 

“Kim, Müslüman kardeşinin ihtiyacını gidermek için yürürse, Hz. Allah onun her adımı için yetmiş hasene (iyi amel işlemiş gibi sevap) yazar, yetmiş günahını bağışlar. Eğer onun gayreti ile Müslüman kardeşinin ihtiyacı yerine getirilirse, anasından doğduğu günkü gibi günahlarından kurtulur. Eğer bu esnada vefat ederse hesaba çekilmeden cennete girer.”

 

“Kim bir Müslüman kardeşinin ihtiyacını karşılamak için yürürse, mizanda amelleri tartılırken ben onun yanı başında dururum. ...”

 

“Kim bir Müslüman kardeşinin ihtiyacını görmek için onunla birlikte gayret gösterir, bu gayretinde ona karşı samimî olursa, Hz. Allah o kimse ile cehennem arasında yedi hendek meydana getirir. Bu hendeklerin biri ile diğeri arasındaki mesafe gök ile yer arası kadardır.”

           

“Hz. Allah’ın bir kısım topluluklar yanında, (onlara ihsan ettiği) nimetleri vardır; o kimseler insanların ihtiyaçlarına koştukları ve bundan bıkmadıkları sürece Hz. Allah onlara olan nimetini devam ettirir. Eğer bıkarlarsa, Hz. Allah bu nimetleri onlardan alıp başkalarına verir.”

 

Bunları bilirde hareket durur mu? Haydi, yoksullukla mücadele edelim.  Bir yoksul aileyi dost,  ‘Kardeş Aile’ tayin edelim.

 

El ele, gönül gönüle vereceğiz bu suretle Allahu Teala’ nın yanımızda olduğuna inanacağız.
 

Çubuk Eğitim Gönüllüleri Derneği (ÇEGDER) üyelerinin gözleme yapıp, yemek yapıp çocuklarımıza burs verip, onların topluma faydalı birer bir birey olmalarında büyük emekleri vardır.

 

Bu kardeşlerimiz 6 yıl önce el ele vererek bu derneği kurdular, şimdilerde 65 yoksul öğrencimize burs veriyorlar. Önümüzdeki yıl ise bu sayı 85’e çıkacakmış.. Bu onur ve gurur verici bir çalışmadır. Takdire şayan bir çalışmadır.

 

YOYAP’ tan da yardım alarak okuyan çok sayıda bakan, milletvekili var.

 

Derneklerin kültürel etkinliklerde bulunması bir araya gelmesi çok önemli. Bunu her yerde tesis etmeliyiz. Ülkemizde 5 bin vakıf, 100 bine yakın dernek var.  dernek ve vakıflar bu amaçla bir araya ülkede fakir kalmaz” dedi.

 

Çubuk Eğitim Gönüllülerinin faaliyetleri tanıtan slayt gösterisi sunuldu.

 

Slayt gösterisinin ardından Çubuk Eğitim Gönüllüleri Dernek Başkanı Hatice Erkan duygusal ve bir o kadar da anlamlı konuşmasında, “Hocam konuşurken, bizim yaptığımız işlerin küçük olduğunu ve daha çok şeyler yapmamız gerektiğini hissettim.

 

Yüce Peygamberimiz, “Kim, üç kız çocuğu bakıp büyütür ve onları güzel terbiye eder; Onları evlendirir ve onlara ihsanda bulunursa, onun için cennet vardır.” Buyurmuşlardır.

 

Önceleri gözleme satarak öğrenciler burs vermeye başladık.

 

Herkes kendine bir hisse çıkartmalı..

 

Biz cahil insanlarız. Yönetim kurulu üyelerinin en tahsillisi benim. Ben de lise mezunuyum. Bu işi biz daha iyi yaparız diyeler varsa buyursunlar, yönetimi hemen devretmeye hazırız.

 

Ben şuyum, ben buyum diye böbürlenenler hani neredesiniz?

 

Hedef kitlemiz; Yetimler ve dağılmış ailelerdir..

 

Parası olmadığı için öğrenimini donduran, TIP Fakültesini kazandığı halde gidemeyen öğrencilerimiz var. Bu kapıyı lütfen büyütelim. Bütün hanımları davet ediyorum. Herkesin bu yardım işinde olmasını istiyorum. Çubukluların bu işe sahip çıkmasını istiyorum. Bu işin yarıda kalmasına gerçekten gönlümüz razı değil” dedi.

İlçe Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan, “YOYAV Vakfı Başkanı Sayın İbrahim Hocamızın bugün vermiş olduğu konferanstan çok istifade ettiğimize inanıyorum.

 

İlçemizde de gelişmekte olan Eğitim Gönüllüleri hareketi, ÇUDEF’ in katkısıyla yapılan böyle bir tanıtım toplantısı temenni ederim ki yüreklerde ki pek çok ateşi fitillemiştir. Ben bu konferansın hayırlı neticeler doğuracağına inanıyorum.

 

Bu toplantıyı tertip eden herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Çubuk Dernekler Federasyonu üyeleri tarafından 22.Yoksullarla Dayanışma Haftası münasebetiyle toplanan yardımlar, Federasyon Başkanı Recep Taş tarafından Çubuk Eğitim Gönüllüleri Dernek Başkanı Hatice Erkan’a verildi.

 

Programda geliri ihtiyaç sahibi öğrencilere verilmek üzere Çubuk Eğitim Gönüllüleri üyeleri tarafından mantı, erişte, gözleme, bazlama ve sarma gibi ürünlerin de satışı yapıldı.

 

İlçe Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan, YOYAV Genel Başkanı Dr. İbrahim Ateş’e, günün anısına bir plaket takdim etti.

yoksul02-vert.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.