Yapay Tadlandırıcılar

Yapay Tadlandırıcılar

Haklarında çok spekülasyon yapılmasına rağmen aspartam ve asesulfam K türevi tatlandırıcılar sağlığa kimyasal olarak zarar verdiklerine dair somut kanıt yoktur ve pratik olarak hiç kalori içermezler.



Bu maddeler, aralarında kolalı içeceklerin de bulunduğu çok sayıda üründe yapay tatlı tadını oluşturmak için kullanılırlar. Yapay tatlandırıcıların ilk ortaya çıkışı şeker hastalarının kullanımı amacıyla olmuştur. Fakat zaman içinde artan şişmanlığı ve buna çare arayan şişmanları fark eden endüstri önünde duran kocaman pastayı kaçırmamış, sanki zayıflamanın yolu yapay tatlandırıcılardan geçer gibi sayısız “diyet-layt” yapay tatlandırıcılı ürünü kullanıma sunmuştur. Günümüzde bir sürü şişman, koca bir hamburger menüsünün içindeki patates kızartmalarına mayonez dökerken kilo almayayım diye de layt kola içmektedir.

Yapay tatlandırıcıların en büyük zararı yapay bir güven duygusu oluşturmalarıdır. Bu ürünü tüketenler sağlıkları için iyi bir şey yaptıklarını düşünüp gerisini boş vermeyi kendilerinde hak görürler.

Bunun yanında tatlı isteğini bastırmak için bol miktarda tüketildiklerinde, o an için fayda sağlasalar da daha sonra ortaya çıkacak tatlı isteğinin şiddetini arttırırlar. Çünkü beden kullanılanın yapay mı yoksa gerçek mi olduğunu anlayamadığından ne kadar çok tatlı yerseniz daha sonra o kadar çok istersiniz. Doğru olan elden geldiğince yapay yada gerçek tatlı tadından kaçmaktır. Böylece kısır döngüyü kırar ve ne kadar az yapay yada gerçek tatlı yerseniz daha sonra o kadar az istersiniz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.