Vatandaş deprem sigortasına ilgisiz

Vatandaş deprem sigortasına ilgisiz

Büyük kısmı deprem kuşağında bulunan Türkiye'de, bugüne kadar ancak 3.2 milyon kişi Zorunlu Deprem Sigortası yaptırdı

Büyük bölümü deprem bölgesinde yer alan Türkiye'de, yaşanan onca felakete rağmen, halkın en azından maddi kayıplarının bir kısmını gidermek üzere gündeme getirilen Zorunlu Deprem Sigortası ilgi görmüyor.
Toplam Zorunlu Deprem Sigortası poliçe sayısı 3.2 milyonda kalırken, 17 Ağustos 1999 tarihinde büyük felaketin yaşandığı Marmara Bölgesi'nde ise poliçe sayısı 1.3 milyon adet. Bir başka deyişle ülke çapındaki Zorunlu Deprem Sigortası poliçelerinin yaklaşık yarısı Marmara Bölgesi'nde yaptırılırken, bu bölge deprem sigortasında, kendisini takip eden en yakın İç Anadolu bölgesini üçe katlamış bulunuyor.
En az Zorunlu Deprem Sigortası yapılan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise bu rakam ancak 50 bin 109 adet.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Günay sigorta sahibi Hamza Günay"
Depremde oluşacak hasarlara karşı 'güvencesiz' kalmaktan daha ağır bir ceza olmamasına rağmen, Türkiye'de sigorta bilinci istenilen düzeyde değil. Verilere bakıldığında, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) öncesi yangın (deprem) sivil riziko poliçe sayısı 500 bin iken, uygulanan denetim mekanizmalarına rağmen Türkiye'de yaptırılan Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi 3.2 milyon adet.Çankırı depremin'de İlçemiz'de ciddi anlamda zarar görmüştü.Vatandaşımız deprem sigortasının ne anlama geldiğini tam olarak bilmiyor.Bugün'de bir depremle sarsıldık,Allah korusun daha şiddetli depremler'de olabilir.önemli olan bizim tedbiri elden bırakmamamız'dır.Vatandaşımız deprem sigortası yaptırmasa'da en azın'dan bilgi sahibi olmasın'da yarar var.Gelsinler gerekli bilgiyi verelim yardımcı olalım"diye konuştu.

Zorunlu deprem sigortasına yeni düzenleme

Zorunlu deprem sigortası genel şartlarında düzenleme yapıldı. Hazine Müsteşarlığı'nın zorunlu deprem sigortası genel şartlarında düzenleme öngören tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Söz konusu düzenlemeye göre, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından "Acil Yardım İlanı" yapılan depremler sonrasında ilgili bölgelerde sigorta sözleşmesi düzenlenmesi; acil yardım süresi sona erene kadar, söz konusu Bakanlık yetkililerinden sigortaya konu bina veya bağımsız bölüm için hasarsız ya da az hasarlı belgesi alınması koşuluna bağlı olacak.

Düzenleme uyarınca sigorta ile depremin ve depremin sonucu meydana gelen yangın, infilak ve yer kaymasının, sigortalı binalarda doğrudan neden olacağı hasarlar, "temeller, ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, bahçe duvarları, istinat duvarları, tavan ve tabanlar, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar, çatılar, bacalar ve yapının benzer nitelikteki tamamlayıcı kısımlarında meydana gelenler dahil" olmak üzere, sigorta bedeline kadar Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından teminat altına alınacak. Sigorta bedeli, sigortalanan meskenin yeniden yapım maliyetini aşarsa, sigortanın bu bedeli aşan kısmı geçersiz olacak. Cari yıla ait fazla alınan prim, sigorta ettirene gün esası üzerinden iade edilecek. Rizikonun gerçekleşmesi halinde sigorta ettirenin yükümlülüklerine ilişkin maddenin başlığı, sigorta ettiren ya da sigortalının yükümlülükleri şeklinde değiştirildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.