Ülkelerinden Uzak Buruk Bayram Geçiriyorlar

Ülkelerinden Uzak Buruk Bayram Geçiriyorlar

Çubuk'ta salatalık tarlalarında çalışan Suriyeli sığınmacılar, ülkelerinden kilometrelerce uzakta Ramazan Bayramı'nı kutluyor.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve geçimlerini sağlamak için Çubuk ilçesine gelen Suriyeli mevsimlik tarım işçileri, buruk bayram sevinci yaşıyor.

Ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve geçimlerini sağlamak için Çubuk'ta salatalık tarlalarında çalışan Suriyeli sığınmacılar, ülkelerinden kilometrelerce uzakta Ramazan Bayramı'nı buruk ve çalışarak geçiriyorlar. Bayram namazını ilçedeki camilerde kılan Suriyeliler, namaz sonrası birbirleriyle bayramlaştı.

Savaşın mağduru aileler ve çocukları, bayram sabahı yakınlarıyla bayramlaştıktan sonra Suriye’deki savaşın sona ermesi, yeniden mutlu ve huzurlu bir hayat için toplu şekilde dua etti.

Vatanlarından uzakta, yakınlarından uzakta bayram geçirdikleri için gözyaşlarına hakim olamayan bazı Suriyeliler, kendilerine kucak açtığı için Türkiye'ye minnettar olduklarını söyledi. Toplu bayramlaşmadan sonra çadırlarına dağılan Suriyeli sığınmacılar, eşleri ve çocuklarıyla da bayramlaştı.

İç savaş nedeniyle Türkiye’ye sığındıklarını anlatan Suriyeli İbrahim Ahmet, Halep şehrinden Çubuk'a çalışmaya geldiğini söyledi.

Savaş nedeniyle Suriye'de bayramın güzel geçmediğini anlatan Ahmet, 'Türkiye'de daha huzurlu bir bayram yaşıyoruz. Türkiye'ye, hükümete Allah rahmet ve bereket versin. Suriye'den çok uzakta bir bayram yaşıyoruz. Daha önceleri bayramları rahat ve huzur içinde, çok güzel bir şekilde yaşıyorduk ama şimdileri bayramlarda huzur kalmadı. Şimdi Suriye'de savaş var ve çok insan ölüyor.' dedi.

- 'Çadırda yaşamak çok zor'

Bayram olmasına rağmen çalıştıklarını ifade eden Zekeriya Mustafa ise buna rağmen savaştan uzak yaşadıkları için şükrettiklerini söyledi.

'Bayram burada olmamıza rağmen biraz güzel geçiyor' diyen Mustafa. 'Ancak evimiz yok, bugün bayram olmasına rağmen çalışıyoruz. İş bittiği zaman da çadır çok sıcak oluyor. Ama bütün bunlara rağmen 'Elhamdülillah güzel' diyoruz.' diye konuştu.

Suriye'de hukuk fakültesinde okurken savaş nedeniyle Türkiye'ye sığındığını ve çalışarak hayatlarını sürdürdüklerini belirten Abdulkadir İbrahim Ahmet, savaş nedeniyle Suriye'de hayatın çok zorlaştığını ifade etti. Suriye'de DAEŞ, YPG ve PYD olduğunu belirten Ahmet, 'Şimdi burada çalışıyoruz. Yakınlarımızdan uzak bayramı burada buruk geçiriyoruz.' dedi.

Mahalleli olarak Suriyeli sığınmacılara her türlü desteği verdiklerini ve yalnız bırakmadıklarını anlatan Aşağı Çavundur Mahallesi Muhtarı Abdullah Esre de mahallelerinde Suriyeli 500 aile olduğunu kaydetti. Esre, 'Suriyeli kardeşlerimizi yalnız bırakmamak için buraya bayramlarını kutlamaya geldim. Çadırlarını gezdim, kardeşlerimizle bayramlaştık, dertlerini dinledik. Türk Kızılayı Çubuk Şubesi'nin destekleriyle de kendilerine yardım dağıttık.' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.