Ulaşımda Fiyatlar 6 Yıl Öncesine Döndü

Ulaşımda Fiyatlar 6 Yıl Öncesine Döndü

Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı çalışan EGO ve özel halk otobüsleri ile minibüslerde ulaşım ücretlerinde altı yıl öncesine dönüldü.

Mart Pazartesi gününden itibaren otobüslerde tam bilet 90 Kuruş, öğrenci 60 Kuruş, minibüslerde kısa mesafe 90 Kuruş, uzun mesafe ise 1 lira oldu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Büyükşehir'de düzenlediği basın toplantısında, Tüketici Hakları Derneği'nin, 2004 ve 2008 yılında toplu taşıma ücretlerinde indirim amacıyla 9. İdare Mahkemesi'ne açtığı dava sonucu, şehir içi ulaşımı sağlayan otobüs ve minibüslerde altı yıl önce uygulanan ücretin geçerli olması kararı çıktığını belirterek, "Bu durum belediye için bir kaostur. Bu işin içinden maddi anlamda çıkabilmemiz ve işin mantığını anlamak mümkün değildir" dedi.

"Otobüsler nedeniyle ayda eski parayla 26,5 trilyon zarardayız" diyen Gökçek, mahkeme kararını uygulamazlarsa mahkemelik olacaklarını, uygulamaları halinde ise belediye olarak iflas edeceklerini öne sürdü.

Gökçek, memur maaşlarının ödenmesinde bile sıkıntı duyacaklarını kaydetti.

Minibüsçü esnafının da bu duruma tepki gösterdiğini dile getiren Gökçek, onların da 'biz bu fiyatlarla yolcu taşıyamayız' dediklerini aktardı. "Altı yıl önceki akaryakıt fiyatlarıyla bunlar bunu nasıl karşılayacaklar?" diye soran Gökçek, bu işin içinden çıkılmasının mümkün olmadığını savundu.

Aktarma kalktı
Vatandaşın, "aktarmanın (transferin)" kaldırılmasına haklı olarak tepki göstereceğini ifade eden Gökçek, bu kararı çaresizlik nedeniyle aldıklarını ve halktan kendilerini mazur görmelerini istedi.

Mahkeme kararının 1'e karşı 2 oyla alındığını anlatan Gökçek, karara muhalif olan mahkeme üyesine teşekkür etti. Aldıkları yeni otobüslerden dolayı, bir otobüs bileti başına 58 kuruş zarar ettiklerini dile getiren Gökçek, bu kararın mantığını anlamanın mümkün olmadığını iddia etti.

Seferlerde kısıtlama
Belli hatlarda otobüs seferlerinde mecburen kısıtlamaya gidileceğine dikkati çeken Gökçek, bunu yaparken de hem vatandaşı mağdur etmemeye hem de ayakta durmaya çalışacaklarını vurguladı. Gökçek, "İdari mahkemeler belediyeleri yönetmemeli. Bıraksınlar belediyeleri biz yönetelim. Eğer beğenilmeyen idari kararlarımız varsa bunu halk değerlendirsin. Onun için zaten kanun koyucu 'yerindelik kararı veremez' diyor. Ama veriyor. Yerindelik kararı verildiği zaman mutlaka bunun bir itiraz mercii olmalı. Belediyeler dilediği gibi kararlarını kendi organlarında vermeli. Eğer belediyeler suç işliyorsa zaten yargı her zaman açık. İşlediği suçtan dolayı cezayı yer. Kişiye göre değişen yerindelik kararı olmaz. Vatandaşlarımız, rahatlıkla bizim bugün aldığımız UKOME kararının iptali için dava açabilirler. Geçen sefer de Akay Kavşağı konusunda bir kaos oluyordu. Vatandaşımızın biri dava açtı ve mahkeme kararının uygulanamayacağına dair karar aldı. Sorun da bitti. Bu konuda da yeni bir mahkeme kararıyla bu kaos da ortadan kalkar" dedi.

Gökçek, bir gazetecinin "transfer sisteminin iptali dışında bir çare bulunup bulunamayacağı" yönündeki bir sorusu üzerine de "Buyurun bana bir fikir verin, medya mensubu olarak. Memnuniyetle uygulayayım. Bizim aklımıza bu geldi. Varsa sizin tavsiyeniz söyleyin" karşılığını verdi. Gökçek, bir soru üzerine, bayramda ücretsiz yolcu taşımada da sıkıntılar olabileceğini ifade etti.

Metroda gelinen aşama
Metro konusunda da çalışmaların sürdüğünü ve Ulaştırma Bakanlığının bir firma ile anlaşma sağlayarak yeni bir şirketin kurulacağını ve kalan işlerin devamının sağlanacağını bildiren Gökçek, "Bu hafta içinde TBMM'de bu durum görüşülecek. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nde de 1-2 ay içinde karar alınacak. Hükümetten metronun bitirilmesi için ciddi bir kaynak alınacak" diye konuştu.

Sektör temsilcileri tepkili
Ankara Minibüsçüler Odası Başkanı Hacı Bekir Gani de altı yıl öncesinin taşıma ücretiyle yolcu taşımaya ilişkin karara tepki gösterdiklerini ifade ederek, minibüsçü esnafının borçları dolayısıyla sıkıntı içinde olduğunu söyledi.

Yönetim Kurulu'nun toplanarak eylem kararı alabileceklerini bildiren Gani, esnafın 1 TL gibi ücretle yolcu taşıması halinde zarar edeceğini ve belediye yetkililerinden soruna çözüm getirecek çalışma yapmasını istediklerini kaydetti. Tüm Özel Halk Otobüsçüleri Birliği Derneği Başkan Yardımcısı Ercan Soydaş da akaryakıt ücretlerine gelen zamların ekonomik anlamda esnafı zor durumda bıraktığını ifade ederek, kararın iptalini istediklerini belirtti

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum