ŞEVKET TANDOĞAN

ŞEVKET TANDOĞAN

ÜÇ AYLARIN ÖNEMİ

           Hareketli ve yoğun gündemler içinde hayatın hızlı akışı ile günler-aylar su gibi akıyorMillet iradesinin temsil edildiği ilk TBMM açılışının 95. yıldönümü 23 Nisan bayramı günü akşamı mübarek REGÂİP KANDİLİ. Zira İslâm âlemini mânevî bir heyecan ve sevince gark eden kutlu mevsim ÜÇ AYLARA girmiş bulunuyoruz. Böylesi feyizli günlere eriştirdiği için yüce Rabbimize şükrederken, hayırlara vesile olmasını diliyorum. 

            Bilindiği üzere; İnsanlar içinde Özel insanlar olduğu gibi, bazı zaman ve mekânlar da özeldir. Kutsal mekânlar vardır, o mekânlara ayrı bir hürmet gösterilir. Zamanı da Allah (c.c.) yaratmıştır ve çok değerlidir. Ancak öylesine özel ve kutlu anlar vardır ki, onları büyük bir fırsat ve ganimet kabul edip değerlendirmek gerekir. 

            İşte idrak ettiğimiz ÜÇ AYLAR denilen Recep, Şâban ve Ramazan aylarıAllah indinde çok daha kıymetli ve faziletlidir. Hz.Peygamberimiz: (s.a.v.) şöyle bildirmiştir: “Recep ayının diğer aylara fazileti, Kur’an’ın diğer kitaplar üzerine fazileti gibidir. Şâban’ın öteki aylara fazileti, benim diğer peygamberler üzerine faziletim gibidir. Ramazanın öteki aylar üzerine fazileti ise, Allah Teâlanın yarattıkları üzerine fazileti gibidir.” 

            Diğer bir Hadis-i Şerif’te Resûl-ü Ekrem Efendimiz:”Recep Allah’ın ayıdır. Şâban benim ayımdır. Ramazan ise ümmetimin ayıdır.” Buyurmuş ve sık sık şu duayı okuyup ümmetine tavsiye etmiştir. Allahım! Recep ve Şâban’ı bizlere mübarek eyle ve bizi Ramazan’a eriştir.” 

            Bu Hadis-i Şeriflerden ve İslâm büyüklerinin sözlerinden anlıyoruz ki; Recep günahları terk ile tövbe için, Şâban ahde vefa ile amel için, Ramazan da sıdkı-safa ile affa nail olmak için büyük bir vesiledir. Örnek vermek gerekirse; Recep tohum ekme, Şâban bakım ve sulama, Ramazan ise hasat ayıdır. 

            Recep ayında, hiçbir ayda bulunmayan bir özellik vardır. İçinde iki kandil barındırmaktadır. Recep ayının ilk Cuma gecesi REGÂİP KANDİLİ, yirmi yedinci gecesi de MİRAÇ KANDİLİDİR. Bu ayda dualar makbul olur. Tövbe ve istiğfarla günahlar affolunur. Yapılan ibadetlerin ecri de kat kat verilir. Nitekim Hz.Peygamberimiz, Ramazan orucu haricinde en çok Recep ve Şaban aylarında oruç tutardı. 

            Peygamber Efendimize (s.a.v.) “Recep Allah’ın ayıdır.” Buyurdunuz. Bu ne demektir? diye sorulunca, şöyle açıklamıştır: “Evet Recep Allah’ın ayıdır. Çünkü mağfiret ayıdır. Bu ayda Peygamberlerin duası kabul edilmiş ve Allah dostlarını bu ayda düşmanlarından kurtarmıştır. Bu ayda oruç tutana üç lütuf vardır. Günahlarını mağfiret eder, kalan hayatında onu korur, mahşerde susuzluk çekmez.” 

            Recep ayının ilk Cuma gecesine tesadüf eden REGÂİP KANDİLİ Resûlüllah Efendimizin nübüvvet ve risâlet nurunun, pederi Abdullah’tan Annesi Amine’ye intikal ettiği gecedir. Sözlük anlamı: Allah’ın nimet ve rahmetinin mümin kullarına bol bol verildiği ve çok rağbet edilen gece demektir. 

            Nitekim Hz.Peygamberimizin doğumundan önceki yıllarda şiddetli kıtlık ve yoksulluk hüküm sürüyordu. İnsanlar bunalım içinde sıkıntıdaydı. Peygamberimizin doğum yılında Cenab-ı Hak bolluk ihsan etti. Bir genişlik ve rahatlama görüldü. Yüzler güldü, gönüller neşelendi. 

            Her kandilde olduğu gibi, Regâip kandilinde de geceleyin melekler yeryüzüne inerler, Kâbe-i muazzama civarına, ibadet ve zikir meclislerine gelirler. Kandili ihya için uyumayan ve ibadetle meşgul olan müminleri ziyaret ederek, onlar için dua ve niyazda bulunurlar. 

            Şu halde meleklerin ve diğer ruhânilerin teşrif ettiği mübarek gecelerde, tembel ve gâfil bir şekilde yatmak yerine, gönül kandillerimizi yakarak dua, istiğfar, zikir ve ibadetle meşgul olmalıyız. Mümkünse ihlâs hatmi okumalı, Tesbih namazı kılmalı, hatta fırsat olursa “Hatmi-Enbiya” yapmalıdır. 

            Recep ayının başında, ortasında ve sonunda oruç tutmak çok sevaptır. Hatta Eyyam-ı biyz denilen 13, 14 ve 15. günlerde oruç tutma sünnetini yerine getirenler pek çok KALBÎ VE BEDENÎ HASTALIKTAN ŞİFA BULUR kurtulurlar. 

            Ülkemizde ve dünyanın her yerinde huzur, barış ve kardeşliğe ihtiyaç duyulan bir dönemde, mübarek günlerin rahmet ve bereketinin nisan yağmurları gibi, gönülleri yeşertip nurlandırması umuduyla, okuyucularımın üç aylarını ve REGÂİP KANDİLİNİ kutlar, sağlık, başarı, ve mutluluklar dilerim. Çocuklarımızın 23 Nisan bayramı da hayırlara vesile olsun. 

               

Bu yazı toplam 841 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.