ŞEVKET TANDOĞAN

ŞEVKET TANDOĞAN

ÜÇ AYLAR VE KANDİL

            Hareketli ve yoğun gündemler içinde, günler-aylar su gibi akıyor. İlkbaharın güneş ışınları bedenimizi ve coğrafyamızı ısıtırken, gönülleri ısıtan ve ruh dünyamıza heyecan veren ÜÇ AYLARA giriyoruz. Üç ayların ilki Recep ayının Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan ilk akşamı, mübarek REGÂİP KANDİLİ. İslâm âlemini mânevî bir heyecan ve sevince gark eden kutlu mevsim ÜÇ AYLAR’ın hayırlara vesile olmasını dilerim. Böyle feyizli günlere eriştirdiği için yüce Rabbimize şükürler olsun.

            Bilindiği üzere; İnsanlar içinde Özel insanlar olduğu gibi, bazı zaman ve mekânlar da özeldir. Kutsal mekânlar vardır. O mekânlara ayrı bir hürmet gösterilir. Zamanı da Allah (c.c.) yaratmıştır. Hepsi değerlidir. Ancak öyle özel ve kutlu anlar vardır ki, onları büyük bir fırsat ve ganimet kabul edip değerlendirmek gerekir.

            İşte idrak ettiğimiz ÜÇ AYLAR denilen Recep, Şâban ve Ramazan ayları, çok kıymetli ve faziletlidir. Hz.Peygamberimiz: (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Recep ayının diğer aylara fazileti, Kur’an’ın diğer kitaplara fazileti gibidir. Şâban’ın öteki aylara fazileti, benim diğer peygamberlere faziletim gibidir. Ramazanın öteki aylara fazileti ise, Allah-ü Teâlanın yarattıkları üzerine fazileti gibidir.”

            Diğer bir Hadis-i Şerif’te Resûl-ü Ekrem Efendimiz:”Recep Allah’ın ayıdır. Şâban benim ayımdır. Ramazan ise ümmetimin ayıdır.” Buyurmuş ve sık sık şu duayı okuyup ümmetine tavsiye etmiştir. “Allahım! Recep ve Şâban’ı bizlere mübarek eyle ve bizi Ramazan’a eriştir.”

            Hadis-i Şeriflerden ve İslâm büyüklerinin sözlerinden anlıyoruz ki; Recep günahları terk ile tövbe için, Şâban ahde vefa ve amel için, Ramazan da sıdkı-safa ile affa nail olmak için büyük bir vesiledir. Yâni Recep tohum ekme, Şâban bakım ve sulama, Ramazan ise hasat ayıdır.

            Recep ayında, hiçbir ayda bulunmayan bir özellik vardır. İçinde iki kandil barındırmaktadır. Recep ayının ilk Cuma gecesi REGÂİP KANDİLİ, yirmi yedinci gecesi de MİRAÇ KANDİLİDİR. Bu ayda dualar kabul olur. Tövbe edenlerin günahları affolunur. Yapılan ibadetlerin ecri de kat kat verilir. Hz.Peygamberimiz Ramazan orucu haricinde en çok Recep ve Şaban aylarında oruç tutardı.

            “Recep Allah’ın ayıdır.” Buyurdunuz, bu ne demektir? diye Resûlüllah’a sorulunca, şöyle açıklamıştır: “Recep Allah’ın ayıdır. Çünkü mağfiret ayıdır. Bu ayda Peygamberlerin duası kabul edilmiş ve Allah, dostlarını bu ayda düşmanlarından kurtarmıştır. Bu ayda oruç tutana üç lütuf vardır. Günahlarını mağfiret eder, kalan hayatında onu korur, mahşerde susuzluk çekmez.”

            REGÂİP KANDİLİ Resûlüllah Efendimizin nübüvvet ve risâlet nurunun, babası Abdullah’tan Annesi Amine’ye intikal ettiği kabul edilen gecedir. Allah’ın rahmetinin kâinata gönderilişi dolayısıyla, müminlerin ve tüm meleklerin çok sevindiği ve çok rağbet edilen gece demektir.

            Nitekim Hz.Peygamberimizin doğumundan önceki yıllarda şiddetli kıtlık ve yoksulluk hüküm sürüyordu. İnsanlar sıkıntı ve bunalım içindeydi. Peygamberimizin doğum yılında Cenab-ı Hak bolluk ihsan etti. O sene farklı bir genişlik ve rahatlama görüldü. Yüzler güldü, gönüller neşelendi.

            Her kandilde olduğu gibi, Regâip kandilinde de melekler çokca yeryüzüne inerler, Kâbe-i muazzama civarına, ibadet ve zikir meclislerine gelirler. Kandili ihya için uyumayan ve ibadetle meşgul olan müminleri ziyaret ederek, onlar için dua ve niyazda bulunurlar.

            Şu halde meleklerin ve diğer ruhânilerin teşrif ettiği mübarek gün ve gecelerde, tembel ve gâfil bir şekilde yatmayıp, gönül kandillerimizi yakarak dua, istiğfar, zikir ve ibadetle meşgul olmak gerekir. Mümkünse ihlâs hatmi okumalı,tesbih namazı kılmalı,hatta Hatmi-Enbiya yapmalıdır.

            Recep ayının başında, ortasında ve sonunda oruç tutmak çok sevaptır. Hatta Eyyam-ı biyz denilen 13, 14 ve 15. günlerde oruç tutma sünnetini yerine getirenler PEK ÇOK KALBÎ VE BEDENÎ HASTALIKTAN KURTULURLAR.

            Ülkemizde ve dünyanın her yerinde huzur, barış ve kardeşliğe ihtiyaç duyulan bu dönemde, mübarek günlerin rahmet ve bereketinin nisan yağmurları gibi, gönülleri yeşertip ısıtması umuduyla, üç aylarınızı ve REGÂİP KANDİLİNİ kutlar, sağlık, başarı ve mutluluklar dilerim.

              

Bu yazı toplam 1225 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.