Türkiye’nin İlk ve Tek Fakültesi 30 Aday Öğrencisini Bekliyor

Türkiye’nin İlk ve Tek Fakültesi 30 Aday Öğrencisini Bekliyor

Türkiye’nin İlk ve Tek Fakültesi 30 Aday Öğrencisini Bekliyor

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ  2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI TÜRK MUSİKİSİ DEVLET KONSERVATUVARI (TÜRK DİN MUSİKİSİ LİSANS PROGRAMI ) ÖĞRENCİ ALIM İLANI

A) GENEL BİLGİLER

1. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Türk  Musikisi Devlet Konservatuvarı Türk Din Musikisi Lisans programına  2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı için Ön kayıt Yetenek Sınavı ile 30 öğrenci alınacaktır.

2. Yetenek sınavı sonucunda başarılı bulunan ve programa kabul edilen 30 aday 4 öğretim yılı boyunca Türk Din Musikisi icra geleneğinde yer almış veya almakta olan Tanbur, Ney, Klasik Kemençe, Viyolonsel, Bağlama, Kanun, Ud, Girift, Geleneksel Vurmalı Çalgılar [Kudüm, Bendir, Daire, Halile (Zil), Erbane, vs…] gibi çalgıları veya Türk Din Musikisi ses icrasında uzmanlaşmayı hedefleyen  bir eğitim programı takip edeceklerdir.

3. Birinci aşama yetenek sınavı 28 Temmuz 2015 Salı günü  saat 10.00’da Üniversitemizin Cinnah Yerleşkesinde “Güvenevler Mahallesi Güneş Sok. No:11 Kavaklıdere, Çankaya/ANKARA” adresindeki Ek Hizmet Binasında bulunan 1B-06 numaralı sınıfta yapılacaktır.

4. Birinci aşamada başarılı bulunan ve 2. Aşama sınavına girmeye hak kazanan adayların listesi ve puanları 29 Temmuz 2015 Çarşamba günü duyurulacaktır. 2. Aşama sınavı 30 Temmuz 2015 Perşembe günü saat 10.00’da aynı adreste yapılacaktır. İhtiyaç duyulursa 31 Temmuz 2015 Cuma günü de aynı saatte sınava devam edilecektir.

5. Aday Birinci Aşamada işitme, ezgi tekrarı ve ritm tekrarına göre bir puan kazanacak ve söz konusu Birinci aşama sınavından 100 üzerinden 60 puan ve üstü puanlara sahip adaylar, İkinci Aşama sınavına girmeye hak kazanacaktır. İkinci Aşama sınavı ve puan hesaplama süreci sonunda, her iki aşama sınav sonucunda 60 puan üzerinde puan toplayan adaylar yerleştirme puanı (YP) büyükten küçüğe puan temelli olarak sıralanacak ve ilk 30 sırayı paylaşan adaylar Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Türk Din Musikisi Lisans Programı’na kayıt hakkı kazanacaklardır. Bu 30 aday, Asil Liste içinde duyurulurken, 60 puanlık seviyeyi geçen en fazla 30 aday da yine puan sıralaması ile Yedek Listede duyurulacak. Asil Listedeki adaylar kayıtlarını yaptırmadığı takdirde, Yedek Listedeki adayların programa kayıt yaptırabilme şansı olacaktır. Bu konuyla ilgili uygulamalar Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülecektir.

B) TEMEL İLKE VE KURALLAR

2015-2016 Eğitim öğretim yılı için üniversitemiz Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Türk Müziği Bölümü, Türk Din Musikisi Anabilim Dalına Alınacak öğrencilerin özel yetenek sınavları 28 Temmuz 2015 (1. Aşama) ve 30 Temmuz 2015 (2. Aşama) tarihlerinde yapılacaktır. Adayların sınava gireceği gün, saat, sınav yeriwww.ybu.edu.tr adresinde de ilan edileceği gibi, Konservatuvarın resmi internet adresinde (www.ybu.edu.tr/musiki/) de sınav ile ilgili güncel bilgiler paylaşılacaktır.

Adayın; Türk Din Musikisi Lisans Programı sınavına müracaat edebilmesi için, eğitimini, icrasını ve araştırmasını engelleyecek ölçüde bedensel özrü, kalıcı bir ses bozukluğu ve konuşma kusurları bulunmamalıdır.

Adayın sınava katılabilmesi için 2015-YGS puanlarının herhangi birinden en az 180 puan almış olması gerekmektedir.

Merkezî yerleştirme ile bir yükseköğretim programına kesin kayıt hakkı kazanmış adaylar da isterlerse özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilirler.

Devlet Konservatuvarlarının/Konservatuvarların lise devresi mezunları merkezî sınava girmeden özel yetenek sınavı sonucu ile Konservatuvarların lisans devresine Yükseköğretim Kurulunun belirlediği usul ve esaslar çerçevesinde yerleştirileceklerdir. Bu adayların yükseköğretim programlarına alınmalarıyla ilgili işlemler ilgili yükseköğretim kurumlarınca yürütülecektir.

Yüksek Öğretim Genel Kurulunun 12.07.2012 tarihli toplantısında;

1-      Konservatuvarların lise devresi mezunlarının merkezi sınava girmeden lisans devresine ilgili üniversite senatosu tarafından belirlenen alan sınavlarından başarılı olmaları halinde kabul edilmeleri,

2-      Alınan adayların Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Yüksek Öğretim Programları ve Kontenjanları kılavuzunda yer alan devlet konservatuvarları/ konservatuvarların programlarının kontenjanları haricinde değerlendirilmesi uygun görülmüştür.

Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda engelli öğrenciler için (bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, otizm), engelli olduklarını belgelemeleri kaydıyla, YGS puanlarından en az birinin 100 ve üzerinde olması gerekmektedir.

Başvurulan yükseköğretim programının özelliğine göre, yetenek sınavları üniversitelerce hazırlanacak, uygulanacak ve sınavın sonuçları toplanarak bir puan hâlinde ifade edilecektir. Bu puana bundan böyle Özel Yetenek Sınavı Puanı (ÖYSP)  denecektir.

Yerleştirmeye esas olan puanın hesaplanması için aşağıdaki üç puan belli ağırlıklarla çarpılarak toplamı alınacaktır.

a) ÖYSP Standart Puanı (ÖYSP-SP)

b) Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP)

c) 2015-YGS Puanı (YGS-P) (YGS puanlarının en büyüğü)

Özel Yetenek Sınav Puanının (ÖYSP) Hesaplanması

ÖYSP işitme, ezgi tekrarı, ritim tekrarı ve icra başlıklarını taşıyan iki aşamalı bir yetenek sınavı sonunda hesaplanmaktadır. Her iki aşamadaki değerlendirme kriterleri aşağıda ifade edilmiş ve metinde ayrıca açıklanmıştır.

BİRİNCİ AŞAMA

İşitme: Piyano ile (veya adayın isteğine göre kanun) verilecek olan 10 adet tek ve 5 adet çift sesin aday tarafından tekrarlanması istenecektir.

Ezgi Tekrarı: Adaya Türk Din Musikisinde kullanılan makamlardan seçilerek oluşturulan iki (2) adet ezgi sorulacaktır. Bu ezgiler adayın isteğine göre kanun, bağlama ve tanbur sazları ile verilecek ve adaydan bu ezgileri tekrarlaması istenecektir.

Ritim Tekrarı: Adaya 2 adet ritim cümlesi sorulacak ve tekrarlaması istenecektir.

İKİNCİ AŞAMA

İcra: Sınava katılacak olan adaylardan, Türk Din Musikisi icra geleneğinde yer almış veya almakta olan eserleri (Tanbur, Ney, Girift, Rebab, Klâsik Kemençe, Kanun, Ud, Bağlama, vb., Vurmalılar; Kudüm, Bendir, Daire, Halile (Zil), Erbane, vs.)  enstrüman ile icra edilmesi ve/veya sözlü olarak seslendirmesi istenecektir.

Adaylar sınavda Türk Din Musikisi Formlarından en az iki (2) farklı formda iki (2) eser icra edeceklerdir. İcra edilecek eserlerin formları; İlahi (Tevşih, Cumhur İlahisi, Muharrem İlahisi, Ramazan İlahisi vb..), Kaside, Durak, Şuğul, Ezan, Nâ’t, Semah, Nefes, Ayin Peşrevi, Son Yürük Semai vb. olmak zorundadır.

Adaylar kendi isteklerine bağlı olarak üçüncü bir eseri icra edebilirler. Bu eser ise Türk Sanat Müziği veya Türk Halk Müziği Formlarından birinden seçilebilir.

İcra edilecek eserlerin notaları 10 nüsha halinde sınav komisyonuna sunulacaktır.

Bu sınava katılacak olan adayların çalgı veya ses icrasına yönelik özellikleri ve becerileri aşağıdaki kriterler doğrultusunda ölçülür.

Doğru ve Temiz İcra: Çalgıdan (Sesten) doğru ve temiz sesin elde edilmesi ve eserin doğru seslendirilmesi, ses icrasında diksiyon ve artikülasyon değerlendirilecektir.

Teknik Beceri: Çalgının (Sesin) gerektirdiği teknik beceriler ve çalgıya (sese) hâkimiyet değerlendirilecektir.

Eseri Yorumlama: Çalgının (sesin) etkili, nüanslı, duygulu, coşkulu, vb. ifadelerin hissettirilerek kullanılması değerlendirilecektir.

Eserin Seviyesi: Adayın icra edeceği eserin seviyesi ve güçlük derecesi değerlendirilecektir.

Birinci ve ikinci aşamanın sonunda adayların Özel Yetenek Sınav Puanları 2015 ÖSYS Kılavuzunda belirtildiği şekilde hesaplanır.

Sınavda başarılı olan öğrencilerin kayıtları “Genel Bilgilerin’’ 5. Maddesinde açıklandığı gibi yapılacaktır.

C) ÖN KAYIT ŞARTLARI

Ön Kayıt Tarihi: Öğrenciler söz konusu sınava girebilmek için 6-24 Temmuz 2015 tarihleri ve 09.00-17.00saatleri arasında Üniversitemizin Cinnah Yerleşkesinde (Güvenevler Mahallesi Güneş Sok. No:5 Kavaklıdere, Çankaya/ANKARA) bulunan Konservatuvarımız idari ofislerine (4. Kat 403 ve 405 numaralı ofisler; Tel: 0312 324 15 55/3905) başvuru yapabileceklerdir.

D) ÖN KAYIT İÇİN İSTENİLEN BELGELER

*   2015 YGS sonuç belgesinin aslı ve fotokopisi (Devlet Konservatuvarlarının tam zamanlı lise devresi mezunlarından bu belge istenmez)

*   Nüfus Cüzdanı aslı ve fotokopisi

*   İki adet vesikalık fotoğraf

*   Lise diplomasının aslı ve fotokopisi

*   Kısa özgeçmiş ve öğrencinin müzik alanındaki hedef ve amaçlarını içeren kısa bir niyet mektubu

123456

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.