Türk Yapımı Şarjlı Otobüs

Türk Yapımı Şarjlı Otobüs

TÜBİTAK MAM, sera gazı salınımını ortadan kaldıran, sessiz çalışan, şarj edilebilir hibrit elektrikli otobüs geliştirdi.

Aynı tür konvansiyonel araca göre çok daha hızlı kalkış yapabilen otobüs, saatte 100 kilometre hıza ulaşabiliyor, lityum bataryaları sayesinde 40 kilometre yol gidebiliyor.

Otobüsün bataryaları şebekeden 6-7 saatte şarj edilebiliyor. Şarj süresi, özel olarak tasarlanmış şarj sistemlerinin kullanılması halinde 30 dakikaya kadar indirilebiliyor.

TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü uzman araştırmacılarından Mekatronik Yüksek Mühendisi Murat Demirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Şarj Edilebilir Seri Hibrit Elektrikli Otobüs''ü TÜBİTAK TARAL 1007 programı kapsamında desteklenen ve Ulaştırma Bakanlığının müşterisi olduğu ''Ulaştırma Sektöründe Sera Gazı Azaltımı'' projesi kapsamında geliştirdiklerini anlattı.

Şebekeden şarj edilebilen seri hibrit elektrikli otobüsü Otokar firmasının Sultan 160S araç şasesi üzerinde geliştirdiklerini belirten Demirci, arka aksı 150 kilovatlık fırçasız DC elektrik motoru tarafından tahrik edilen otobüsün saatte maksimum 100 kilometre hıza ulaşabildiğini ifade etti.

Elektrikli motorun kalkış torkunun içten yanmalı motora göre çok daha yüksek olduğunu, bu nedenle hibrit otobüsün konvansiyonel Sultan 160S'ye göre çok daha hızlı kalkış yapabildiğini bildiren Demirci, arka bagaja yerleştirilen lityum-polimer bataryaları sayesinde sesiz ve sera gazı salınımı olmadan yaklaşık 40 kiometre yol gidebildiğini söyledi.

Demirci, bataryaların enerjisi bittiğinde otobüsteki jeneratörle bir yandan aracın tahriki için gerekli enerjinin üretildiğini, diğer yandan da bataryaların şarj edilebildiği hibrit çalışma moduna geçildiğini kaydetti.

Hibrit çalışma modunda, konvansiyonel araca göre emisyon değerleri ve yakıt tüketiminin yüzde 20 azaldığını anlatan Demirci, hibrit otobüsün bataryalarının istendiğinde şebekeden 6-7 saatte şarj edilebildiğini, özel olarak tasarlanmış şarj sistemleri kullanılması halinde şarj süresinin yaklaşık 30 dakikaya kadar indirilerek bataryaların yüzde 85 oranında doldurulabildiğini belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.