TÜRK-AZERİ STRATEJİK KARDEŞLİĞİNİN SİMGESİ TANAP PROJESİNİN TEMELİ ATILDI

TÜRK-AZERİ STRATEJİK KARDEŞLİĞİNİN SİMGESİ TANAP PROJESİNİN TEMELİ ATILDI

Azeri doğal gazını Türkiye ve Avrupa’ya taşıyacak olan 11 milyar dolarlık dev Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi(TANAP)nin temel atma töreni Kars’ın Selim ilçesinde yapıldı.

 

Azeri  doğal gazını Türkiye ve Avrupa’ya  taşıyacak olan 11 milyar dolarlık dev Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi(TANAP)nin  temel atma töreni  Kars’ın Selim ilçesinde yapıldı. Törene Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, AB ve bir çok ülkenin delegasyonu katıldı.

TöreneTANAP’ındavetlisiolarakkatılan AK Parti 2.BölgeMilletvekili A. Adayı ve BOTAŞ Eski Genel Müdür Yardımcısı Şakir ARIKAN, “TANAP Projesi,  BOTAŞ’ta  2001 yılında strateji ve iş geliştirme müdürlüğümüz ile başlayan dönemde ilgili kurumlarla geliştirdiğimiz “Avrupa’yaGaz” stratejisinin ikinci aşaması olarak,Nabucco konseptinin yerine Azerbaycan ile olan stratejik  kardeşliğimizi daha fazla pekiştirecek şekilde geliştirilmiştir. Bugün tarihi birgün ve bu projenin tamamlanması ile Türkiye’nin enerjide oyun kurucu rolü artacaktır. Bu projenin inşaatı sırasında 20.000 insana iş imkanı doğacaktır” dedi.“ Butür projeler uzun soluklu takip, uluslararası güçlüişbirliği, teknik donanım ve sabır isteyen projelerdir. TANAP  12 yıllık çalışmanın sonucudur.  Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC)Projeside 1991 yılında başlamış, temel atması 2003 yılında yapılmış, 2006 yılında tamamlanmıştır. Dönemsel olarak projelerin, ortakların yapısı değişebilir, önemli olan anastratejiden vazgeçmemek,  piyasa ve siyasi gelişmeleri ülke menfaatine olacak şekilde değerlendirip projeyi hayata geçirme kabiliyeti gösterebilmektir. Bugün de tam olanbudur. Ana strateji Türkiye’nin enerjide hem ana arter, hem de merkez olmasıdır. BTC’nin üzerine TANAP bunu pekiştirecektir.Sırada Rus gazını taşıyacak Türk Akımı var.”

TANAP şirketi tarafından düzenlenen törene üç cumhurbaşkanının özel kabinesi dışında sadece Ankara ve Istanbul’dan giden yerli ve yabancı konuklar katıldı. Törene katılan Şakir ARIKAN,”tören son derece profesyonelce üst düzey birhazırlıkla sadece tören için hazırlanmış çadırda yapıldı.Seyahat süresince enerji piyasasında yerli ve yabancı dostlarımızla görüşme imkanı bulduk. Bu samimi görüşmelerden anladımki dostlarımızın ekserisi bizim adayadaylığımızdan haberdarlar ve ciddianlamda umutlulular. Bizim adaylığımız onlar için milletvekilliğin ötesinde bir beklenti oluşturmuş.Allah meclise girmeyi nasip ederse bizim sorumluluğumuzu birkaç kat daha artırıyor.”

Projenin ilk aşamasında Posof-Eskişehir arasında 1310 km uzunluğunda 56 inç(1422 mm) boru hattı ve iki kompresör;ikinci aşamasında Eskişehir-İpsala arasında  540 km uzunluğunda 48 inç (1210 mm) ve iki kompresör yapılacak ve projenin ilk aşaması  2018 yılının sonunda tamamlanıp 6 milyar m3 gaz taşıyacak

TANAP projesinde Azeri SOCAR firmasının %58, BOTAŞ’ın %30, İngiliz BP şirketininise %12 hissesi bulunmaktadır.

tanap2.jpgtanap4.jpgtanap5.jpgtanap6.jpgtanap7.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.