TÜP DEPOLARI PATLAMAYA HAZIR BİR BOMBA...

TÜP DEPOLARI PATLAMAYA HAZIR BİR BOMBA...

Belediye’nin, Karaağaç Mahallesi Yolu üzerinde tüpçü esnafının “görüşünü almadan” inşa ettiği tüp depoları adeta patlamaya hazır bir bomba...

 Şuayip YAMAN

 

Eski tüp depolarının yerini ASKİ’ye tahsis eden Belediye, tüpçülere Karaağaç Yolu kenarındaki 10 dönümlük ıssız bir araziye depolar yapmış ve öylece teslim etmiş..,

 

Depoların iç ve dış cephelerinin kaba sıvası bile yok. Tüpçüler eski kapılarını söküp buraya takmışlar. Üstelik kilit sistemleri de emanet gibi duruyor.

 

Bölgede elektrik yok. Su da yok. Bölgeye elektriğin gelmesi ise çok zor. En azından elektrik olsa, tüpçüler buraya kamera sistemi yerleştireceklermiş. Dolaysıyla depoların emniyet ve güvenliği de yok. Depolar Allah’a emanet. 

 

Mağduriyetlerinin giderilmesini bekleyen tüpçü esnafı konuyla ilgili olarak Belediye yetkilileri ile görüşmek için birkaç defa müracaatta bulunduklarını fakat bir sonuç alamadıklarını söylüyorlar.

 

Depo yapılırken o bölgenin depo için uygun olup-olmadığı konusunda kendilerinden görüş alınmadığını belirten tüpçü esnafı bu konuda da oldukça dertli.

 

            Tüpçü Esnafı, “Eski depolarımız daha kullanışlı ve emniyetli idi”

 

Arıtma’nın yanındaki eski depoların daha kullanışlı ve güvenli olduğunu ifade eden tüpçü esnafı, “ Şimdiki depoların ebatları eskisine göre daha küçük ( uzunluk 4,5 m., eni 3,5 m ve yüksekliği 3 m.) olduğu için, tüpler üst üste yığmak zorunda kalıyoruz.  4 tüp üst üste olması gerekirken zorunlu olarak ve alan darlığı yüzünden tüpleri 5 sıra halinde koymak zorunda kalıyoruz. Bu durumda tavan ile tüpler arasında çok az hava boşluğu kalıyor. 

 

Bu nedenle işçi güvenliği de olmuyor. Çünkü işçiler, tüplerin devrilmesi sonucu her an altında kalabilirler.

 

Ayrıca depoyu yapan mühendisin ne bir LPG Güvenlik Eğitimi ve ne de LPG Depolama bilgisinin olduğuna da inanmıyoruz.

 

Ama biz tüpçü esnafı olarak bu konularda her yıl eğitim alıyoruz. Eğitim sonunda da sertifika alıyoruz. Gelip görebilirler.

 

Tüp depoları bizim fikrimiz ve görüşümüz alınmadan yapıldı. Oysa daha önceki depolarımız daha genişti. Ebat olarak şimdiki depoların neredeyse iki katı büyüklüğünde idi.

 

Örneğin; Arıtmanın yanındaki depolarımızın uzunluğu 7,5 m., eni 4,5 m. ve yüksekliği de 4-5 m. idi.

 

Çevre güvenliği de Arıtma’nın güvenlikçileri tarafından yapılıyordu.

 

Şu andaki depoların çevre güvenliği yok. Bu yüzden her gün tedirginiz.

 

Yeni depolarda alan küçük olduğu için, her ürün gelişinde depodaki boş tüpleri dışarı taşıyıp, yerlerine dolularını istifliyoruz. Bu da zaman ve güç kaybına neden oluyor. Üstelik deponun kapasitesi sınırlı olduğu için dışarıda kalan dolu tüpleri güvenli olmayan yerlere muhafaza etmek zorunda kalıyoruz.

 

Ayrıca depoların bulunduğu Karaağaç yolu çok dar ve trafik tek şeritten işliyor. İki araç yan yana sığmıyor. Nihayetinde tehlikeli madde taşıyoruz.

 

Depolar bizlerin görüşü alınmadan yapılmıştır.

 

Bu durumda yapılması gereken ivedi olarak ek depoların yapılması, yolun çift yön olması.

 

Ayrıca depoların çevre güvenliğinin sağlanmasını istiyoruz.”

 

 

Tüpçü Esnafı, “Depolarımız her türlü tehlikeye açık”

 

Depoların her türlü tehlikeye açık olduğunu belirten tüpçü esnafı, “Eski depolar daha geniş ve güvenli idi.”

 

Yeni tüp depolarının olduğu bölgenin yolunun çok dar ve bozuk olduğuna vurgu yapan esnaf, bir yangın çıkması, halinde itfaiyenin o bölgeye ulaşmasının çok zor olduğunu belirtiyorlar.

 

Esnaf aynı zamanda depoların her türlü Sabotaj, gasp, hırsızlık olayına da açık, korumasız ve tehlike boyu yüksek bir konumda olduğunu ifade ediyor.

 

O bölgede deposu bulunan mağdur bayiler; İpragaz, Aygaz, Likitgaz, Mogaz(4), Lipetgaz’ın yetkili bayileri bu durumun bir an önce çözüme kavuşmasının, yetkililerin acilen gereken önlemleri almasını istiyorlar.

 

Söz konusu bölgeyi “tehlike boyutu en yüksek yer” olarak nitelendiren esnaf konu ile ilgili olarak bünyesinde sanayi tüplerinin de olduğu yaklaşık 4 bin tüpü barındırıyor.

 

Depolara giden yol bozuk. Büyük bir araç yolsa kaldığı veya yangın çıktığı zaman itfaiyenin buraya ulaşması çok zor. Allah korusun, bir patlama olması halinde, çevresine çok büyük zararlar verebilir.

 

Tüpçü esnafı, “Buranın suyu yok, elektriği yok. Bu nedenle de bekçi tutamıyoruz. Bu sebeple de burası korumasız ve tehlikeli bir yer oluyor.

 

Ayrıca depolarımıza giden yolu bozuk ve dar. Kavurucu sıcaklarda etrafındaki kuru otlar, bir izmarit veya aşırı sıcaklar sebebiyle çok büyük bir yangına neden olabilir.

 

Biz esnaf olarak cevrede bulunan yerleşim alanlarına tehlike arz eden bu sorunun bir an önce çözüme kavuşmasını istiyoruz” diyorlar.

 

Tüp depolarının olmazsa olmazları;

Tüpler yüksek basınca sıkıştırılmış veya sıvılaştırılmış  gazları ihtiva eder. Bu yüzden depolanmaları, işletme içinde nakilleri ve kullanımları sırasında bazı kurallara uymak gerekir.  

  • Tüp depoları yanmayan türden malzemeden imal edilmiş, hafif çatılı, kapıları dışarı doğru açılır olmalıdır.
  • Tüplerin depolandığı mahalde alttan ve üstten hava akımını sağlayacak mazgallar bulunmalıdır.
  • Depoların yanında yanıcı madde bulunmamalıdır.
  • Depolanacak gaz cinsine göre uyarı levhaları bulunmalıdır.
  • Tüpler gaz cinslerine göre gruplandırılarak depolanmalıdır. Yanıcı ve yakıcı tüpler bir arada depolanmamalı, depolanacaksa arada azot, argon, karbondioksit gibi inert gazlara ait tüpler bu tüplerin arasına yerleştirilmelidir.
  • Tüp depolarında sigara içilmesi yasağı konmalı ve depolara açık alev sokulmamalıdır.
  • Tüpler dik olarak depolanmalıdır.
  • Boş ve dolu tüpler ayrı ayrı  gruplandırılmalıdır.
  • Boş ve dolu tüplerin vanaları ve kapakları kapalı bekletilmelidir.
  • Yanıcı gaz tüplerinin depolandığı mahallin aydınlatılması kıvılcım çıkartmayan, kıvılcım oluşmasını önleyecek tarzda olmalıdır.  

Yapılması gerekenler ortada:

 

  • Tüp depolarının bulunduğu Bölge’nin bir an önce rehabilite edilmesi, yolun uygun bir şekilde düzenlenmesi,
  • Suyun ve elektriğin bağlanması,
  • Tüp depolarının etrafının koruma bandı (çitle veya duvar) ile çevrilerek, bir güvenlik kulübesinin yapılarak bir güvenlik şeridi oluşturulması ve burada sürekli bir bekçinin hazırda bulunması gerekiyor.

 

Bu önlemler alınmadığı takdirde, ilçenin o bölgesi her an patlamaya hazır bir bomba niteliğinde olup, tehlike saçmaya devam edecektir.

 

Tüpçü esnafının en büyük sorunu ise 8 tüpçü esnafının sorunlar karşısında birlikte hareket edemeyişi ve yetkilerle görüşemeyişi...

 

İnşallah bir an önce görüşürlerde sorunlarına çözüm bulurlar...

tup-depolari-vert.jpg

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.