Trampa denklemi

Trampa denklemi

cubuksevdalisiyim isimli okurumuz Çubuk'un gündemindeki ihraç konusuna sebeb olan Mezbahane ve Et Entegre ile ilgili kişisel yaptığı araştırma ve açıklamaları...

Çubuk Sevdalisiyim isimli okurumuz bizlere yayınlanması amacı ile göndermiş olduğu Çubuk'un gündemindeki ihraç konusuna sebeb olan Mezbahane ve Et Entegre ile ilgili kişisel olarak araştırmasını objektif ve tarafsız habercilik anlayışımız gereği yorumsuz olarak yayımlıyoruz.


                                4 YILIN KONUSU

                      BELEDİYE MEZBAHANESİ

            (YENİ ADIYLA GİRİŞİM ENTEGRE TESİSLERİ)

Ne hikmettir ki bu mezbaha bu kadar dallanıp budaklandı. Dallanıp budaklanmasında haklı taraflar var. Bir Allah kulu çıkıp ta mezbaha hakkında bir açıklama yapmıyor.

Bizzat araştırdım, yetkili ağızlardan birçok bilgi ve belge aldım. Olaylar hiç de kamuoyunun bildiği gibi değil.

Açıklayalım…

Belediyeye ait mezbaha 1974 yılında yapılmış. Yapıldığında modern bir tesismiş. Projesi de Almanya"da bir mezbahadan alınmış.Yapımında da Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi hocaları hem projede hem de birtakım işlerde yardımcı olmuşlar. Fakat kendini hiç yenilememiş. Ta ki Süleyman Haksever döneminde ilk monoray sistemle ve jeneratörle tanışmış, Mustafa Gökmen zamanında da epey bir tadilat geçirmiş. 5279 sayılı “ Kırmızı Et Yönetmeliği"ne” göre de 2.sınıf mezbaha ruhsatı almış.Fakat ruhsat gereği Günde 4 ünite büyük baş(sığır) 8 ünite küçükbaş (koyun) hayvan kesim kapasitesine sahip olmuş. Günde 8 adet büyükbaş 16 adet küçükbaş hayvan kesiliyormuş. Ruhsatın yetkisi bu kadarla sınırlıymış.

Sıkıntılar burada başlamış. Hiçbir resmi kurum belediye mezbahasından kesilip gelen etleri almamış ve ihalelere burada kesim yapan esnafları almamışlar. Resmi yerlere et veren esnaflar Konya, Kırşehir gibi illerde kesim yapmaya başlamışlar. Günlük kapasitesi de düşük olduğu için fazla kesim yapamamışlar. Yapsalar bile resmiyette gösterememişler. Mustafa Gökmen zamanında da belediyenin parası Çubuk Spor"a gidiyor diye şikayet edilmiş. Soruşturma geçirmiş. ( Çubuk Spor"a giden paralar Belediye"ye gitseymiş Belediye"nin bir sürü işini görebilirmiş!)

Mezbaha bu olaylardan dolayı zarar etmeye başlamış. 1 ci sınıf mezbaha olabilmesi içinde , Soğukhava Depoları, Soğutma Sistemi, Monoray hattı, Arıtma tesisi, Havalandırma tertibatının yapılması kanunen şart koşulmuş.

Adem Tuğluca Belediye Başkanı olunca O"na verilen raporda bunların hepsi bir bir anlatılmış. Fizibilite çalışmasında 2004 yılında en az 300 milyara mal olacağı bildirilmişti.

Bu dönemde mezbaha hakkındaki parasal şaibeler, dedikodular, medyadaki Çubuk Mezbahası hakkındaki haberler ; “ Çubuk"ta at, eşek, köpek kesiliyor, Ankara ya satılıyor” haberi. Söyleyen de Ziraat Odaları Başkanı İbrahim Yetkin. Tüm bu sıkıntıların arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi"nin alt komisyonlarında Büyükşehir Belediyesi Kanunu, Belediye kanunu görüşülüyor. Adem Tuğluca ve Meclis Üyeleri ve dönemin Akparti İlçe Başkanı ve yönetimi toplanarak durum değerlendirmesi yapıyor.

1- 300-350 milyar harcanacak, Birinci sınıf mezbaha olacak ve medyadaki mezbahayla ilgili kötü haberlere fırsat verilmeyecek. Medyaya da açık verilmeyecek.Bunun yanında da Belediye Kanunu çıktığında Kanunen Büyükşehir Belediyesi"ne devredilecek. Araştırıldı, Sincan Belediyesi"nin başına gelenler göz önüne getirildi.

2- Zarar ettiği için ve de Belediye"nin oraya harcayacak 300 milyar gibi bir parası olmadığı için faaliyetine de son verilecek, kapatılacak, hizmet biriminden çıkarılacak. Büyükşehir Belediyesi"ne de mezbaha diye bir hizmet biriminin olmadığı, burasının mezbaha değil de Belediye"nin deposu olduğu resmiyette bildirilecek. Büyük Şehir Belediyesi"ne gitmesi engellenecek. Buradaki esnaf ve bölgedeki hayvancılıkda kendi haline terk edilecek.

3- Faaliyetine son verilecek , özelleştirilmesine karar verilecek, gelecek paralarla da yeni iş imkanları için yatırım yapılacak. Bölgenin en büyük sıkıntısı olan işsizliği azaltmak için fabrika alanları oluşturulması gerektiği kararıyla Arıtma tesisine en yakın ve tek tapu olan 232.000 m2 alanın komulaştırılmasına karar verildi.

Adem Tuğluca ve Meclis Üyeleri en zor ve en riskli yolu seçtiler (3 üncü şık) ve Takas yoluyla trampa yapıldı. Girişimin üyelerinden buna karşı çıkanlarda oldu.

Yoksa; Burasının öyle ve böyle Büyükşehir Belediyesi"ne gideceği kesindi.

Hatta yasa çıktıktan sonra Büyükşehir Belediyesi"nin mezbahayı almak için geldiği de söyleniyor.

Fakat yasa çıkmadan belediye meclisi mezbahayla ilgili kararlar alarak belediye encümeni de verilen yetkiyle takas olayını gerçekleştiriyor. Sonra şikayet ediliyor. Valilikten müfettişler geliyor, bilirkişi geliyor inceliyor.

Şikayet eden Veteriner Hekim Aytekin Varol.

1- Birinci gelen bilirkişi yapılan işin doğru olduğunu, Belediye"nin zarara uğratılmadığını raporunda yazıyor.

2- İtiraz ediliyor. İkinci bilirkişi heyeti ve müfettiş değişiyor. Resmiyette geliyor fakat hiç gelmeden, araştırma yapmadan oturduğu yerden rapor yazarak Belediyeyi 874 milyar zarara uğratıldığını yazıyor.

Gelmedikleri şurdan belli;

Raporlarında mezbaha ve çevresinde tapu kayıtlarına göre emsal teşkil edecek tapu kaydı yoktur. Emlakcılardan alınan değerleri kabul ederek hesap ediyorlar.Emlakcının biri aynı yerin m2 ni 200 milyon derken başka emlakcı 40 milyon söylüyor. Bilirkişi de buna göre hesap çıkarıyor.

Araştırdım.Tapu kayıtlarında mezbaha çevresinde aynı ada parselde aynı aylar içinde alım satımlar olmuş. Kayıtları mevcut.

Buna da itiraz ediliyor. Olay mahkemeye intikal ediyor.

Mahkemenin istediği bilirkişi de Belediye"nin 54 milyar zarara uğratıldığını raporunda belirtiyor. Fakat kanun maddelerinde değer tespitlerinde eski binaların yıpranma paylarında farklılıklar olabileceği için %0,2 -0,5 arasında yanılma olabileceğini de açıklıyor.

Belediye Başkanı, meclis üyeleri ve encümen üyeleri buna da itiraz ediyorlar, mahkeme devam ediyor.

4 yılın konusu olan belediye Mezbahasının abartılacak kadar büyük bir sorun olmadığı ortada.

Yukarıda açıkladığımdan da anladığınız üzere bu takas işlemi yapılmasaydı

1- Mezbaha Büyükşehir Belediyesi"nin malı olmuştu.

2- Burada esnaf ve besiciler mağdur olacaktı.

3- Sincan mezbahası gibi kapatılacak ya da Ankara Ticaret Borsası veya başka birilerine satılacaktı.

4- Girişim A.Ş. yapacağı tesisleri bitiremeyecek ve orası da birilerine satılacaktı.

5- Mezbaha kapandığı zaman zaten ruhsatı olmayan hayvan pazarı da kapatılacaktı. Ankara Ticaret Borsasının hayvan pazarını kapatmak için neler yaptığını ve ruhsatının iptali için neler yaptığını biliyorum.

Ayrıca hayvan pazarının ruhsatının alınmasında emeği geçenlere de teşekkür ederim.

Takas olayının niye yapıldığı ortada.

Peki Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Melih Gökcek bilmiyor muydu. İlk önce bilmiyordu. Bu tesisin Çubuk için ne kadar önemli olduğu O"na da anlatıldı. O"nunda onayıyla arsa üzerindeki Aski"nin hacizi kaldırıldı ve tapu devir işlemi gerçekleştirildi. Sayın Melih Gökcek"e de teşekkür ederim.

Gelelim Girişim A.Ş."ye

Aldıkları yeri gördüm. Mezbahanın eski halini biliyorum. Tebrik ederim. Herhalde 600-700 milyar gibi bir harcamayla bu hale gelmiştir.

Fakat şunu gördüm. Yönetimdeki insanların yüzleri soluk, bakışları donuk, bitkin ve “nerden girdik biz bu işe” der gibi bir halleri var. Kendilerini suçlu gibi hissediyorlar. Ümitleri ve çalışma hevesleri kalmamış. Bu çok yanlış. Beyler, bu tesislerden öyle veya böyle 150-200 kişi ekmek yiyor. Sizler daha çok çalışmalısınız. İsminize layık bir şekilde Et Entegre tesisleri haline dönüşmeniz lazım. Mezbaha işletmek artık sizin işiniz değil. Kendi ürünlerinizi yapmalısınız. Çıkın ortaya gerçekleri kamuoyuna siz anlatın. Ama demeç verin ama ilan verin gerçekleri anlatın. Sessiz kalmayın. Hakkınızı savunun Çapulculara pabuç bırakmayın.

Arkadaşlar,

Sevelim veya sevmeyelim Adem Tuğluca ve meclis üyeleri gerçekten çok zor bir karar alarak bunu gerçekleştirmişlerdir. Başka yaptığı işleri bende sevmiyorum. Fakat mezbaha konusunda yaptıklarını Çubuk için yaptığına inanıyorum.

Bunun için takasa karşılık aldığı yerin değeri satışa çıktığı değerlere bakılırsa 6-7 trilyon.

Adem Tuğluca ve Melis Üyeleri hiçbir karşılık almadan verecekleri belediye mezbahasına karşılık;

1- 6-7 trilyonluk bir arsa

2- Ankara"nın en modern et entegre tesislerini

3- Kendi esnafının iş hacminin artmasını ve hayvancılık potansiyelini kazandırmışlardır.

Kendilerini Çubuk için verdikleri bu karardan dolayı kutluyorum.

Bunun yanında Organize Hayvancılık Projesi, Eşref Paşa Çeşmelerini, aldığı hizmet araçları, turşu festivalini yaptıklarından dolayı da kutluyorum.

Yaptığınız icraatlar ilçenin en az 10 yıl ihtiyacını görmesi lazım.Geçmişte örnekleri var;Rahmetli Ali Yurt, terminal binası, sebze pazarı, Süleyman Haksever; çift yol, millet parkı, havuzlar, Mustafa Gökmen; sosyal tesis, parklara ilave ve taş döşeme işlerini yaptılar ve ilçeye hizmet etmişlerdir.

yazan: cubuksevdalısıyım

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
28 Yorum