TRAFİK LAMBALARI NE ZAMAN HİZMETE GİRECEK?

TRAFİK LAMBALARI NE ZAMAN HİZMETE GİRECEK?

Doğan İnşaat Emlak (eski Moda Life kavşağı) ile Sefa Market önündeki kavşaklara kurulan trafik lambaları ne zaman hizmete girecek?

 Şuayip YAMAN

Bir başka ifade ile İlçenin en işlek caddelerinden biri olan Ankara Bulvarı üzerindeki Doğan İnşaat Emlak ile Sefa Market önündeki kavşaklarda kurulan “Trafik Sinyalizasyon Sistemi” ne zaman hizmete girecek?

Bu trafik lambaları ne zaman yanacak, canlar yanınca mı !!!

Çubuk Belediyesi abonelik işlemleri ile ilgili müracaatları elektrik kurumuna günler önce yapmış.. Herhalde ya unuttular, ya da takip eden yok..

 

Ego Genel Müdürlüğü Ulaşım Dairesi Başkanlığı ekipleri tarafından Ankara Bulvarı’nın iki kavşağında 29 Şubat 2016 tarihinde başlayan trafik lambası çalışmaları 9 Mart 2016 tarihinde bitirildi. Şu günlerde ise Trafik lambalarının hizmete girmesi bekleniyor. Ama kimin umurunda..

 

Trafik lambalarına henüz elektrik verilmedi, bu yüzden de çalışmıyor. Adeta konu mankeni gibi öylece duruyor. Bakalım yetkililer ne zaman uyanıp ‘trafik sinyalizasyon sistemini’ devreye sokacaklar?

 

 Daha ne bekleniyor?

 

Sürücüler, “trafik lambası bir an önce faaliyete geçsin, ya da kaldırılsın. Herhangi bir kazaya sebebiyet verilmemesi için yetkililerden trafik lambasının çalışır hale getirilmesini istiyoruz. Bu konuya bir çözüm getirilsin...” diyorlar.

 

Geçtiğimiz yılın ortalarında yaptığım Acil Trafik Lambası Konmalı başlıklı haberde;

“Ankara Bulvarı, Şehit Ali Çakır ve Ziya Ul Hak caddelerinin kesiştiği yerde trafik lambası yok. Buraya acil olarak trafik lambası konmalı.. Burada trafik sürekli olarak kilitleniyor. Trafik hiç durmuyor, araçlar aşırı hız yapıyorlar.

Eskiden ‘Moda Life Mağazası’nın da bulunduğu kavşakta, maalesef trafik lambası yok. Sadece tali yol olan Şehit Ali Çakır Caddesi’ni Ankara Bulvarı’na bağlayan noktada ‘Yol Ver’ tabelası var. Bir de Ankara Bulvarı ile Şehit Ali Çakır Caddesi’nin kesiştiği yerdeki elektrik trafosunun önünde ‘Kontrollü Geç Lambası’ var. Her iki ikaz işaretine de riayet eden maalesef çok az.

Zaten kısıtlı olan bu ikaz işaretleri bir önlemse, böylesine yoğun trafiğin olduğu bir Bulvar’da bunlar yeterli midir?

Burada küçük bir göbek var ve araçlar duramıyor, arkadan veya önden gelen aracın vurabile ihtimali var. Bu yüzden beklemeden karşıya geçmeye çalışıyorlar Bu sebeple burada sürekli kazalar oluyor. Allah esirgesin, her an büyük bir kaza olabilir.

Burada trafik lambaları olmadığı için, yayalar için geçiş çizgileri de yok. Yayalar karşıdan karşıya geçmek için dakikalarca bekliyor. Her an bir aracın altında kalabilme imkanı çok yüksek..   Burası çok hareketli bir Bulvar.

Trafik lambası konana kadar, burada ivedi olarak sürekli bir trafik polisi görevlendirilmeli.. Sonradan da kameralı sistemli (MOBESE) bir trafik ışıklandırması şart diye düşünüyorum. Bu yüzden buraya acilen trafik lambası konmalı” (18.07.2015) diye yazmıştım.

Bu haberden günler sonra:

EGO Genel Müdürlüğü Ulaştırma Dairesi Başkanlığı ekipleri hummalı bir çalışma ile trafik lambalarını yerleştirme işlemini tamamladı.

 

 ***

Yine 18.11.2015 tarihli; “Hız Kontrol Cihazı” Olan Radarlar Kurulmalı” başlıklı

haberde ise :

 

“İlçe Belediyesi ile İlçe Emniyet Müdürlüğü ortak bir proje hazırlayarak kentin işlek yollarında ortak bir radar uygulamasına geçebilir.

 

İlçe de yerleşim yeri içerisinde 50 km. veya trafik şartlarına göre daha az olması gereken hız limitleri, artarak 100-150 arasında değişiyor. Birtakım trafik magandaları ilçe de terör estirirken, trafik ekiplerinin kontrolünden veya denetiminden nasıl kaçıyorlar?

 

Trafik lambası yeterli değil, Hız Kontrol Cihazı da konmalı...

Oysa trafikteki araçlara ait hız limitlerini ve bu hızların aşılmasını radar kontrolü (mobil ve sabit) ile tespit etmek mümkündür.

Metropol kentlerde trafik görevlileri araç seyirlerinin can ve mal güvenliği açısından sorunsuz bir şekilde sağlanması amacıyla değişik kontrol yöntemleri ile hız limitlerine uyumu kontrol etmektedir.

Bu amaçla ilçemizdeki işlek yollara kule şeklinde ‘hız kontrol cihazı’ olan radarlar kurulmalı. Bu uygulamaya neredeyse hemen her gün kazaların olduğu Ankara Bulvarı’ndan başlanabilir. Örneğin İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün önündeki refüje bu radarlardan kurulabilir.

Bu sistemle hem sürücülerin hız kontrolleri kontrol altına alınmış olur ve hem de yollarda hız limitine uymayan sürücüler tespit edilebilir. Evlerine de birkaç gün içersinde kule radarlarının çeltiği fotoğraflı cezalar yollanabilir. Bu suretle hız limitine uymayan hız meraklısı sürücüler de caydırılmış olur.” Diye yazmıştım. (18.11.2015)

***

 

Kule radarları hizmete girmeli...

 

Kırmızı ışık ihlali ve hız ihlalini fotoğraflamaya yarayan kule radar cihazı konmalı..

 

Kentin en işlek cadde ve bulvarlarına kule radar cihazı kurulmalı.. Mobil elektronik denetleme sistemiyle ‘hız koridoru’ uygulaması yapılmalı...

 

Ayrıca Çubuk merkez ile Esenboğa Kavşağı arasındaki 18 km.lik yola da “Kule radar cihazları” konmalı...

 

Bu yolun şimdiye kadar ki kaza bilançosu: 10 ölü ve 41 yaralı...

 

Bu kazalar (lafın gelişi kaza diyorum aslında cinayet) göstermelik denetimlerle önlenemez.

 

Belediye tarafından hazırlanacak bir projeyle kentin en işlek yollarına kule şeklinde radar cihazları kurularak en kısa zamanda devreye girmeli ve bu suretle araçların hız kontrolleri ve ışık ihlallerinin önlenmesi sağlanmalı...

SONUÇ: Trafik sinyalizasyon sistemleri, çoğumuzun “trafik lambası” ya da “trafik ışığı” diye bildiğimiz ışıklı işaretlerdir. Bu işaretler, trafiğin düzenli ve güvenli akışını sağlayan önemli buluşlardandır.

 

İlçede MOBESE, trafik izleme sistemi ve kule şeklinde araçların hızlarını ve kırmızı ışıkta geçen araçları tespit edilmesi için otomatik fotoğraflama yapabilen sabit radar cihazı kurulmalı..

 

Ya da yeni bir sistem olan TEDES kurulmalı... Trafikte Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) ile de hız ve kırmızı ışık ihlalleri tespit ediliyor.

 

Yurt genelinde birçok kent ve ilçe merkezine güvenlik önlemleri çerçevesinde MOBESE sistemini yerleştiren İçişleri Bakanlığı, şimdi de TEDES adıyla, “Trafik Elektronik Denetleme Sistemi”ni hizmete (kullanıma) soktu.

 

Hatta Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) ile sunulan Wi-Fi ile bedava  internetin tam anlamıyla hizmete girdiği kentler bile var.

 

68 gün önce Ankara Bulvarı üzerindeki iki kavşakta kurulan trafik lambalarının hizmete girmesi için daha ne bekleniyor?

 

Yetkililer daha çok kaza olsun, daha çok insan ölsün veya yaralansın diye mi bekliyor, neyi bekliyorlar?

 

Yoksa trafik lambaları o kavşaklara “süs” olsun diye mi yapıldı?

 

trafik-lambalari-vert.jpg

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum