Tirit" ekmeği üretimi yaygınlaşıyor

Tirit" ekmeği üretimi yaygınlaşıyor

Çubuk'ta ramazan ve bayram sofralarının vazgeçilmezlerinden olan "tirit" ekmeği, son yıllarda birçok aile için gelir kaynağı oldu

Çubuk'ta bayram sofralarının vazgeçilmezlerinden olan tirit ekmeği üretimi, aileler için yeni bir gelir kaynağı haline geldi.Çubuk'ta bazı köylerde geleneksel hale gelen ve özelikle ramazan ve bayram sofralarının vazgeçilmezi olan 'tirit' ekmeği üretimi, son yıllarda ilçede birçok aileler için gelir kaynağı oldu.

Köylerde ailelerin kendi ihtiyaçları için üretip tükettiği 'tirit' ekmeği taleplerin artmasıyla yeni açılan işletmelerde de üretilmeye başladı.Yıldırım Beyazıt Mahallesinde bakkallık yapan aynı zamanda 'tirit' ekmeği üretimi yaparak satan Ali Küt, özellikle ramazan boyunca ve arife günleri, bayramlarda talebin yoğun olduğunu, talebi karşılamak için ailece çalışmak zorunda kaldıklarını aktardı.Sınırlı sayıda üretebildikleri ekmeğini 1 TL'ye sattıklarını vurgulayan Küt, şunları söyledi: "Bu ekmeği özelliği dolaba attığınız zaman uzun süre kullanabilirsiniz. Özellikle bu ekmekle yöresel yemeklerimizden olan tirit yaparak yenilir, bu nedenle de 'tirit' ekmeği deniliyor.

Ekmek yapı olarak 'köy somunu' denilen ekmeğin küçültülmüş şeklidir. Altı üstü ve içi orantılı bir şekilde pişmiş oluyor. Biz burada ailece hem bakkal hem de dede mesleği fırın işiyle uğraşıyoruz. Özellikle de Ramazan, festival, Kurban Bayramı arifesi, Ramazan Bayramı arifesi talep çok oluyor. Tirit ekmeği, bayramlar sofralarında bu bölge özellikle de Türkmen köylerinde yaşayan yada çeşitli nedenlerle buradan Ankara'ya göceden insanların sofralarında olmazsa olmazlarındandır. Ramazan ve Bayram süresince misafirlerimize bu ekmek ikram edilir."Aile üyesi Demet Küt de ekmek yapmayı kaynanasından öğrendiğini, bu günlerde kendisi için bir meslek haline geldiğini belirtti.Ekmek alanların çok memnun olduğunu ifade eden Küt, "Bazı insanlara pahalı geliyor ama emeği yapmak çok zor. Erkenden kalkıp hamuru yoğuruyoruz. Yaklaşık 50 ekmeği yapmak bir saati buluyor. Elde ettiğimiz kazançla hem ailemize hem de kendimize katkı sağlıyoruz" diye konuştu.Ekmek almak için Ankara'dan geldiğini ve sadece kendisine değil komşuları ile iş arkadaşlarına da aldığını söyleyen Eyüp Tekaüt de bu ekmeği özellikle bayram sabahı gelen misafirlerine ikram ettiklerini kaydetti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum