Ticari Kamyonet sahibi esnafımızın dikkatine

Ticari Kamyonet sahibi esnafımızın dikkatine

1 Ocak 2007 tarihinden itibaren sizin için belirtilmiş sınırların dışında, yetki belgesiz, taşıt kartsız ve özellikle yük var iken, seyir halinde fark edilmeniz halinde, taşıtlarınızın faaliyetten men edilecektir.

K2 yetki belgesi

Bilindiği üzere K2 yetki belgesi, ticari maksatla taşımacılık yapmayan mükelleflere diğer bir anlamla nakliyecilik sıfatı taşımayan ve nakliye faturası düzenlemeyenlere mahsus belge türü olup, Ülkemizde büyük bir potansiyele sahiptir. Aynı zamanda bu araçları kullanacak olan kişiler de önemsenecek bir çoğunluk teşkil ederler. Özellikle ilçemiz sanayi esnafının küçük imalatçı firmalar olması, ve ilçemiz merkezindeki küçük ticaret erbabımızın önemli bir bölümü kamyonet sahibi olmaları nedeniyle kendilerini yakından ilgilendirmektedir.

TC Ulaştırma Bakanlığınca sunulan genelgelerin yanlış yorumlanması ya da sektör içinde ki bilinçsiz anlatımlar, maalesef çoğu mükellefin 2006 yılında 5.000,-YTL, 2007 yılında ise 5.390,-YTL idari para cezasına mahkum olmasına sebebiyet vermiştir.

K2 Yetki Belgesi hakkında önemli bilgiler:

Değerli Mükellefler,

Toplam yüklü ağırlığı 3,5 tonu aşmayan özmal araç/araçlarınızla kendi iştigal konunuz kapsamında ve işinizi idame ettirmek maksadıyla getir-götür türünden mamul, yarı mamul ve ham maddelerinizin taşımacılığını yapıyorsanız ve henüz K2 yetki Belgesine başvurmadıysanız, lütfen dikkatle okuyarak hassasiyetle değerlendiriniz.

En sık duyduğumuz ve cezai müeyyidelere en sık sebebiyet veren genel görüş:
Benim aracımın yere basan yüklü ağırlığı 3,5 tonu geçmiyor, bizi ilgilendirmez. Biz nakliye ya da lojistik firması değiliz ki, üstelik 3,5 tonun altında olan araçlar için 25.02.2008 tarihine kadar Bakanlık süre vermiş hatta aradım sordum, sizi ilgilendirmiyor dediler, durduk yerde ne gerek var masraf etmeye…
Kamuoyunda yanlış yorumlanan, esas itibariyle 09.09.2005 tarih ve 25931 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan şekli ve detayları:

"Kendi esas iştigal konusu ile ilgili olmak kaydıyla, il sınırları dahilinde yapılan eşya taşımaları ile belediye sınırları ile mücavir alanı içinde yapılan şehir içi eşya taşımalarında kullanılan ve toplam yüklü ağırlığı 3,5 tonu geçmeyen taşıtlarla yapılan taşımalar için 25.02.2008 tarihine kadar yetki belgesi alma şartı aranmaz. Bu durumda olanlar için söz konusu tarihe kadar yetki belgesi ücretinde %87 oranında indirim uygulanır" ( 2007 yılı için K2 yetki belge bedeli 701.YTL)

Şeklindedir. Denilse de…

Başta mobilyacı ve doğrama imalatçıları olmak üzere küçük ölçekli imalatçı esnafımız; firmalarınızın aktifinde bulunan ticari araçlarınız, işlevleri açısından, faaliyetleriniz için küçümsenmeyecek bir öneme sahiptir. Yukarıda ki maddede istisna olarak sunulan ve belirtilen il sınırları, belediye hudutları ya da mücavir alan içinde taşıma yapılabilir ifadesinin firmalar tarafından, 25.02.2008 tarihine kadar kesinlikle ihlal edilebileceği ve bu tip ticari araçların ihtiyaç hasıl olduğunda veya kazara, il sınırlarını geçebileceği belirtilmiştir. Örneğin Ankara’da; Kırıkkale, Çankırı/Şabanözü ve Orta gibi Ankara içi sayabileceğimiz birçok yerleşim bölgesi sosyoekonomik açıdan ilçemiz sanayi firmaları için potansiyel iş bölgeleridir ve Ankara il sınırı dışındadır. Şabanözü müşterilerinize götürmekte olduğunuz mutfak dolabı, ahşap, plastik doğrama ve benzeri imalatınız için ceza yemeniz an meselesidir. Özellikle bölünmüş karayolları veya duble yollarda ilden ile geçişlerin fark edilemeyişi, fark edildiğinde dönüş için bir sonra ki kavşağın diğer il sınırlarının içinde kalması bile, bir şekilde sınır İhlaline sebebiyet verebilir. Bu da aşağıda belirttiğimiz cezai müeyyideler için geçerli bir sebeptir.

Diğer tarafta, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun değişik 35. maddesine dayanılarak, 23.09.2004 tarih ve 25592 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren araç muayene istasyonlarının açılması, işletilmesi ve araç muayenesi hakkındaki yönetmelik çerçevesinde;

Firmalar yakın bir tarihte, özelleştirilmiş muayene istasyonlarında araçlarının muayene işlemlerini yaptırmak üzere gittiklerinde kendilerinden Yetki Belgesi, araçları için Taşıt Kartı şartı aranacaktır.

Ayrıca, firmalar ticari araçlarıyla ilgili gerek kasko gerekse taşınan yolcu veya eşya-kargo ile ilgili sigorta işlemleri yaptırmak istemeleri ya da hasar halinde, muhtemelen sigorta şirketleri de kendilerinden Yetki Belgesi, araçlarında Taşıt Kartı bulundurma şartı arayacaktır.

Sayın Firma Yetkilileri, Yetki Belgesi şartı aranmaksızın 25.02.2008 tarihine kadar yüklü ağırlığı 3,5 tonu aşmayan ve kendi iştigal konusu kapsamında çalışmak şartıyla, özmal araçlarıyla taşıma faaliyetlerine devam edebilir denilmiş olsa da; nihayetinde alma zorunluluğu söz konusudur. 25.02.2008 tarihine kadar, Yetki Belgesi ve Taşıt Kartının olmayışının sıkıntılarının, siz mükellefleri müşkül duruma sokacağı fikri ile hareket edilmelidir.

1 Ocak 2007 tarihinden itibaren sizin için belirtilmiş sınırların dışında, yetki belgesiz, taşıt kartsız ve özellikle yük var iken, seyir halinde, yetkili kolluk kuvvetlerince fark edilmeniz halinde, taşıtlarınızın faaliyetten men edilerek onbeş gün süreyle parka çekileceğini, bunun yanı sıra taşıt sahibine ilgili kanunun 26. ncı maddesinin (a) bendinin birinci fıkrasında belirtilmiş 5,390.-YTL idari para cezasının uygulanacağını önemle hatırlatırız. Bu sebeplerden ötürü başta muhasebeci ve mali müşavirlerinizle görüşerek K2 Yetki Belgenizi ve Taşıt Kartı/Kartlarınızı bir an evvel almanızı tavsiye ederiz.

Çubuk Haber
Mustafa Tunakan DURAN

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.