TAV ÇUBUK’TAKİ HATIRA ORMANINA 10 BİN AĞAÇ DİKTİ

TAV ÇUBUK’TAKİ HATIRA ORMANINA 10 BİN AĞAÇ DİKTİ

Ankara Esenboğa Havalimanı'nın İşletmecisi TAV Havalimanları Holding, Çubuk ilçesinde bulunan hatıra ormanına on bin yeni fidan dikti.

Ankara Esenboğa Havalimanı'nın işletmecisi TAV Havalimanları Holding, Çubuk’a bağlı Gökçedere Mahallesi’ndeki Emin Yılmaz Ormanlık alanında 2008 yılında oluşturulan TAV Esenboğa Hatıra Orman’ına 10 bin yeni fidan dikti.

Fidan dikme törenine Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan, TAV Esenboğa Havalimanı Genel Müdürü Nuray Demirer, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü Başmüdür Selay Mürey ve TAV çalışanları katıldı.

-TAV bugüne kadar 30 bin fidanı toprakla buluşturdu

Fidan dikim töreni öncesi konuşan TAV Esenboğa Havalimanı Genel Müdürü Nuray Demirer, ağaçlandırma çalışmasını TAV ailesi olarak çalışanlarıyla hep birlikte yaptıklarını söyledi. Gelecekte çocuklarının altında gezeceği, piknik yapacağı ve oynayacağı büyük bir ormanlık alan için hep birlikte çalıştıklarını belirten Demirer, bu konuda kendilerine Çubuk Belediyesi’nin ve Esenboğa Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin de büyük destekleri olduğunu vurgulayarak, ’’Bugün çok önemli bir gün. Bizim her yıl 10 bin ağaç hedefimiz var. Bugüne kadar 30 bin fidan diktik. İnşallah bu hedefimizi bundan sonrada gerçekleştireceğiz. Biz küçük bir inceleme yaptık ve dedik ki bir ağaç ne oluyor? Nelere faydası var? Bugün sayısını tamamladığımız 30 bin ağacın aslında bir buçuk milyon kişinin oksijen ihtiyacını karşıladığını gördük. Gün geçtikçe yapılaşan ve betonlaşan şehirlerimizde aslında o kadar önemli bir konuyu atlıyoruz ki evlerimizin etrafında ki serinletici ve rüzgarından faydalanacağımız ağaçlarımızdan gün geçtikçe uzaklaşıyoruz. İstiyoruz ki burada dikeceğimiz bu ağaçlarla çocuklarımıza iyi bir gelecek hazırlayalım. Doğa için, dünya için ve geleceğimiz için çok basit ve önemli hareket bir fidan dikmektir. Biz diyoruz ki gelin herkes bir fidan diksin’’ dedi.

-Çubuk’ta her yıl 10 bin fidan dikecekler

Dünyanın kendilerine dedelerinden, büyüklerinden kalan bir miras olmadığını çocuklarına bırakacakları emanet edecekleri bir dünya olduğunu hatırlatan Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü Başmüdür Selay Mürey, bunun içinde en güzel yapılması gerekenin ormanlık alanları genişletmek olduğunu kaydetti.

Ağaç dikimini her yıl devam ettireceklerini ifade eden Mürey, ’’Bir hadisi şerifte diyor ki, ‘Ölüm anında bile olsanız, elinizde bir fidan varsa muhakkak onu dikin’. Bu ormanlık alan güzel bir hatıra olacak. Tabiat aşığı olarak böyle bir organizasyon destek vermek bizi son derece mutlu ediyor. Güzel bir organizasyon oldu. İnşallah Çubuk’ta her yıl 10 bin fidanı toprakla buluşturacağız’’ diye konuştu.

-Yeşil Çubuk namı yeniden hayat bulacak

Geçtiğimiz hafta Diyanet İşleri Başkanlığı ve KAGEM üyeleri tarafından da bir fidan dikimi gerçekleştirildiğini hatırlatan Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan, ’’İnşallah geçmişte olduğu gibi Çubuk’umuzu ormanlarla, ağaçlarla yeşil Çubuk namıyla tekrar anarız diye düşünüyorum’’ dedi. 

-Bizim birincil vazifemiz doğal değerlerimizi korumaktır

Geçmişte Çubuk’un bahçeleriyle, elma, armut bahçeleriyle söğütleriyle ve ormanlık alanlarıyla meşhur bir yer olduğunu kaydeden Acehan, ’’Önceden buradan bakıldığı zaman ağaçlardan hiçbir ev gözükmüyordu. Şuanda bakıldığı zaman binaları görüyorsunuz. Benim seçmen vaadim hep şu oldu. Benim birinci vazifem bu Çubuk Çayı, Çubuk ovası ve bu doğal değerlerimizi korumaktır. Bunu yaparken de özellikle yeşil alan çalışmalarıyla Ankara’nın en önemli piknik ve mesiri alanlarından, turizm merkezlerinden biri yaparak inşallah devretmektir niyetim. Bununla ilgili çalışmalarımız hem Karagöl de hem Çubuk Barajında hem yaylalarımızda sürecek. Buraları turizme katarak inşallah doğamızı bozmadan endüstriyel ve çevre kirliliklerine mahkum etmeden bizden sonra ki nesillere teslim etmek istiyoruz’’ dedi.

-Doğayı yok edecek yatırımlar, turizm ve tarım arazisi olmayan yerlere yapılmalı

Yakın bir zamanda ünlü bir lastik fabrikasından ovada bulunan tarım arazisinden fabrika yapmak için yer talebi oluğunu anlatan Acehan, doğayı kirleteceği için olumlu bakmadığını ve kendilerine tarım arazi olmayan Çubuk – Şabanözü yolu üzerindeki boş alandan yer gösterdiklerini, ancak o alını da firmanın beğenmediğini aktardı.

Acehan, sözlerine şöyle devam etti:  

’’Timur 1402 Ankara Savaşı’nda Hindistan’dan getirdiği 32 adet fili burada bulunan ormanlarda sakladı. Bu savaş 175 bin kişinin savaştığı bir savaş olarak düşünürsek, ne kadar ormanlık bir alan olduğunu daha iyi anlaya biliriz. Bu gün o ormanlardan eser yok. Bundan 600 yıl önce demek ki burası ormanlıkmış ama biz bu emaneti iyi kullanamamışız, şuan her taraf çorak. Biz lastik fabrikasına Çubuk çayını, tarım arazisini, tabiatımızı ve çevremizi kirleteceği için şehir merkezine yakın ovada müsaade etmedik. Çubuk Çayı çevresinde ve ovada böyle çevre kirliliğine yol açacak hiçbir endüstriyel girişime ben izin vermem. Çubuk tarımı, turizm ve eğitimiyle Ankara’nın göz bebeği bir yer olsun istiyorum. Çubuk Ankara’nın etrafında 50 kilometrelik sınır içerisinde en bakir alan en doğal alana sahip tek ilçedir.’’

Konuşmaların ardından TAV çalışanları Ankara oyun havaları eşliğinde fidan dikti. Havanında güzel olması ile piknik havasında gerçekleştirilen fidan dikimi sonrasına çalışanlara gözleme, bazlama, turşu, çay ve ayran ikram edildi. TAV çalışanlarının vardiyalar ve gruplar halinde geleceği fidan dikim programı yaklaşık bir hafta sürecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.