Tarım ilacı 3 bin kovan arıyı telef etti!

Tarım ilacı 3 bin kovan arıyı telef etti!

Aydın’da binlerce arı telef oldu. Arıcılar, bilinçiz tarım ilacı kullanımının arılarını öldürdüğünü, maddi zararlarının büyük olduğunu söyledi. Arıların ölümünün kesin nedenin bulunması için çalışma başlatıldı

Bilinçsiz tarımsal ilaçlama nedeniyle üç bin kovan arı telef oldu. Aydın’da yaygın olarak arıcılık faaliyetlerinin yapıldığı Çine ve Karpuzlu’da geçen hafta binlerce arının telef olmasının ardından yeni bir olay da Sultanhisar’a bağlı Atça Mahallesi’nde görüldü.

 

Bilinçsiz tarımsal ilaçlama nedeniyle meydana geldiği iddia edilen arı ölümleri, çoğunluğu başka illerden gelen gezginci arıcılara ait olmak üzere üç bin kovanı etkiledi.

Polen toplamaya çıkan milyonlarca işçi arı, ilaçlama yapılan arazilere ulaştıklarında kovana zehirlenerek döndü. İşçi arılarla birlikte kovana gelen zehir, diğer arıları da etkiledi. Çırpınmaya başlayan arılar, bir süre sonra telef oldu.

 

‘ZARARIMIZ BÜYÜK’

Ordu’dan arılarını konaklatmak için gelen Sezai Gürel, geçen yıl Kuyucak’ta konaklama yaptığını ancak böyle bir olumsuzlukla karşılaşmadığını söyledi. Gürel, "Arılarımızın bilinçsiz şekilde yapılan tarımsal ilaçlama nedeniyle öldüğünü düşünüyoruz. Zararımız çok büyük, bir daha böyle bir zehirlenme olursa arıların tamamını kaybedebilirim" dedi.

Ankara Çubuk’tan gelen gezginci arıcı Hakkı Çınar ise "Bu ölümler bizi büyük zarara soktu" diye konuştu.

Sultanhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, ölümlerin kesin nedeninin belirlenmesi için kovan önlerinde biriken ölü arılardan numune aldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.