Suriyeliler için çobanlık geçim kaynağı oldu

Suriyeliler için çobanlık geçim kaynağı oldu

Ülkelerindeki iç savaş ve yönetim baskısından kaçarak Ankara’nın Çubuk ilçesine gelen Suriyeliler, çobanlık yaparak geçimlerini temin ediyor.

Gelirinin büyük bir kısmını tarım ve hayvancılık oluşturan Çubuk’ta, Suriyeli sığınmacılar, istihdam edecek çoban bulmakta zorlanan besicilerin de yüzünü güldürdü. Çobanlık yapan Suriyeliler, bin 300 ila bin 500 lira ücretle hem aile bütçelerine destek oluyor hem de bir gün dönmeyi hayal ettikleri ülkelerine gittiklerinde zorlanmamak için para biriktirmeye çalışıyor.

Suriyeli Reza Rozetti, aptığı açıklamada, annesi, babası ve bir kardeşiyle Çubuk’a geldiklerini, iç savaşın bitmesini ve ülkelerine geri dönmeyi istediklerini söyledi.

’deki iç savaş nedeniyle büyük acılar yaşadıklarını anlatan Rozetti, “Halep’te yaşıyorduk. Bir kardeşim bombalı saldırıda öldü. Yaklaşık 1,5 yıl önce memleketimizden kaçmak zorunda kaldık, Türk halkı bize iş verdi. Çobanlık yaparak para kazanıyorum. Türk devleti bizi savaştan kurtardı.” diye konuştu.

Rozetti, ülkesinde inşaatlarda çalıştığını ancak bu sektörde iş bulamadığı için çobanlığa yöneldiğini belirterek az da olsa Türkçe öğrenmesinin kendisine büyük kolaylıklar sağladığını dile getirdi.

“Bir yandan DAEŞ diğer yandan PKK/PYD”

Suriyeli Kayser Davud da ülkesinde rejiminin yanı sıra bir taraftan DAEŞ, diğer yandan PKK/PYD terör örgütlerinin baskısı altında kaldıklarını, hayatlarını kurtarmak için anne babası ve 7 kardeşiyle Türkiye’ye kaçtıklarını anlattı.

 

Ailesinin Şanlıurfa’da yaşadığını, kendisinin de iş ararken arkadaşlarının tavsiyesiyle Çubuk’a geldiğini dile getiren Davud, “Suriye’nin Haseke şehrinden geldik. Orada mesleğim boyacılıktı. Ancak Şanlıurfa’da mesleğimle ilgili iş bulamadım. Bunun üzerine çoban olarak çalışmak için buraya tek başıma geldim. Burada kazandıklarımı aileme gönderiyorum.” diye konuştu.

Davud, ülkesindeki iç savaşın bitmesi durumunda Suriye’ye dönmek istediklerini, memleket hasretini çalışarak unutmaya çabaladıklarını söyledi.

“Çoban sıkıntısı yaşanmıyor”

Çubuk Ziraat Odası Başkanı Orhan Gülle ise Suriyeliler sayesinde bölgede çoban sıkıntısı yaşanmadığını dile getirdi.

Çok sayıda sığınmacının köylerde çoban olarak istihdam edildiğini dile getiren Gülle, “Besiciler çoban bulmakta zorlanıyordu. Suriyeliler sektörü rahatlattı. İlçede 130 civarında Suriyeli sığınmacı çobanlık yapıyor. Hatta canlı hayvan sayısında bile artış olmaya başladı. Önceden çoban bulamadığı için 50 baş hayvan besleyen üretici, çoban derdi olmayınca bu sayıyı yüzde 100 artırdı. Ayrıca daha uygun fiyata çalışıyorlar.” ifadesini kullardı.

Besici Abidin Yıldız da geçmişte çoban bulmakta zorlandıklarını, Suriyeliler sayesinde sorun yaşamadıklarını kaydetti.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.