Son Yağışlar Çiftçiye Umut Verdi

Son Yağışlar Çiftçiye Umut Verdi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), son günlerde meydana gelen yağışların çiftçiye umut verdiğini, ancak rekolte tahmini vermenin şu an itibariyle çok erken olduğunu açıkladı.

Yeni zirai takvim uygulamasıyla kaliteli üretim için çiftçi ve yayım hizmetlerine ağırlık verecek olan TZOB, Türkiye'nin sürdürülebilir kaliteli tarımsal ürün üretimine, sürdürülebilir rekabeti de göz önüne alarak daha fazla özen göstermek zorunda olduğunu bildirdi. TZOB Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Türkiye'de Ekim-Aralık 2007 tarihleri arasındaki kümülatif yağışların genel olarak normalinden ve geçen seneki yağış miktarından fazla olduğu ve kümülatif yağışların bu dönemde normalden yüzde 19, geçen seneye göre de yüzde 33 oranında artış gösterdiği kaydedildi..

Yağışlar geçen yıla göre Marmara Bölgesi'nde yüzde 83, Ege Bölgesi'nde yüzde 137, Akdeniz Bölgesi'nde yüzde 15, İç Anadolu'da yüzde 53 artış gösterirken, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 11 ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de yüzde 41 azalma gerçekleşti. 2008 yılı Ocak ayındaki etkili yağışların, özellikle kar yağışlarının üretimi olumlu yönde etkileyeceği belirtilen açıklamada, bu durumun 2007 yılında yaşanan kuraklıktan büyük zararlar gören üreticilerin yüzünü güldürdüğü, bu sene kışın çok sert geçmesine rağmen ülke genelindeki kar yağışlarının hububat alanları için çok iyi bir örtü oluşturduğu ve don tehlikesinden koruduğu kaydedildi.

Ekim ile Nisan ayları arasındaki yağış miktarı, Ekim-Kasım ile Mart- Nisan ayları sıcaklığı, karlı günler sayısının verimli olmasının üretimi etkileyen en önemli faktörler olduğu kaydedilen açıklamada, dolayısıyla özellikle yağış açısından başlangıç iyi görünmekle birlikte bugünden rekolte konusunda bir tahminde bulunmanın henüz çok erken olduğu ifade edildi.

"TÜRKİYE, SÜRDÜRÜLEBİLİR KALİTELİ TARIMSAL ÜRETİME DAHA FAZLA ÖZEN GÖSTERMELİ"

Dünyada tüketici odaklı üretimin giderek önem kazanmasının 'tüketicinin ve tüketici sağlığının korunması" başlığı altında bir dizi tedbiri de beraberinde getirdiği vurgulanan açıklamada, "Türkiye, sürdürülebilir kaliteli tarımsal ürün üretimine, sürdürülebilir rekabeti de göz önüne alarak daha fazla özen göstermek zorundadır. Türkiye, AB üyeliği yolunda müzakere sürecine başlamış bir ülke olarak, tarım ürünlerinin kalitesini de en az AB standartlarında geliştirmek durumundadır. Bu amaçla TZOB, kaliteli üretimi desteklemek hususunda yıllar öncesinden başlattığı çiftçi eğitimi ve yayım hizmetlerini daha da etkinleştirmek üzere çalışmalar yapmaktadır" denildi.

Çiftçilerin tarımsal üretimi için gerekli olan faaliyetlerin düzenli olarak TZOB
tarafından duyurulacağı kaydedilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
"Bu bilgiler ziraat odaları kanalıyla çiftçilere duyurulacaktır. Bu sürdürülebilir kaliteli üretime ulaşmada önemli faydalar sağlayacaktır. Mevsimsel zirai takvim, tüm ülke tarımını kapsayacak şekilde genel faaliyetler formatında; tarla ziraatı, meyvecilik, sebzecilik, bağcılık, hayvancılık, tavukçuluk ve arıcılık ürün grupları itibariyle duyurulacaktır. Bu takvimlerin aylık olarak ziraat odaları tarafından üreticilere iletilmesi sürecektir."

TZOB tarafından açıklanan Şubat ayı zirai takvimi şöyle:

"- Tarla Ziraatı: Bazı ılık bölgelerde ilkbahar ekimleri için toprak işlemesi yapılır. Kaymak bağlamış ekili tarlalar tırmık ve kazayağı ile kırılır ve toprak kabartılır. Fazla kabarık ve kesekli tarlalar ise loğlanır. Hafif ve süzek topraklar için mutlaka suni gübreler ve çiftlik gübreleri verilmelidir. İklimi ılık bölgelerde çavdar, arpa, bezelye, bakla gibi çeşitlerin ekimi yapılır. Ekimi yapılan sulak tarlalarda ilk can suyu verilir. Ambarlarda gerekli muhafaza ve mücadele işleri devam eder.
Tohumluklar ayrılarak temizlenir, ilaçlanır. Ekime hazır duruma getirilir.

- Meyvecilik: Fidan çukurları açılır, toplu meyvelik kurulacak sahalar sürülür ağaç dipleri kabartılarak gübrelenir. Mutedil bölgelerde ay ortasına kadar fidan dikimleri devam eder. Fidan sökümü ve katlaması yapılır. Her türlü meyvelerde (ılık bölgelerde) budama çalışmaları başlar ve devam eder. Çeşitli zararlı ve hastalıklarla kış mücadelesine devam edilir. Özellikle turunçgillerin hasadı devam eder. Ambalajlanarak piyasaya arz edilir. Yaz için depolama da yapılır. Meyvelerde don sigortası genellikle bu ay içinde yaptırılmalıdır.

- Sebzecilik: Seralarda turfanda sebzeler hasat edilmeye başlanır. Sıcak yastıklara sebze tohumları ekilir. Bazı bölgelerde ay sonuna doğru fideler bahçeye alınabilir. Kışlık sebzelerin ılık bölgelerde hasadı devam eder. İlkbaharı erken gelen bölgelerde yazlık sebze ekimi için toprak işlemesi yapılır, gübrelenir. Sera ve sıcak yastıklarda sulama, çapalama ve ayıklama (seyreltme) işleri yapılır. Çeşitli zararlı ve hastalıklarla mücadele yapılır. Seralardan elde edilen ilk turfanda sebzeler ambalajlanarak piyasaya sevk edilir.

- Bağcılık: Bağ kurulacak yerlerde ve eski tesislerde derin belleme (Krizma) yapılır, gübrelenir. Köklü ve köksüz asma çubuğu dikimi devam eder. Budama yapılmaya başlanır. Bağlarda kış mücadelesi yapılır. Omcalar bordo bulamacı ile yıkanırlar.

- Hayvancılık: Hayvanlar ahırda olduklarından temizlik ve dezenfeksiyona önem verilir. Çeşitli yemlerle hayvanlar ahır beslemesine tabi tutulur. Çeşitli bakım işleri yapılır. Doğumlar başladığından gerekli tedbirler alınır. Yavrular için özel bakım ve besleme yapılır. Havanın uygun olduğu günlerde hayvanlar meraya çıkarılır. Hayvan hastalık ve zararlarına karşı koruyucu aşılar ve ilaçlar uygulanır.

- Tavukçuluk: Kümeslerde temizlik işleri ve havalandırma devam eder. Kuluçka mevsimi başlayacağından gerekli tedbirler alınlususunda yıllar öncesinden başlattığı çiftır. Kümeslerde tane ve suni yemler verilerek dengeli beslenmeleri sağlanır. Çeşitli koruyucu aşılar devam eder ve ilaçlar verilir.

- Arıcılık: İklimi uygun yerlerde yavaş yavaş arılar dışarı çıkarılırken, soğuk bölgelerde ise arılar içerde olduklarından havalandırma işleri dikkatle yapılmalıdır. Soğuk bölgelerde şerbet verilmelidir. Oluşabilecek hastalık ve zararlılarla mücadele edilir."

iha

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum