Sivil toplum kuruluşları ne yapar?

Sivil toplum kuruluşları ne yapar?

Herhangi bir etkin sektör yaklaşımı olmayan birilerinin hamiliğinde kurulup başkan ve yönetimi olarak ortalarda dolanıp, faaliyet yerine meydanlarda arzı endam eden, ismini ve ne amaçla kurulduğunu anlayamadığımız ne çok STK var.

Herhangi bir etkin sektör yaklaşımı olmayan birilerinin hamiliğinde kurulup başkan ve yönetimi olarak ortalarda dolanıp, faaliyet yerine meydanlarda arzı endam eden, ismini ve ne amaçla kurulduğunu anlayamadığımız ne çok STK var.

Lobi çalışmaları, ikna ve eylemlerle çalışan, üyelerini ve çalışanlarını gönüllülük usulüyle alan, kar amacı gütmeyen, bağışlar ve/veya üyelik ödemeleri ile gelirlerini sağlayan kuruluşlardır.

Sivil toplum kuruluşları, resmi kurumlar dışında ve bunlardan bağımsız olarak çalışan, politik, sosyal, kültürel, hukuki ve çevresel amaçları doğrultusunda toplum düşüncesinin özgürleşmesine ve siyasi kalitenin yükselmesine katkı koyarlar.

Yasa, yönetmelik ve mevzuatla yönetim ve faaliyet içinde bulunan devlet ve kar amaçlı çalışan sermaye sahipleri şirket ve çalışanları gibi her iki sektörde bulunan ve bulunmayan gönüllülük esası ile hareket eden bireylerin oluşturduğu STK’lar, kâr amacı gütmeden toplumun ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışırlar.

Sivil toplum örgütleri; oda, sendika, vakıf ve dernek adı altında

Eğitim Sağlık, Sosyal Yardımlaşma, İnsan Hakları, Doğal Afetler, Bilim ve Teknoloji, Çevregibi etkinlik alanları ile faaliyet gösterir. 

Ülke genelinde olduğu gibi Çubuk’ta da son yıllarda dernekçilikte büyük bir artış gözlenmektedir.

Temsil etme bazın da her meslek ve konu da ve de en çok hemşericilik ile her bölgenin dernek ve vakıflarını etkin hizmetleriyle olmasa da

Tabelaları ile gözlemliyoruz.

İstisnalar dışında STK’ların görevi konusunda kentteki sosyal sorunlara, ekonomik sorunlara, siyasette yaşanılan tıkanıklıklara ya da her hangi bir konuda yaşanan bürokratik engelde temsil ettiği topluluğun önünü açacak yaşanılan haksızlıklar karşısın da özgür ve çıkardığı ses ile etki yaratan STK sayısı ise hiç yok…

Bu STK’ların ülke genelinde ve Çubuk’ta yaşanılan olaylara bakış açıları ve değerlendirmelerinden haberdar olmamakla beraber kendi kişisel sorunlarını çözmek ve sosyal çevrelerini geliştirmek üzere kurulduğunu düşünmekteyiz…

Esasen kuruluş sebepleri etkin isim olma, başkan ve üyelerinin kişisel işlerinde kullanmak adına kurulan STK’ların çokluğu gerçekte toplumun bir yarasına merhem olmak adına kurulmuş dernek ve vakıfların faaliyetlerini de zayıflattığı görülmektedir.

Üstelik yakınlaşan yerel seçim sürecinde siyasete adım atma ya da siyasette ki mevcut kişi ve kurumların halk yerine direk bu tür kuruluşlarla, olan teması da bu yönde ki yeni derneklerin sayısının artmasına neden oluyor.

Kahvaltı, ziyaret ve yemek bültenlerini yayınlamak zorunda kalmadığımız, gündemi takip eden, ilçe sorunlarıyla ilgilenen, sorunlara çözüm önerileri sunan, ilçe için fırsatlar yakalanmasına imkan sunan, icraatı ve hizmeti bol “Sivil Toplum Kuruluşları”nın faaliyetlerinin haberlerini yapacağımız günler dileklerimizle…

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.