Sıra Bekleyen Hacı Adaylarına Müjde!

Sıra Bekleyen Hacı Adaylarına Müjde!

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, ''Geçtiğimiz yıl sırada bekleyip sırası gelmeyen tüm kardeşlerime, bu yıl nasipleri varsa hacca gidebilecekleri müjdesini veriyorum'' dedi.


Bardakoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonunda düzenlediği basın toplantısında, Bakanlıklar Arası Hac ve Umre Kurulu'nun 2008 hac ön kayıtları ve hac ücretleri konusunda aldığı kararları açıkladı.

Geçen yıl ön kayıt kapsamında başvuran 673 bin kişiden 550 bininin hacca gitmek için sırada olduğunu hatırlatan Bardakoğlu, Bakanlıklar Arası Hac Kurulu'nun sırada bekleyen ve kutsal topraklara gitmeyi arzulayan tüm vatandaşlara eşit fırsat verilmesi için bu yıl yeni kayıt alınmasına karar verdiğini söyledi. Bundan böyle her yıl kesin olarak hacca gitmek isteyenlerin kayıtlarının alınacağını ve hacı adaylarının kontenjan dahilinde kura yoluyla belirleneceğini kaydeden Bardakoğlu, ''Kurul olarak, kesin hacca gitmek imkanı bulanlar yazılsın, kime nasip olursa o gitsin diye düşündük. Geçtiğimiz yıl sırada bekleyip sırası gelmeyen tüm kardeşlerime, bu yıl nasipleri varsa hacca gidebilecekleri müjdesini veriyorum'' diye konuştu.

Bardakoğlu, hac başvurularının, 12-27 Mart tarihleri arasında yapılabileceğini belirterek, geçen yıldan kaydı bulunanların kayıt yenilemesi, bu yıl başvuracakların da ön kayıt yaptırması gerektiğini söyledi. 4 Nisan'da kura çekileceğini, kesin kayıtların ise 8-22 Nisan'da yapılacağını ifade eden Bardakoğlu, ön kayıt için cüzi bir ücret alınacağını, kayıt yenilemenin ise ücretsiz olduğunu bildirdi. Bardakoğlu, kesin listenin internet sitelerinde ilan edileceğini söyledi.

-''MÜKERRER HAC OLMAYACAK''-

Hacca giden bir kişinin tekrar hacca gitmesinin insani ve dini açıdan doğru olmadığını ifade eden Bardakoğlu, ''Hiç hacca gitmeyen 650 bin kişinin sırada beklediği bir ortamda, bir kişinin mükerrer olarak hacca gitmesi büyük bir vebaldir'' diye konuştu.

Bardakoğlu, mükerrer haccın önlenmesi için vatandaşlara ve turizm şirketlerine büyük sorumluluklar düştüğüne işaret ederek, mükerrer hacı götürenlerin cezalandırılacağını söyledi.

Kadınların hac ve umreye gruplar halinde gittiğini, bunun dinen bir sakıncası olmadığını vurgulayan Bardakoğlu, ''Yine de bir hanım, 'ben yakınım olmadan hacca gidemem' diyorsa, hacca gitmemiş bir mahremiyle birlikte adını yazdırabilir'' dedi.

-''HACI ADAYLARI KİMSENİN TESİRİNDE KALMASIN''-

Bu yıl normal, müstakil odalı ve otel tipi olmak üzere 3 hac kategorisi belirlediklerini ifade eden Bardakoğlu, başvuru sırasında tercih edilecek kategorinin dikkatlice belirlenmesini istedi. Bardakoğlu, kategoriler arası geçiş olmayacağını vurguladı.

Vatandaşlara daha iyi hizmet verebilmek için hac kayıtlarını öne aldıklarına işaret eden Bardakoğlu, hacı adaylarının istek ve beklentilerine göre ev tutacaklarını anlattı. Bardakoğlu, hacca gitmek isteyen vatandaşlardan hür iradelerine göre tercih yapmalarını isteyerek, şöyle konuştu:

''Hiç kimsenin tesiri altında kalmadan, kimsenin sizi yönlendirmesine fırsat vermeden, inceleyin, araştırın, dikkatli olun ve haklarınızı en iyi şekilde sağlama alın. Biz sizin haklarınızın güvencesiyiz, gereken titizliği gösteriyoruz. Ama yine de hangi kategoride gidecek, sunulan evin hareme uzaklığı nedir, hizmetin kalitesi nedir araştırın. İnsanların telkinine maruz olarak mağdur olmayın. Diyanet'in onaylamadığı, TÜRSAB'ın ilan etmediği yetkisiz, sorumsuz şahısların propagandalarına kanmayın. Onlara depozito ve pasaportlarınızı vermeyin. Yoksa ciddi mağduriyetler olur.''

-BİR ODADA, EN FAZLA 7 HACI ADAYI KALACAK-

Hac fiyatlarına geçen yıla oranla zam yapılmadığını belirten Bardakoğlu normal 1 tip haccın 2 bin 200 avro, normal 2 tip haccın ise 2 bin 50 avro, normal 3 tip haccın ise 1950 avro olduğunu bildirdi.

Bardakoğlu, müstakil tip hac ücretlerinin, 2 bin 650-3 bin 750 arasında değiştiğini, otel ücretlerinin de hareme uzaklığına göre farklılık gösterdiğini belirtti.

Her sene daha iyi hizmet vermek için çalıştıklarını vurgulayan Bardakoğlu, bu kapsamda bu yıl normal 1 tipinde en fazla 5, normal 2 tipinde de en fazla 7 hacı adayının bir odada kalacağını söyledi. Bardakoğlu, önümüzdeki yıllarda da müstakil oda sistemine geçmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Bardakoğlu, hacı adaylarının yüzde 60'ını Diyanet İşleri Başkanlığının, yüzde 40'ını ise Diyanet'in denetiminde turizm şirketlerinin götüreceğini ifade etti.

Diyanet yetkililerinin, eski, yıpranmış, hareme uzak, banyo ve tuvalet imkanlarının sınırlı olduğu evlerin tutulmasına izin vermeyeceğini vurgulayan Bardakoğlu, ''Kimse kalitesiz ev tutup da daha fazla para kazanma hırsına kapılmasın'' dedi.

Haccın sıradan bir seyahat değil, bir ibadet olduğunu hatırlatan Bardakoğlu, Mayıs ayından itibaren hacı adaylarının eğitimine başlayacaklarını bildirdi. Bardakoğlu, grupların birbirini tanımasını ve bir aile ortamı oluşmasını sağlamayı amaçladıklarını ifade ederek, ''Hacı adaylarımız, huzur içinde oranın iklimini teneffüs ederek hac ibadetini yerine getireceklerdir'' dedi.

Bardakoğlu, bir soru üzerine bu yılki hac kontenjanının 70 bin olduğunu, ancak başarılı organizasyon nedeniyle ek kontenjan alma ihtimalleri bulunduğunu bildirdi. Bardakoğlu, ek kontenjanlarla sayının 100 bine ulaşabileceğini kaydetti.

AA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.