“SINAV STRESİNİ AZALTMA” PANELİ DÜZENLENECEK

“SINAV STRESİNİ AZALTMA” PANELİ DÜZENLENECEK

Üniversite giriş sınavlarına ( YGS ) katılacak öğrencilerde, “Sınav Stresini Azaltma” konulu bir panel Kaymakamlık İnsan Hakları Kurulu Eğitim Komisyonu ve Çubuk Platformu işbirliği ile düzenlenecektir.

                                               Şuayip YAMAN

Her sene gençlerin üniversiteye hazırlık sınavına girmeleri elbette onları belli bir stresin altına sokuyor ve bu stres gerçek potansiyellerini göstermelerine engel olarak yeni streslere neden oluyor.

 

Özellikle özgüven sıkıntısının ülkemizde büyük oranda yaşandığı dikkate alındığında gençlerin sınav stresini nasıl atacaklarına ya da azaltacaklarına dair bilgilere sahip olmaları çok önemlidir. Belli bir heyecan düzeyi sınav sırasında berrak bir zihne sahip olmak için önemlidir ancak bunu yüksek düzeyli bir stres kaynağına dönüşmesi en istenmeyen durumlar arasındadır.

 

Bu sınav stresini atabilmek için sınavdan önce ve sınav sırasında yapabilecekleriniz mevcut. Sınav öncesinde öğrenmeniz gereken konulara hâkim olmaya çalışmanız ve düzenli olarak tekrarlar gerçekleştirerek sorular çözmeniz sınavda kendinize güvenmenizi ve stresle başa çıkmanızı kolaylaştıracaktır. Ayrıca sınavların hayattaki tek yol olduğuna inanan pek çok genç, alternatif yolları da hesaplarına katmadığı için sınavlara gereğinden daha fazla önem yüklemekte, böylece önü alınamaz bir stres içerisine girmektedir.

Sınavlara bu kadar çok kıymet verilmesi ise yine özgüven yaralayıcı şeyler arasındadır ve sınavdan önce kişinin elinden bir şey gelmeyeceği düşüncesinin ortaya çıkmasına neden olur. Belli başlı stres kaynaklarından olan bu yetersizlik duygusunun üstünden gelmek ise kendinizin farkında olmak ve elinizden gelenin en iyisini yaptığınıza inanmaktan geçer.

 

Şimdi gelelim sınav sırasında stresi azaltabilmek için yapabileceklerinize. İlk olarak bedeninizin rahatlamasına ve beyninizin kendini boşaltmasına müsaade etmelisiniz. Sınav sırasında sadece sorularınıza odaklanmalı ve sınav sonrası ya da öncesine dair hiç bir fikri zihninizde barındırmamalısınız. Sınav sırasında sadece sınav önemli olduğu için bu diğer düşünceleri daha sonra değerlendirmek üzere bir kenara koymalısınız.

 

Ayrıca uzun süren sorular boyunca vücudunuz hep aynı konumda kalacaktır ve bu da içinizin daralmasına sebep olarak stresinizi arttıracaktır. Arada birçok kısa molalar verin ve sınav sırasında kaslarınızı çalıştırarak bedeninizin kan akışını düzenlemeye çalışın. Bu durum beyninize daha fazla oksijen gitmesini sağlayacaktır ve kendinizi iyi hissederek stresten uzak kalmanıza yardımcı olacaktır.

 

Eğer genel karakteriniz strese yatkın ise ve heyecan yapmadan duramıyorsanız sınavdan önce kendinizi bu konuda eğitmeye ve gerekirse profesyonellerden destek almaya çalışın. Hiç bir sınavın sizin kendi ruh sağlığınızdan daha önemli olmadığını unutmayın ve sınavların tekrarlarının da mümkün olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

 

Panele tüm lise son sınıf öğrencileri ile aileleri davetlidir.

 

Moderatör   : Ali Naci YEŞİLTEPE

 

Panelist       :  Saadet Şen ÖNER (Yaşam Koçu-İletişim Uzmanı)

 

Tarih           :  01.03.2015 (Pazar)

 

Saat             :  14:00

 

Yer              :  Çubuk Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu          

 

 

Saadet ŞEN ÖNER kimdir?

Kişisel Gelişim Uzmanı - Yaşam Koçu 

Türkiye'nin önde gelen kuruluşlarında eğitimler veren iş ve siyaset çevresinde bireysel ve kurumsal koçluk yapan, Süleyman Demirel Üniversitesi'nde "Kariyer Planlama" derslerine giren Öner, DB Dergi Grubu'ndan "Seninle" dergisinde yazılar yazmış, Kanal 32'de  "Saadethane", Olay TV'de"Ayna", Cem TV’de “ Yaren’ce” programını hazırlayıp, sunarak izleyicileri ile buluşmuştur.

NLP Trainer olan Saadet Şen Öner, Deulcom Internatıonal [Uluslararası Eğitim Programları Geliştirme]Halkla İlişkiler eğitimi sonrası sosyal psikolog ve pedagoglar ile birlikte çalışmıştır. Eğitim aldığı Avustralyalı yazar ve Master Trainer Debra Wylde ve Ralph Watson'dan, Amerikan Yerlilerinden Master Trainer Dharma Z. Gaynes ve INLPTA'nın kurucusu ve başkanı yazar Dr. Wyatt Woodsmall'ın NLP Trainer ve Master Trainer eğitimlerinde eğitim ve lojistik asistanlıklarını yapmış, Master Trainer Dharma Z. Gaynes ile Master Practıtıoner eğitimleri vermiştir.

Davranış Değişim Teknolojisi olan "Advanced Behavioral Modeling" ve "Time Line" (Zaman Çizgisi) eğitimlerini yaratıcılarından biri olan Dr. Wyatt Woodsmall'dan almış, uluslararası eğitimcinin eğitiminde baş asistanlığını yapmıştır ve Milli Takımlar için kullanmıştır. Modelleme, Davranış Kalıpları, Ennegram, Myers - Brigs, Claer Graves Modeli gibi psikolojik ve eğitimsel tipolojileri ile ilgili eğitimleri tamamlamıştır. 

Dünyanın en ünlü koçlarından Teri Levine'nin kurduğu ve dünyanın sayılı gruplarından "Association for Coaching" in kurumsal üyesi olan The Coaching İnstitute'nün Türkiye temsilcisi Fa Coach Academy'den "Comprehensive Coach, Life Coach" eğitimlerini almıştır.

Öner, Uzakdoğu sporlarında ilk defa, Muay-Thai ve Karate Milli Takımlarında NLP uzmanı olarak görev yapmıştır. TRT ve özel kanallarda prodüktörlük, editörlük, sunuculuk ve spikerlik yapmış olan Saadet Şen Öner, New NLP ve [INLPTA] İnternational NLP Trainers Association'nın sertifikalı eğitmeni, uygulayıcısı ve danışmanıdır. 

Ege Kişisel Gelişim Merkezi Eğitim ve Danışmanlık'ın kurucusu Saadet Şen Öner, Isparta Milletvekili Ali Haydar ÖNER ile evli olup Eren Efe adında bir çocuk sahibidir.19 yıldır aktif olarak eğitim sektöründe hizmet vermektedir. Verdiği eğitimlerin yanında birey, aile ve kurumsal koçluklarına, [yönetici, iş, yaşam, kariyer, para, ebeveyn, sağlık, eğitim, ilişkiler dallarında] hayır kuruluşları, yerel yönetimler, spor birimleri gibi hayatın her alanındaki danışanları ile devam etmektedir.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum