Sigara her yerde yasaklanıyor

Sigara her yerde yasaklanıyor

TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi (TBMM), Kurban Bayramı’ndan sonra sigara yasağını ele almak için harekete geçti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın, “Sigara kullanımı ile mücadele, bizim için daima gündemimizde olan terörle mücadele kadar önemli bir hale gelmiştir” sözlerinin ardından TBMM sigara yasakları için kolları sıvadı.

Bayramdan sonra TBMM Genel Kurulu"nda sigara yasağının kapsamını genişleten kanun teklifinin görüşülmesi bekleniyor. Teklif yasalaşırsa kamu hizmet binalarının, koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan binaların kapalı alanlarında sigara içilmesi yasak olacak. Ancak sigara içmek için özel alanlar oluşturulacak. Teklif geçen dönem komisyonda kabul edilmiş, ancak Genel Kurul gündemine gelmemişti.

Sigara yasakları yolda

Teklifin Genel Kurul"da kabul edilmesi halinde sigara yasağı genişleyecek. Buna göre; kamu hizmet binalarının kapalı alanlarında, koridorları dahil olmak üzere spor ve sosyal amaçlı kulüpler ve dernekler, lokaller, lokanta, fuar, alışveriş merkezi, düğün salonları, kongre, toplantı ve konferans salonları, kafeler, internet kafeler, elektronik oyun merkezleri, bilardo salonları, bowling salonları gibi; özel hukuk kişilerine ait olan ve birden çok sayıda kişinin girebileceği işyerlerinin ve binaların kapalı alanlarında tütün tüketilmeyecek.

Taksi hizmeti verenler de dahil olmak üzere; karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında da sigara yasağı gelecek. Okul öncesi, ilk ve orta öğrenim kurumlarının, çocuklara yönelik kültür ve sosyal hizmet binalarının, sağlık hizmetlerinin verildiği kurumların, ibadethanelerin, müştemilatı mahiyetindeki açık alanlarında sigara içilmeyecek.

Özel alanlar

Sigara içenler için özel alanlar oluşturulacak. Kamu hizmet binalarında, lokanta, kahvehane, kafetarya gibi eğlence hizmeti veren yerler, şehirlerarası veya uluslararası güzergâhta yolcu taşıyan demiryolu taşıma araçlarında, denizyolu toplu taşıma araçlarının güvertelerinde sigara içenler için alan yapılacak. Ancak söz konusu yere 18 yaşından küçükler giremeyecek.

Açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile bunların seyir yerlerinde de tütün ürünleri tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulabilecek.

Otelcilik hizmeti verilen işletmelerde, tütün ürünleri tüketilemeyecek. Ancak bu ürünleri tüketen müşterilerin konaklamasına tahsis edilmiş ayrı katlar ya da odalar oluşturulabilecek.

Uymayan yandı cezalar çok ağır

TÜTÜN ürünlerinin ve üretici firmaların isim, marka veya alâmetleri kullanılarak her ne suretle olursa olsun reklam ve tanıtımı yapılamayacak. Bu ürünlerin kullanılmasını özendirecek veya teşvik edecek kampanyalar düzenlenemeyecek.

Televizyonda yayınlanan programlarda, filmlerde, dizilerde, müzik kliplerinde, reklam ve tanıtım filmlerinde tütün ürünleri kullanılamayacak, görüntülerine yer verilemeyecek. Her türlü sakız, şeker, çerez, oyuncak, kıyafet, takı, aksesuar ve benzeri ürünler tütün ürünlerine benzeyecek şekilde üretilemeyecek ve satılamayacak.

Söz konusu yasaklara uymayanlar beşyüz Türk Lirasından başlamak üzere ikiyüzelli bin Türk Lirası"na kadar idari para cezasına çarptırılacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.