Abdurrahim Somuncu   (Emekli Müftü)

Abdurrahim Somuncu (Emekli Müftü)

SEVGİDE ÖNDE OLANLAR

              Vatan sevgisi imandandır” hadisi şerifi doğrultusunda, Vatan hepimizin evidir, yurdudur. Vatan; malımızın, canımızın, onurumuzun ırz ve namusumuzun korunduğu yerdir.                 

              Bir birimizi sever haklarımıza saygılı olursak, vatan bütünlüğünü koruya biliriz, bir birimize düşman kesilirsek koruma işi güçleşir. Bu konuda Merhum Alp Aslan “Dostlarıyla uğraşanlar, Düşmanlarıyla savaşamazlar” demektedir. Bu konuya Ziya paşa             “Girmeden bir millete tefrika düşman giremez, Toplu vurdukça yürekler o nu top sindiremez”  Görüşündedir.                           

               Rasulullah efendimiz (sav)’in hicretten sonra Medine şehrine saldırı olursa, birlikte koruyacak ve mudafaa edeceklerine söz ver mişlerdir. Vatanı sevmenin ve sahip çıkmanın delillerinden birside budur.

       Ayrılığa düşmememiz konusunu; Kur’an-ı kerim tevbe süresi ayet 46 dan öğrenelim; “Allah ve Rasulüne itaat edin birbirinizle çekişmeyin; sonra korkuya kapılırsınız da kuvvetiniz gider. Birde sabredin çünkü Allah sabredenlerle beraberdir.”

 

                Vatan ve vatan sevgisi konusunda, M.Akif Ersoy merhumun, görüşünden yararlanalım “Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır. Sahipsiz olan vatanın batması haktır. Sen sahip olursan bu vatan batmayacaktır. Vurulup tertemiz alnından uzanmış yatıyor. Bir hilal uğruna Yarab ne güneşler batıyor.”          

.

                  Zalimi sevmek, sevgiye ihanettir. Fasıkı değil, fışkını sevmek sevgiye ihanettir. İçeni değil, içkiyi sevmek, sevgiye ihanettir. Fasıkı, günahkârı sevmek ise yunus Emrenin dediği gibi “yaratılanı severim, yaratandan ötürü.”

                  Kardeşlik üçe ayrılmaktadır. 1.Din kardeşliği,2. Kan kardeşliği.3. Vatan kardeşliğidir. Aynı dinden aynı vatandan olduğumuz için bir birimizi sevmek. Kan kardeşi olduğumuz için bir birimizi sevmek.

            İnsanın sevgisine engel olanlar; haksızlıklar, zulümler, Mala ve cana kast etmeler… dir.           

                Sevgi bağı insanları bir birine bağlar. Sevgi ve sevmek bir kalp işidir. “Seven sevdiği ile beraberdir” hadisi şerifi doğrultusunda kiminle olmak istiyorsan, sen ondansın demektir. Pekakayı veya zalim Esadı, papazı, pütini, sapanı ve sapıtanı seviyorsan sende ondansın demektir.

 

             Sevgi bağının maddi ve manevi olanı vardır. Manevi sevgi en güçlü bağlardan birisidir. “Gerçek dost Allah’tır” (Şura ayet 9.) Seven kişi, sevdiğine benzer, sevgide, doğru olanda, Allah için olan sevgidir.  Bu konuda Peygamber efendimiz (sav)“El hubbu fillah,El buğzu fiillah”(Ebudavud)hadisi şerifinin muhtevasıdır.
                        Bir kimse birisini seviyorsa, açıktan seni Allah için seviyorum demeli. Bu söz peygamber efendimiz (sav) sünnetidir.    Bu bir riyakârlık değildir
 

                     Menfaat veya yararlanmak için olan sevgi buz üzerindeki suyun akması gibidir. Aranan, gerçek olan ve önde olan sevgiyi, Ali ımran süresi ayet 31. den öğrenelim “ Rasülüm” deki: Eğer Allah’ı’ seviyorsanız bana uyunuz ki Allah! da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın…” beyanı yer almaktadır. 

           

          

              Allah (cc) kimi sever bunu Ali İmran süresi ayet 134 den öğrenelim. “…Bollukta da, darlık tada Allah için harcarlar, öfkelerini yutarlar ve insanları affederler. Allah’da güzel davranışta bulunanları sever”

                

.      Sevginin değerini bilmeyen insan, tikenli bitki gibidir. Hal ve tavırlarıyla herkesi rahatsız eder. Gönlü sevgiyle dolu olan insan, huzurla yaşayandır. İnançsız, Gönlü husumet, kin ve intikamla dolu olan, insanlarda manevi hazza rastlanılmaz.  Firavunlar Ebu cehiller, Nemrutlar Ermeniler, Kabil, Yolunda gidenlerin manevi hazdan nasıp almalarına rastlanılamaz. Gerçek ve doğru olan sevgiyi, Ahmet Yesevi, Mevlanalar, Hacı Bektaşi velilerin yaşantısında aramak lazımdır.

             Bu Ezanlar ki şahadetleri dinin temeli, Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli. (M.a. Ersoy) Cenab’ı Hak Bayrağımızı indirtmesin. Ezanlarımızı dindirtmesin.  Allah’a emanet olunuz.

                                         

Bu yazı toplam 6153 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.