Abdurrahim Somuncu   (Emekli Müftü)

Abdurrahim Somuncu (Emekli Müftü)

ŞEHİTLER VE DERECELERİ

                    

        

 

Şehit:dini, vatanı,milleti,bayrağı,malı ve canı uğrunda ölenlere denir.Şehitlik Allah katında peygamberlikten sonra gelen en büyük derecedir.Şehitler Allah-ü Tealanın sevgili kulları dırlar.                                            

       Kur’anda yüce Allah (c.c)  o yiğitler için “ Allah yolunda öldürülenlere ölüler demeyin. Bil akis onlar diridirler, fakat siz onu anlayamazsınız” buyurmaktadır (Bakara süresi ayet 154)                                                           

         Şehitler için cennette sonsuz nimetler hazırlanmıştır.Ali imran süresi ayet 169,170 “Allah yolunda öldürülenleri sakın ölü sanmayın.Bilakis onlar diridirler;Allahın  lutf ve kereminden kendilerine verdikleri ile sevinçli bir halde Rableri yanında rızıklara mahzar olmaktadırlar.Arkalarından gelecek ve henüz kendilerine katılmamış olan şehit kardeşlerine de hiç bir keder ve korku bulunmadığının sevinci ve müjdesini duymakta dırlar” buyrulmaktadır.

             Şehitliğin derecesi hakkında yüce Peygamberimiz “Şehidin ilk damla kanında bütün günahları afv olunur. Şehitler ölüm acısını duymazlar” buyurmuşlardır.( Camiussagır cilt 4.sayfa 183).                                          

            Başka bir hadisi şerifde “Müslümanlardan imanla ölen ve cennete girenlerden, tekrar dünyaya dönmek istemezler. Fakat şehit ölenlerden tekrar dünyaya gelip tekrar, ölmek isterler” buyrulmaktadır. Şehitlerin tekrar dünyaya gelmek istemelerinin nedeni, şehitlik derecesinin ve zevkinin cennet nimetlerinden üstün olmasından ileri gelmektedir.                    

           Peygamber efendimiz (s.a.v) bir hadislerinde “Şehitler Cennet ehlinin önünde, yol gösterenleridirler, Veşşühedaü kuvvadü ehlil cenneh”buyurmuşlardır.(Muhtarul ehadisünnebiyye kitabı. Ravi Ebu Nuaym). Şehitler ahırette Allah’ın kendilerine nimet verdiği, Peygamberler, sıdıklar ve iyi kimselerle birlikte olacakları Nisa süresi ayet 69 da beyan edilmektedir. Müslümanları; asırlardan bu yana harp meydanlarına koşturan ve zaferden zafere ulaştıran, tek istekleri, şehit olup Allahın rızasını kazanıp cennetin sonsuz nimetlerine kavuşma arzuları yatmaktadır.

          Rasulullah efendimiz (s.a.v) Ashabına şehit olmayı anlatınca bütün ashabı şehit olmak için Allah’a dua etmişlerdir. Satırlarıma Merhum Mehmet Akif Ersoyun bir şiiri ile son vermek isterim. 

 

“Ey bu topraklar için toprağa düşmüş asker!

Gökten ecdad inerek, öpse o pak alnı değer.

Ne büyüksün ki, kanın kurtarıyor tevhidi,

Bedrin arslanlaları ancak bu kadar şanlı idi

 

Ey şehit oğlu şehit, isteme benden makber,

Sana aguşunu açmış, duruyor peygamber.”

 

Bütün şehitlerimize Allahtan rahmet dilerim. Allah’a emanet olunuz.                                   

Bu yazı toplam 6747 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.