Saunada15 dakikadan fazla kalmak kalp krizini tetikliyor

Saunada15 dakikadan fazla kalmak kalp krizini tetikliyor

Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Doğan'ın, gittiği sauna sonrasında kalp krizi geçirmesi dikkatleri saunalar üzerine çevirdi. Doktorlar sıcaklığın 70 dereceyi bulduğu saunalara kalp ve tansiyonu olanın girmemesi gerektiğini söyledi. Ayrıca saunada 15 daki

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Hasan Doğan'ın, Muğla'nın Bodrum ilçesinde gittiği bir saunadan çıktıktan sonra kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmesi, dikkatleri saunalara çevirdi. Uzmanlar, saunalara belli kurallar çerçevesinde girilmesi gerektiğini belirtiyor. Sıcaklığı 60 ile 70 derece arasında değişen saunalara 15'er dakikadan en fazla üç seans girilmesi tavsiye ediliyor.

İzmir Hamamcılar ve Banyocular Odası Başkanı Nafi Karaca, saunalarda ideal sürenin iki seans olduğunu belirtiyor. Üç seanstan fazla saunaya girmenin zararlı olduğunu ifade eden Karaca, "Seans aralarında ılık veya soğuk suyla duş aldıktan sonra bir süre vücut dinlendirilmeli. İçeride 15 dakikadan fazla kalınmamalı. Sayın Hasan Doğan'ın 45 dakika kaldığı söyleniyor. Bu doğruysa, üç seanslık süreyi bir seansta kullanarak büyük riske girmiştir." dedi.

Sık girmeyenler tehlike altında

Doktorlar ise aşırı sıcak ve soğuk havaların kalp krizini tetiklediğini belirtti. Özel Şifa Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Uzmanı Op. Dr. Faik Fevzi Okur, saunaya girilmeden önce su ve benzeri sıvılar içilmesi gerektiğini vurguladı. Saunaya düzenli girmeyenlerin daha dikkatli olması gerektiğini anlatan Okur, "Yılda bir iki defa saunaya girmek, riski artırıyor. Devamlı girenlerde ise risk, vücut alıştığı için azalıyor." bilgisini verdi.

Özel Kent Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Uzmanı Dr. Zülfikar Danaoğlu ise vücut uyum sağlamadığı için çok sıcak ve çok soğuk ortamların kalp krizini artırdığını dile getirdi. Ağır bir yemek sonrasında aşırı sıcak veya soğuk ortama girilmemesi gerektiğini belirten Dr. Danaoğlu, sauna gibi yerlerin daha bilinçli kullanılması gerektiğini anlattı. Bu gibi yerlerde uzun süre kalınmaması gerektiğini vurgulayan Danaoğlu, "Aşırı sıcak ortamda kalp atış sayısı 100'ün üzerine çıkıyor. Arabayı birinci vitesten bir anda dördüncü vitese geçirmek gibi bir şey. Bu da kalbe daha fazla yük binmesine yol açıyor, aşırı yük kriz getiriyor." açıklamasında bulundu.

Sauna nedir?

Saunanın içinde sıcak ve kuru hava bulunur. İnsanların rahatça yatıp oturabileceği kadar büyüklüğü olan, ahşaptan yapılmış bir çeşit sıcak hava banyosudur. Genel olarak sıcaklık 60 ile 70 derece arasındadır. Tavan yüksekliğinde 100 dereceyi bulur.

ZAMAN GAZETESİ

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.