Dyt. Kübra NOKTA

Dyt. Kübra NOKTA

SAMAN ELİNSE SAMANLIK BİZİM

 

Eti tüketmekten kaçışın olmadığı 4 gün ve sonrasına özel, sağlıklı olmak adına önerilerim var. Malum her şeyin fazlası zarar. Kurban bayramında da tatlı, şeker, çikolata, sarmalar ve ramazan bayramından farklı olarak bolca et göreceğiz. Normalden fazla yiyecek tüketmemiz için her türlü ortam hazır olacak.

Türk halkı eve gelen misafire bol bol yedirmeyi sever. Severiz. Misafirperverliğimize diyecek yok. Yok da saman elinse samanlık bizim diye bir laf vardır bizde. Şimdi samanlıklar rahat etsin, sağlık elden gitmesin, vücut yağlarımız artmasın diye, sağlıklı kilomuzu da korumak için ufak ama etkili yöntemler geliyor…

Bayramınızın sıhhatli geçmesi için güzel bir kahvaltı ile başlamak ilk adım. Kahvaltımızda peynir çeşitleri, yumurta, zeytin veya ceviz, salatalık, domates, biber, yeşillikler, tam buğday unlu ekmek ve diğer esmer ekmekler, bal veya reçel tüketilebilir. Benim tavsiyem herhangi bir özel durumunuz yoksa her besinden azar azar tüketmenizdir.

Kahvaltı sonrası kesilen kurbanların hemen yenilmemesi gerekir. Etin birkaç gün dinlenmesi sağlık açısından uygun olanıdır. Bunu uygulamak ne derece mümkün size kalmış.

Gelelim tüketime… Eti tüketirken yanında mutlaka limonlu salata veya portakal suyu, ev yapımı limonata gibi C vitaminli içecekler almak etin faydasını artıracaktır. Etinizle beraber çay tükettiğinizde ise yararı azalacak, özellikle kansızlık çekenlere dezavantaj oluşturacaktır. Yemeğinizi yedikten ortalama 2 saat sonra çayınızı içebilirsiniz.

Bayram ziyaretlerimiz olmazsa olmazlarımızdan. İkramlar sınırsız olsa da herhangi bir hastalığınız varsa hastalık durumunuzu aklınızdan çıkarmamalısınız. Şeker hastaları tatlıya; böbrek, kalp, kolesterol ve karaciğer hastaları et miktarına özellikle dikkat etmeli. Size özel sağlık sorunlarınızı dikkate alarak beslenmelisiniz.

Normalden daha çok tüketilen et yemeklerinin sizi rahatsız etmemesi ve eti kolay sindirmeniz için bol miktarda su içilmeli.

Eti tüketme vaktiniz daha çok gündüz saatleri olmalı. Akşamları mümkün oldukça çorba ve sebze yemekleri tercih edilmeli. Bu tercih size kilonuzu korumada yardımcı olacaktır.

Şekerlerden ve tatlılardan olabildiğince uzak kalmalısınız. Tatlı seçiminizi yaparken tarçınlı ve sütlü tatlılardan, çikolatalarınızı bitter olanlardan yana tercih etmelisiniz.  Miktarları kontrol etmeyi de ihmal etmeyiniz.

Gereksinimden fazla alınan kalorileri imkan dahilinde araba kullanmamak, asansör yerine merdiven tercih etmek, fırsat buldukça 20-30 dakikalık yürüyüşler ile dengelemeniz mümkündür.

Tüm bu öneriler bayramınızın bayram tadında, huzurla, sağlıkla geçmesi içindir. Hayırlı ve mutlu bayramlar geçirmemiz dileğimle…

Bu yazı toplam 3443 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.