Salatalık Hasadı ve Turşu Yapımı Başladı

Salatalık Hasadı ve Turşu Yapımı Başladı

Çubuk'ta, iyi tarım uygulamalarıyla yetiştirilen salatalıkların hasadıyla birlikte turşu yapımına da başlandı.

İlçeyle adı adeta özdeşleşen turşunun yapımı için üretilen salatalıkların hasadı iki ay sürecek. Hasat için Türkiye'nin çeşitli yerlerinden ilçeye gelen mevsimlik işçiler, her gün sabahın erken saatlerinde başladıkları mesailerine akşama kadar devam edecek. Aralarında Suriyeli mültecilerin de bulunduğu işçiler, hasat mevsimi boyunca konaklayacakları çadırlara yerleşti.

Çubuk Turşucular ve Yaş Sebze, Meyve Üretim Kooperatifi Başkanı Hasan Hüseyin Benli, ilçenin önemli geçim kaynaklarından biri olan turşu sektöründe kullanılmak üzere ekimi yapılan salatalıkların hasadına başlandığını söyledi.

Bu yıl yaklaşık 3 bin dönümde salatalık ekimi yapıldığını ifade eden Benli, mahsulün bu yıl havaların serin gitmesi nedeniyle çok iyi olmadığını bildirdi.

Benli, şöyle konuştu:

"Bu sene 2013-2014 sezonu salatalık alımları başlamıştır, turşu kurmaya da başladık. Bu sene hava şartlarından dolayı salatalık ve sebze az oluyor. Geçen seneye kıyasla yüzde 30 ila 40 oranında salatalık ekiminde düşüş var. Hava şartlarından dolayı fiyatlar biraz yüksek seyrediyor. Şuanda 0 ve 1 numara salatalık 1,60 TL civarında, 2 numara 1,00 TL arasında, 3 numara ise 0,60 TL arasında alıcı buluyor. Geçen yıla oranla fiyatlarda yüzde 20 artış oldu. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 6 bin dönüm salatalık ekilmişti. Bu sene yaklaşık 3 bin dönüm salatalık ekildi."

Turşu fiyatlarında artış bekleniyor

Salatalık hasadına yeni başlandığını ve sebze fiyatlarının istikrarlı seyretmediğinden dolayı turşu satış fiyatlarının henüz belirlenmediğini vurgulayan Benli, "Sebze fiyatları istikrarlı gitmediği için yeni mahsul turşu fiyatlarını henüz belirleyemedik. Maliyetlerdeki artış nedeniyle bu sene turşu fiyatları biraz yüksek olacak. Benim buradan önerim turşu almak isteyenler bu sene turşularını erken alsınlar. Bu yıl Ocak ayından sonra Çubuk turşusu kalmayabilir" dedi.

Turşu festivali için gece gündüz çalışıyorlar

Geleneksel Çubuk Turşu ve Kültür Festivali'ne hazırlık için yoğun bir şekilde turşu üretmeye çalıştıklarını anlatan imalatçı Hacıali Koç, "Pancar, lahana, domates, acı biber, tatlı biber, kelek, sarımsak ve salatalık gibi bütün çeşitleri festivale yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu yıl festivalde farklı olarak yeşil domates dolması turşusunu ve sosyete salatasını satışa sunacağız" diye konuştu.

Çiftçi Kemal Yılmaz da havaların serin geçmesinden dolayı üreticinin beklediği ürünü alamadığını belirterek bunun yanında işçi ücretleri, gübre, ilaç fiyatları ve su fiyatları maliyetlerinin gün geçtikçe yükseldiğini bu nedenle üreticilerin sıkıntılı olduğunu kaydetti.

Salatalık hasadı için yaklaşık on yıldır ilçeye işçi getiren Ramazan Karaboğa ise yaklaşık 140 işçi getirdiğini ve kendisi gibi çok sayıda işçi tedarikçisinin olduğunu belirterek, "Çalışma şartları çok elverişli değil. Hava şartları iyi olmadığı için ekim az olmuş. Bunun yanında bu yıl Suriye'den de çalışmak için buraya çok işçi gelmiş. Yeterince iş olmadığı için onlar da gelince biz burada sıkıntı çekiyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.