Sağlıklı ve doğal kola!

Sağlıklı ve doğal kola!

İçeriğinde bulunan flavon (Liquiritin, liquiritigenin vs) maddeleri ile mucizevi bir etkiye sahip bu doğal lezzetin faydaları saymakla bitmiyor..

Çukurova'da yıllarca serinleme aracı olarak kullanılan, kolalı içeceklerin ana maddelerinden meyan kökü, beslenme uzmanlarının önerileri doğrultusunda yeniden gözde oldu.

Meyan şerbeti, serinletici özellikleri ve sağlığa yararıyla biliniyor.

COLANIN ANA MADDESİ

Türkiye'de Ege, Akdeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaygın olarak, özellikle akarsu kıyılarında yetişen meyan bitkisinin köklerinden yapılan meyan şerbeti, Osmanlı döneminden bu yana bilinen ve tüketilen bir içecek. Tüm dünyada popüler olan kolalı içeceklerin ana maddelerinden birini de meyan kökü oluşturuyor.

ÇAY GİBİ DEMLENİYOR

Meyan kökü bitkisi son dönemde beslenme uzmanlarının önerileri doğrultusunda yeniden popülerliğini kazanmaya başladı.

Yaklaşık bir avuç meyan kökünün, bir sürahi suya konulup, ara sıra çalkalanarak 2-3 saat bekletildikten sonra içime hazır hale geldiğini kaydeden uzmanlar, "Çay gibi demlenen meyan kökü, süzülüp buzdolabına kaldırıldıktan sonra, akşama kadar 3-5 kez 1 su bardağı içilir.

Bir kilogram meyan kökü ile sürahiler dolusu sağlıklı içecek hazırlanabilir" diyor.

KUMU, TAŞI ERİTİYOR

Beslenme uzmanları, meyan kökünün, serinletmekle kalmayıp idrar yollarındaki kum ve taşı eriterek attığını, böbreklere, karaciğere iyi geldiğini, farenjitin iyileşmesine ve ses kısıklığının giderilmesine yardımcı olduğunu ve kanı temizlediği, mide mukoza iltihabına ve mide ülserine ve kabızlığa karşı iyi geldiği, kramp çözücü etkisi de olduğu ayrıca,SARS hastalığı tedavisinde de kullanıldığını belirtiyorlar.

Uyarı: Önerilen dozajlara uymak kaydıyla, tedavi kürleri 4-5 haftayı aşmamalıdır. Aksi halde, eklemlerde ve yüzde ödemler oluşabilir; dışkılanan sodyum miktarı azalır ve potasyum miktarı artar. Uygulanan tedavi süresince, örneğin muz ve kuru kayısı gibi potasyum açısından zengin olan besinlerin tüketilmesi doğru olur.

HABER 7

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.