Sağlık harcamaları yüzde 30 azaldı

Sağlık harcamaları yüzde 30 azaldı

Hızla artan sağlık harcamalarını kontrol altına almak için hayata geçirilen tasarruf tedbirleri sonuç vermeye başladı. Genel sağlık sigortası uygulamasının da etkisiyle merkezî yönetim bütçesindeki sağlık harcamaları, (SGK hariç) geçen yıla göre yüzde 30

Hızla artan sağlık harcamalarını kontrol altına almak için hayata geçirilen tasarruf tedbirleri sonuç vermeye başladı. Genel sağlık sigortası uygulamasının da etkisiyle merkezî yönetim bütçesindeki sağlık harcamaları, (SGK hariç) geçen yıla göre yüzde 30 düştü. 2009'un ilk 6 ayında kamu çalışanlarının ve yeşil kartlıların 3,51 milyar lira olan sağlık harcamaları, bu yılın aynı döneminde 2,46 milyar liraya indi. Sağlık kuruluşlarına müracaat edenlerin sayısı yüzde 25 artarken, reçete sayısı yüzde 2 azaldı. Tasarruf tedbirlerinin olumlu sonuç vermesinde, özellikle yeşil kartlıların ilaç giderlerinin düşmesi etkili oldu. 6 aylık dönemde yeşil kartlıların tedavi ve sağlık malzemesi giderleri yüzde 6,5, ilaç giderleri ise yüzde 26,2 oranında düştü. Söz konusu dönemde yeşil kartlıların tedavi ve sağlık malzemeleri için bütçeden 1 milyar 375 milyon 832 bin lira, ilaç alımları için de 598 milyon 290 bin lira harcandı. Devlet memurları, askerler ve yeşil kartlı vatandaşların ilaç ve tedavi giderleri merkezi bütçeden karşılanıyor. SSK ve Bağkurlular ile emeklilerinin giderlerini ise merkezi bütçeye dahil olmayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ödüyor.

Bu arada, sağlık alanındaki önlemlerin etkisiyle düzenlenen reçetelerde de ciddi bir azalma meydana geldi. Geçici verilere göre, yılın ilk 5 aylık döneminde sağlık kuruluşlarına müracaat edenlerin sayısı, geçen yıla göre yüzde 25 oranında artış gösterdi. Buna karşılık, reçete sayısı yüzde 2 oranında düştü. Maliye Bakanlığı yetkilileri, "İlk 5 ayda sağlık kuruluşlarına başvuru sayısı artarken, reçete sayısının düşmesi oldukça dikkat çekici. Türkiye'de insanlar, başı ağrıdığında dahi sağlık kuruluşlarına koşuyordu ve gerekli gereksiz ilaç yazdırılıyordu. Uygulamaya konulan tedbirlerle, bu tür yanlışlıkların önüne geçmeye çalıştık. Hasta katkı payı ve ilaçla ilgili düzenlemeler, hastanelerde paket fiyat yöntemi, sağlıktaki savurganlığın önlenmesinde etkili olmaya başladı." değerlendirmesini yaptı. Yetkililer, bu tür tedbirlerin devam edeceğini açıkladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.