Sabit hatta büyük indirim

Sabit hatta büyük indirim

Sabit Telefon Hizmeti Lisans Yönetmeliği, 4.2 milyar dolarlık şehir içi iletişim pazarını rekabete açıyor.

Eski adıyla Telekomünikasyon Kurumu (TK) yeni adıyla Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu (BTİK) tarafından şehir içi telefon hizmetinin rekabete açılmasını sağlayacak Sabit Telefon Hizmeti (STH) lisanslarının verilmesi için gerekli olan yönetmelik taslağı kabul edildi.

FİYATLAR DÜŞECEK

Yönetmelikle Türk Telekom dışında alternatif işletmeciler de sabit telefon hizmeti verebilecek. Yıllık 4.2 milyar dolarlık pazar rekabete açılacak. Sabit telefonlarda rekabetin önünü açacak olan uygulama ile halen uzun mesafe telefon hizmeti (UMTH) ve İnternet Servis Sağlayıcılığı (ISS) lisanslarına sabit olan işletmeler şehir içi telefon hizmetini de verebilecek.

Lisansları ve BTİK'ten numara bloklarını alan işletmeciler kendi servislerini satmak için alternatif kampanyalar geliştirecek. Böylece görüşmelerde yüzde 25'in üzerinde indirim bekleniyor. Yeni uygulamayla 9 Mayıs 2009'dan itibaren sabit telefonlarda da numara taşınabilecek.

TEK FATURA DÖNEMİ

Telkoder Genel Sekreteri Rıdvan Uğurlu, şehir içi görüşmelerin rekabete açılmasından abonelerin karlı çıkacağını söyledi. Uğurlu 17.5 milyon sabit telefon kullanıcısına yeni aboneliklerin de eklenebileceğini hatırlattı.

3 HİZMET BİR ARADA

İşletmecilerin halihazırda uzak mesafe telefon hizmetleri ve internet servis sağlayıcı lisanslarına sahip olan işletmeler olduğunu hatırlatan Uğurlu "Bunlara sabit telefon lisansı da eklenince Türk Telekom'un alternatifi olan şirketler 3 hizmeti bir arada sunabilecek. Şirketler yapacakları düzenleme ile internete ayrı, telefona ayrı fatura kesilmesinin önüne geçebilir” dedi.

DANIŞTAY YÜRÜTMEYİ DURDURMUŞTU

Telekomünikasyon Kurulu, sabit telekomünikasyon hizmeti yetkilendirmesine ilişkin yönetmeliği 2007 yılı Ağustos ayında yayınlamış ancak Danıştay tarafından yürütmesi durdurulmuştu. Telekomünikasyon Kurumu söz konusu yönetmeliği, Danıştay'ın itiraz gerekçelerini göz önüne alarak yeniden hazırladı.

TEK YETKİLENDİRME

Söz konusu yönetmeliğin yayımlanması ile birlikte işletmeciler sadece sabit telefon hizmeti verebilecek. Danıştay'ın bir lisans ile birden fazla alanda yetkilendirme yapılamayacağına ilişkin kararına uygun olarak, ankesörlü telefon, internet, karasal veri iletişimi gibi hizmetler yönetmeliğin dışında tutulacak. İşletmeciler şehir içinde telefon hizmeti verirken sadece sabit telefon alt yapısını değil, internet alt yapısını da kullanabilecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.