Sabınov’da Huzurevi Ziyareti, Müze Açılışı

Sabınov’da Huzurevi Ziyareti, Müze Açılışı

Slovakya'nın Sabinov kentinde bir dizi kültürel etkinliklere katılmak üzere Sabinov’da bulunan Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden ve beraberindeki heyet bölgenin huzurevini inceleyerek, Sabinov’un ilk kent müzesinin açılışını yaptı.

 

Fiziksel ve zihinsel engelli vatandaşların bakımını sağlayan Domov Socialnych Sluzieb Sabiov isimli sosyal hizmetler kuruluşunda inceleme yapan Başkan Özden, ÇUDEF Başkanı Recep Taş ve beraberindeki heyet, kuruluş hakkında yetkililerden bilgi aldı.  

Kurumun yaklaşık iki yıl öne kurulduğunu ve 92 kişiye hizmet verdiğini söyleyen Kurum Müdürü Anna Homzova, kurumun 3 bloktan oluştuğunu ve 65 personel ile faaliyetini sürdürdüğünü belirterek, binaların fiziksel özelliklerini tamamen burada hizmet verilecek hastaların ihtiyaçlarına uygun bir şekilde yapılmasına özellikle dikkat ettiklerini kaydetti.  

Aldıkları bilgilere göre hizmet verilen kişilerin diğer normal insanlardan ayırmaksızın, günlerini dolu dolu geçirmeleri amacıyla çeşitli aktivitelere yönlendirildiğini vurgulayan Başkan Özden, şunları söyledi:

’’Zihinsel, bedensel ve yaş ayrımı yapılmadan hepsinin bir ortamda yaşamasını sağlıyor. Hijyen konusuna ayrıca önem veriyorlar. Kurumun içerisinde bulunan berber, diş ünitesi, makyaj salonun gibi bölümler benim en çok dikkatimi çekenlerden biri oldu. Bu gün burada sivil toplum kuruluşu temsilcilerimizle birlikte gerçekleştirdiğimiz ziyarette gördüklerim ve elde ettiğimiz bilgileri ilçemizdeki ilgili kurumlarla paylaşacağız.’’    

Binalarda hastalar için farklı bölümlerin bulunmasının kendilerinin dikkatini çektiğini anlatan Taş, ’’Bunlardan bazıları müzik, spor, yemek pişirme mutfağı, iş atölyesi, ibadet hane, dinlenme odaları, kütüphane, çeşitli amaçlı sınıflar, yatakhaneler gibi farklı bölümleri bulunan bu kurumda hastaların rahat ve huzurlu bir hayat sürdürmeleri için her detay özenle düşünülmüştür. Biz de sivil toplum kuruluşu olarak burada gördüklerimizi üyelerimizle ve ilgili kurumlara raporlayacağız’’ dedi.

-Basta Müzesi Törenle Açıldı.

Yapıldığı dönemden bu yana ayakta kalmayı başarabilmiş şehri çevreleyen kulelerden bir tanesini restore eden Sabinov Belediyesi, kuleyi müze olarak hizmete açtı.

Dört kattan oluşan ve her katında farklı dönemlere ait Sabinov halkının gündelik yaşantılarından objelerinin bulunduğu müzeyi Sabinov Belediye Başkanı Ing.Peter Molcan ve Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden birlikte açtı. Presov Müzesinin katkıları ile restore edilen müzenin açılışı Slovak öğrencilerin sunduğu müzik gösterisi ile başlarken, Sabinov’un ilk müzesi olduğu Basta Müzesi, açılışı ile çok sayıda davetliyi kendine çekmeyi başardı.

                Şehrin tarihsel gelişimini anlatan resimlerin de bulunduğu müzede gündelik eşyalardan silahlara kadar pek çok farklı objeyi görmek mümkün.

Açılışın ardından müzenin şeref defterini imzalayan Başkan Özden, bu müzenin Sabinov için bir ilk olduğunu öğrendiğini ancak bunun devamın geleceğini ve bu konuda önemli çalışmaların yapılacağına inandığını belirterek, ’’Sabinov tarihini yansıtan bu müzeden çok etkilendim. Bizde ilçemizde bu müzenin bir benzerini yapmak için projelerimizi hazırladık. Bu müzenin açılışındaki heyecanı görünce ne kadar önemli bir karar verdiğimizi bir kez daha yaşayarak anlamış oldum. Sayın meslek taşıma bu konudaki hassasiyeti ve çabalarından dolayı teşekkür eder, başarılarının devamını dilerim’’ dedi.          

  

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.