RESSAM PERİHAN TURGUT’TAN “CAM ALTI RESİM” KURSU..

RESSAM PERİHAN TURGUT’TAN “CAM ALTI RESİM” KURSU..

Ulucanlar Cezaevi Sanat Sokağı’ndaki “Yağmur Sanat Galerisi” sahibi Ressam Perihan Turgut, Hayri Aslan Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencilerine bir günlüğüne Cam Altı Resim kursu verdi.

Şuayip YAMAN

Osmanlı Devleti döneminde büyük ilgi gören cam altı resim sanatı, İlçemizde Hayri Aslan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde başlatılan 'Unutulan Sanatlar, Yeni Nesille Hayat Bulacak' projesi kapsamında öğrencilerin eliyle yeniden hayat bulma yolunda..

 

Hayri Aslan Kız Teknik ve Meslek Lisesince, Osmanlı sanatlarını yeniden gün yüzüne çıkartmak için başlatılan “Unutulan Sanatlar, Yeni Nesille Hayat Bulacak” projesiyle Ressam Perihan Turgut Okul’a davet edilerek öğrencilere uygulamalı eğitim verilmesi sağlandı.

Proje kapsamında öğrenciler ilk olarak cam altı resim sanatı eğitimi aldı.

Okul Müdürü Emine Yıldırım yaptığı açıklamada, “ Bugün burada fotoğrafçılık Bölümü ile teknikerlik Bölümü öğrencileri var.

 

Öğrencilerimiz burada hem meslek ve hem de kariyer eğitimi alıyor.

 

Projeyle öğrencilerimizi sanatla buluşturduk. Böylece onları üniversitelerin güzel sanatlar bölümlerine daha kolay yerleştirmek istiyoruz.

Bu amaçla öğrencileri alanında uzman sanatçılarla bir araya getirdik.

Geçtiğimiz yıl 13 öğrencimizi Güzel Sanatlar Yüksek Okulu bölümlerine yerleştirdik. Bu yıl ise sayıyı iki katına çıkartmak istiyoruz.

 

Biz merkeze (Ankara’ya) uzak ilçede yaşıyoruz. Hem ilçemizin hem de öğrencilerimizin imkânları biraz kısıtlı.

 

Ankara'nın merkezindeki öğrenciler belki kendi imkânlarıyla bu tür sanatsal çalışmalara çabuk erişebiliyorlar ama ilçede sanat imkânları sınırlı.. Böyle bir kurs için çocuğunuzu Ankara’ya götürmek zorundasınız. Belediye ve Kaymakamlıkta çeşitli kurslar düzenliyor. Ama yeterli değil...

 

Biz de en azından ilçedeki bu mahrumiyetleri bir nebze olsun çocuklarımıza yaşatmamak

veya onlarla alakalı bir çalışma yapmak için bu projeye imza attık. Projeyle öğrencilerimizi

sanatçılarımızla buluşturmak istiyoruz.

Cam Altı Resim Sanatı unutulmaya yüz tutmuş geleneksel Türk sanatlarından biri.. Yeni nesle bu sanatı anlatmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Projeyle öğrencilerimizin hem böyle bir eser yapmayı öğrenecek hem de keyifli bir şekilde sanatsal tatmin yaşayacaklar.

Öğrencilerimizi ilerleyen günlerde de diğer Türk sanatları ile tanıştırmak istiyoruz ve bunun için proje devam edecek. Önümüzdeki yıl seramik ile ilgili uygulamalar da yapacağız.” dedi.

 Cam Altı Resim Sanatını öğrencilere önce teorik olarak anlattıklarını daha sonra uygulamalı gösterdiklerini dile getiren Ressam Perihan Turgut, “Osmanlı'da usta-çırak usulü ile öğrenilen geleneksel Türk sanatını, sanat öğrenmeye istekli gençlere aktarmaktan dolayı mutluyum.

Cam Altı Resim sanatı Osmanlı döneminden kalma sanatıdır. Okulların gülen yüzüdür. Kısaca camın altındaki resmin camın üstüne çizilmesidir. Sulu boya tarzında çalışıldığı için cam altı resme daha fazla rağbet var. Bu sanatın telafisi yok. Resmi yaptığınızda bir daha silemiyorsunuz. Oysa yalpı boya resmin telafisi yok.

 

Öğrencilerde belirli bir alt yapıları olduğu için çok çabuk fırçayı ustalıkla kullanmaya başladılar. Kısa bir eğitimle doğanın tüm renklerini, iç dünyalarının zenginliklerini eserlerine yansıttılar. Burada bulunmaktan ve bu anlamlı atmosferde geleceğin sanatçılarına bir şeyler verebilmekten son derece mutlu oldum.” Dedi.

 

Ressam Perihan Turgut’un Ulucanlar Cezaevi Sanat Sokağı’nda “Yağmur Sanat Galerisi” adında bir resim atölyesi var. Aslında yağlı boya ressamı olup, 7 yıldır Cam Altı Resim sanatı ile uğraşıyor.

 

Ressam Perihan Turgut'un, 2-14 Ekim tarihleri arasında İnegöl Kent Müzesi’nde izleyicilerle buluşan ve orman, semazen ve at figürlerinin ağırlıkta bulunduğu toplam 45 tablodan oluşan ‘Perihan Turgut Kişisel Resim Sergisi’  büyük ilgi görmüştü.

 

Cam Altı Resim Sanatı Nedir?

 

Cam levhaların arka yüzeyine toz boya, sulu boya, guaj, cam boyası ya da akrilik boyalarla çalışılan resim tekniğidir.

 

Görünüşte tuval üzerine yapılan resimlere benzer olsa da özelliği bunların tam tersi sırayla boyanmasıdır.

 

20.yy.ın sonuna kadar büyük gelişme göstermiş, Cam altı resim sanatı bugün kaybolmaya yüz tutmuştur. Bir zamanlar çok moda olan bu resimlere evlerin dışında mescit, tekke, türbe gibi dini mekânlarla kahve, kasap, berber gibi dükkânlarda da sıkça rastlanırdı

 

Cam altı resim sanatı, Türk halk resminin önemli bir dalını oluşturur. Ülkemizde 19. yüzyıl ile 20. yüzyıl başlarında büyük bir gelişme gösteren cam altı resimleri, işledikleri konular bakımından genellikle dinsel kökenli oldukları için halk tarafından büyük bir ilgiyle karşılanmıştır. Bu resimlerin insanı nazara, hastalıklara, türlü afetlere karşı koruyucu bir güce sahip olduklarına ve bulundukları yere bereket, bolluk getireceklerine inanılıyordu.

 

Bu anlamda cam altı resimleri, taşbaskı duvar resimleri (levhaları) gibi başta evler olmak üzere; cami, tekke, türbe gibi dini mekânların, kahvehanelerin ve çeşitli dükkanların duvarlarına asılıyordu. Cam altı resimlerin ilgi görmesinin bir başka nedeni de camın resme bozulmazlık ve devamlı bir parlaklık sağlamasından kaynaklanıyordu. Işıldayan boncuk renkleri ise bir neşe kaynağıydı. Tozlanan cam, bezle kolayca silindiği için, resim tekrar renklerinin tüm canlılığına kavuşuyordu...

 

Türk cam altı resimlerinin en belirgin özelliği, renklerin düz olarak kullanılması, figürlerde ışık veya gölgenin dolayısıyla da hacim etkisinin bulunmamasıdır Yazı ve yazı-resimli kompozisyonlar çoğu zaman dekoratif iri çiçekler, çiçek buketleri ve çelenkler ya da geometrik şekillerle, küçük çiçeklerden oluşmuş bordürle süslenir, bazen de çeşitli renkleri içeren perdeli bir dekorda gösterilirdi.

 

Perde motifi, Avrupa cam altı resimlerinde de sık rastlanan bir elemandı. Osmanlı İmparatorluğunun Batı ülkeleriyle 18. yüzyılda başlayan kültürel ilişkileri sonucu Türk sanatında da Barok ve Rokoko sanatın etkileri görülmüştür.

 

Konularının çoğunlukla dinsel olduğu minyatür etkisindeki Türk cam altı resimlerini şöyle sınıflandırabiliriz:

 

1- Yazılar (Allah (c.c), Hz. Muhammed (s.a.v), Hz. Ali ve halifelerin (r.a) isimleri, Besmele, Kelime-i Tevhit, Kuran'dan ayetler, dini ve güzel sözler).

 

2- Yazı-resimler (Camiler, ibrikler, sürahiler, meyveler, kuşlar, Eshab-ı Kehf gemisi, Amentü gemisi, Hz. Süleyman'ın mührü, Mevlevi sikkesi, Bektaşi, Nakşibendi, Şabaniye gibi tarikatların sembolleri, Hz. Ali'nin kılıcı Zülfikar, Ay-Yıldız'lı kompozisyonlar, Hz. Ali'nin yüzü).

 

3- Manzaralar (Mekke ve Medine görünümleri, camiler, Hicaz Demiryolu, "Ah mine'l – aşk" yazılı manzaralar, Osmanlı donanmasına ait ünlü gemilerin portreleri).

 

4- Halk hikâyeleri ve efsaneler, insanlı kompozisyonlar (Hz. Ali'nin savaşları, Hz. Ali ve devesi, Hz. Muhammed'in kanatlı atı Burak, Hz. İbrahim'in oğlunu kurban edişi, Şehname'den alınan Zaloğlu Rüstem, Sührab, İsfendiyar gibi kahramanların boynuzlu dev ya da ejderle güreşleri, yılanların şahı "Şahmaran", deniz kızları, sultanları gösteren tören resimleri, insan ve hayvan figürleriyle sembollerden oluşan kompozisyonlar).

 

5- İmparatorluk armaları. 

camsanati-vert.jpgcam-sanati1-vert.jpg

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.