Rekreasyon alanında altın çalışması tartışma başlattı

Rekreasyon alanında altın çalışması tartışma başlattı

Çubuk 1 Barajı havzasında, yaklaşık 5 aydan beri Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen altın madeni tartışma yarattı.

 CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş soru önergesiyle konuyu Meclis gündemine taşıdı.

ANKARA Büyükşehir Belediyesi tarafından bir süre önce rekreasyon alanı olacağı açıklanan Çubuk 1 Barajı havzasında, Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından altın madeni işletilmesi tartışma yarattı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş Başbakan Tayyip Erdoğan"ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına sunduğu önergede, “Çubuk 1 Barajı"nda rekreasyon çalışmaları hangi tarihte başlamıştır, ne zaman hizmete girecektir. Baraj havzasında altın madeni işleten firmaya söz konusu alanda, altın arama ve çıkarma ruhsatı hangi tarihte verilmiştir” sorularına yer verdi.

1936 yılında Atatürk"ün de katıldığı bir törenle hizmete giren Çubuk Barajı"ndan 1994 yılından sonra kanalizasyon ve diğer atıklardan kaynaklanan kirlenme nedeniyle su alımının durdurulduğunu hatırlatan Ateş, önergede ayrıca şu soruları sordu:

Ruhsatını kim verdi

“Baraj sahasında bir firma tarafından altın madeni işletildiği iddiası doğru mudur? Hangi firma tarafından yapılmaktadır? Hangi tarihten bu yana devam etmektedir? Bu firmaya söz konusu alanda, altın arama ve çıkarma ruhsatı hangi tarihte verilmiştir? Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu var mıdır? Hangi tarihte verilmiştir? Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından son iki yıl içerisinde madencilik alanında kaç gayri sıhhi müessese izni verilmiştir? Ankara ve bölgemiz açısından önemli sayılan bir sahada bu tür bir madenin işletilmesine izin verilmesi hukuki açıdan uygun mudur?”

Rant şüphesi

Soru önergesinde İstanbul"daki sel baskınlarına da dikkat çeken Ateş, dere yataklarındaki yapılaşmaların tehlikelerine değinerek, “Tam bir dere yatağı olan Çubuk 1 Baraj sahasında nasıl bir rekreasyon alanı yapılacaktır? Olması gereken o bölgenin yeşil alan ilan edilmesi ve süratle ağaçlandırılmasıdır. Rekreasyon alanı adı altında bir rant yapılmasına mı gidilecektir?”

Cevher İzmir ve Gümüşhane"ye naklediliyor

Alınan bilgilere göre yaklaşık 5 aydır Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen altın madeninden çıkan cevher, Ankara"da bir altın işleme tesisi bulunmadığı için işlenmek üzere İzmir ve Gümüşhane"de bulunan tesislere naklediliyor. Cevher olduğu belirlenen ve damar tabir edilen bölgeden çıkarılan bir ton ana maddeden 6-7 gram altın elde ediliyor. Şirketin internet sitesinde ise İzmir ve Gümüşhane tesislerine ilişkin bilgiler yer alırken, Çubuk Barajı havzasındaki tesisin isminin bile geçmemesi dikkat çekiyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.