Abdurrahim Somuncu   (Emekli Müftü)

Abdurrahim Somuncu (Emekli Müftü)

REGAİB KANDİLİ

 

 

                       

                       Hayatımızda önemli bir yeri bulunan dini gün ve gecelerimizden birisi de Regaip kandilidir. Regaip müminlerin günahlarından arınma, üç aylara rağbet etme, ibadet ve taatlerini artırmak suretiyle, yaratanımızın rızasını kazanmaya özen gösterme mevsimdir.Üç aylar nefse hakimiyet kurma,süfli duygulardan uzak kalma,fakirlerin,yoksulların, elinden tutma, manevi hazlardan nasiplenme zamanıdır.  

                   Bu gece, kulun yalvarış ve yakarışlarını Yüce Mevla’ya sunacağı ve O’nun sonsuz afv ve mağfiretinden yararlanacağı umut huzur ve müjde gecesidir. Bu gece bundan sonra gelecek olan Berat Ve Miraç kandillerinin, Ramazan ayının ve Kadir gecesinin de habercisidir. Bu sebepledir ki; Regaip Kandilinde manevi gücümüz artacak, kalplerimiz huzur bulacaktır.             

             Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s) Regaip Gecesinin içinde bulunduğu Recep ayı’nda çok dua eder, namaz kılar, oruç tutar, iyiliklerin her çeşidini yapar, sadaka vermeye özen gösterir ve “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bizim hakkımızda mübarek ve bereketli kıl, bizi Ramazan’a eriştir.” Diye dua ederdi.

            Bu geceye mahsus özel bir ibadet olmamakla birlikte, namaz kılmak, bol bol Kur’an-ı Kerim okumak, Peygamber efendimize(s.a.v) salâvat getirmek, tövbe ve istiğfar ederek günahlarımızın bağışlanması için Cenab-ı Hakk’tan afv dilemek, çevremizde bulunan ve geçim sıkıntısı çeken yoksullara, düşkünlere, kimsesizlere, yardım elimizi uzatmak, onların dertleriyle ilgilenmek, ana-baba başta olmak üzere büyükleri ziyaret etmek, ellerini öpüp hayır dualarını almak ve müminler arasında kandil tebrikleşmesinde bulunmak bu gecede yapacağımız güzel işlerden bazılarıdır.

               İnsan hatasız, günahsız değildir. Önemli olan günahlarda ısrar etmeyip, pişmanlık duyarak tövbe etmektir. Nitekim Sevgili Peygamberimiz(s.a.s) ; “Günahlarından tövbe eden, hiç günah işlememiş gibidir.” Buyurmuşlardır. Yüce yaratanımız da, kur’-ı kerimde “ Ey miminler hepiniz Allah’a tövbe ediniz ki felah bulasınız” buyurmaktadır. İdrak edeceğimiz, mübarek Reğaib, kandilimiz hürmetine ruhumuzu karartan, bizi hak yoldan uzaklaştıran kötü duygu ve düşüncelerimizi kalplerimizden atalım. Allah ve Resulünü bize unutturan şeyleri bir tarafa bırakalım. İbadetin zevkinden, bizi mahrum eden nefsin fena isteklerini frenleyelim. Gönül sarayımızı karartan haset, kin düşmanlık, haksızlık ve zulüm çamuruna bulaşmaktan sakınalım.                                                                                                                                     

                 Allah için aramızdan dargınlık ve küskünlükleri kaldıralım bir birimize sevgi ve iyiliklerle yaklaşalım. Dünyamızı saran düşmanlıklara karşı birlik ve beraberlik içinde olalım. Gönüllerimizde iyilik ve fazilet bilgi ışığını yakalım. Çevremizi ve bir birimizi aydınlatalım. Kalbimiz bu güzel duygularla dolsun. Bütün Müslüman kardeşlerimizin kanilini tebrik ederim.  Allahın rahmet ve bereketi üzerinize olsun.                                                                                                                     

Bu yazı toplam 1887 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.