Abdurrahim Somuncu   (Emekli Müftü)

Abdurrahim Somuncu (Emekli Müftü)

RAMAZAN AYI VE ORUCUNUN FAZILETİ

               Ramazan ayı, onbir ayın sultanıdır. Ramazan ayı, kur’an ayıdır. Ramazan ayı, ibadetlerin ve daha çok hayırların yapıldığı ve yoksulların gözetildiği bir aydır. Ramazan ayı, gelince Müslümanlarda sevinçler artar ve coşkulu hareketler başlar, ölü kalpler, gönüller huzura kavuşur. Ramazan ayı gelince İbadetler coşkuyla yapılır, Camiler dolar taşar. Bu konuda peygamber efendimiz (sav) (Oruç tutan müminin susması tesbih, uykusu ibadet, duası müstecap ve amelininde sevabı kat be kat olur .) Buyurmuşlardır.[Deylemi]

       Ramazan ayı, rahmet, bereket ve günahlardan arınma ayıdır. Ramazan ayı, nefisle mücadele ayıdır. Ramazan ayı Allah’a iyi bir kul ola bilme ve rızayı ilahiyyeyi kazanma ayıdır. Ramazan ayı, Müslümanların yardım duygularının arttıgı, fıtra ve zekâtlarla fakirlerin, kimsesizlerin gözetildiği bir aydır. Müslümanlar, ramazan ayı gelince bir, birleriyle ramazanınız hayırlı ve uğurlu olsun dilekleriyle tebrikleşirler.                                                

               Ramazan ayı, sosyal yardımlaşma ayıdır. Ramazan ayının gelmesiyle açlığa ve susuzluğa açılan kapının;  Allah’ın rızasına kavuşma,  dolaysıyla cennete açılan bir kapı olduğu düşünülür ve böyle umulur. Müslümanlar: ruhlarında dirilik ve dinçlik hissederler. Hazreti Ebu Hureyre (ra),den bir rivayette Rasülullah (sav) “Kim, faziletine inanarak ve karşılığını yalnızca Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır.” Buyurmuşlardır. (MÜSLİM sıyam 203)

 

                                                                                                                       

         Ramazan ayı, nefisle şeytanla kötü duygularla mücadele ve cihat edildiği bir aydır. Sahabeden Ebu hureyre (ra) den rivayet edildiğine göre “ Mübarek ramazan ayı sizlere geldi, Yüce Allah bu ayda sizlere bu ayın orucunu faz kıldı, bu ayda semanın kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve Şeytanlar bağlanır.(Şeytanın tuzakları bozulur)” Buyurmuşlardır. (Nesei sıyam ,5)           

 

                Müminler; Ramazan ayında, oruçlu iken yemezler içmezler ve orucu bozucu şeylere karşı nefsanî duygu ve istekleriyle mücadele ederler. Müminler; bu duygu ve düşünceleriyle adeta meleklerle yarış ederler. Çünkü melekler yemezler, içmezler ve cinsi harekette bulunmazlar, onların yaratılışları bu yöndedir. Fakat oruç tutan Müslümanlar ise, oruç tutarken susayınca susuzluğun ıstırabını, acıkınca da açlığın kendilerine verdiği sıkıntısını çekerler, adeta meleklerle yarış ederler ; işte Müslümanlar Allah’a iyi bir kul olmak ve yaratıcının rızasını kazanmak, cennetin sayısız ve sonsuz nimetlerine kavuşmak için bu sıkıntılara katlanırlar.

              Ebu Hureyre (ra) den rivayete göre B

bİr hadisi şerifte  “ Büyük günahlardan kaçınıldığı tak dirde, beş vakit namazı (kılan) ile Cumadan, (bir sonraki) cumaya ve ramazandan diğer ramazana kadar, aralarında işlenen günahların bağışlanmasına vesile olur.)” Beyanı yer almaktadır (Müslim taharet,16).

                  Müminler ramazan ayında tutulan oruçlar sayesinde,  iradeyi güçlendirme eğitiminden geçerler ve bu eğitimin yararı ise, oruç tutanlarda onbir ay devam eder. Oruç tutan Müslümanlar, Yapılan bu irade eğitimi sayesinde haramlardan, yalanlardan, yalancı şahitliklerden ve başkalarına zarar vermekten kaçınan, güvenilir itimat edilir, olgun bir Müslüman olduğu kazanımını elde ederler.                          

               Ramazan ayının orucunun tutulması, mükellef her Müslüman için farzı ayındır (yanı islamın olmazsa olmazlarındandır). Ramazan ayında tutulan orucun sevabı ve mükâfatı diğer ayların hiç birisinde bulunmaz. Peygamber efendimiz(s.a.v) bir hadislerinde ” Essavmü li ve ene eczi bihi,/ Oruç benim rızamı kazanmak için tutulur ve onun mükâfatını da ben veririm” buyurmuşlardır.   AAAA                                                       

         Peygamber efendimiz(s.a.v) başka bir hadis-İ şeriflerinde “Kim ramazanın faziletine inanarak ve mükâfatını umarak oruç tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır”  Mülim, 4/273(759) Ebu Hureyre (r.a) Başka bir hadisi şerifte “Ramazan ayının evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu ise cehennemden azat olmaktır. Buyurmuşlardır. (Ettergib vetterhib cilt 2.sayfa 95) Yüce Rabbimiz bizleri ramazan ayının bereketinden rahmetinden ve mağfiretinden layıkıyla istifade eden bahtiyar kullarından eylesin.  Bütün Müslümanların ramazanlarını tebrik eder, hayırlara vesile olmasını Cenabı haktan niyaz ederim. Allah’a emanet olunuz.       

Bu yazı toplam 3022 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.