Pursaklar İlçe Oluyor

Pursaklar İlçe Oluyor

Adalet Bakanı Şahin, imzaya açılan tasarının, büyükşehir belediye sınırları içinde ilçe kurulması ve ayrıca bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısı olduğunu bildirdi.


Türkiye'de halen 3 bin 225 belediyenin bulunduğunu belirten Bakan Şahin, tasarı yasalaştığı takdirde belediyesi sayısını 2 bin 101'e ineceğini söyledi.

Şahin, ''Ciddi miktarda belediye sayısının azalmasını sağlayacak bir kanun tasarısıdır. İçişleri Bakanımız ve Mahalli İdareler Genel Müdürümüz tarafından Bakanlar Kurulu'na sunuldu ve uzun bir değerlendirme yapıldı ve benimsenerek imzaya açıldı. Bir kaç gün içinde TBMM'ye gönderilmiş olacak'' diye konuştu.

Şahin, tasarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

''Bu kanun tasarısı ile büyükşehir belediye sınırları içinde 42 ilçe kurulacaktır. 283 ilk kademe belediyesi vardır. Artık, ilk kademe belediye statüsü ortadan kalkmaktadır. 283 ilk kademe belediyesinden 34'ü ilçe haline getiriliyor. 241'i en yakın ilçeye mahalle oluyor, 8'i büyükyehir dışına çıkarılıyor. Bunların 7'si belde belediyesi olarak faaliyetlerine devam edecek, biri de köye dönüşüyor. Ayrıca İstanbul'da Eminönü ilçesi de Fatih ilçesine dahil edilmektedir.

Adana'da 2, Ankara'da 1, Antalya'da 5, Diyarbakır'da 4, Kocaeli'de 6,İstanbul'da 8, İzmir'de 2, Mersin'de 3, Sakarya'da 4, Samsun'da 3, Erzurum'da ve Eskişehir'de iki ilçe olmak üzere 42 yeni ilçe kuruluyor.''

Adrese Dayalı nüfus tespitiyle 863 beldenin nüfusunun 2 binin altında olduğunun belirlendiğini dile getiren Şahin, nüfusu 2 binin altına düşen belde belediyesinin kapatılması veya köye dönüştürülmesi hususunda zaten bir düzenleme bulunduğunu bildirdi.

''İLK SEÇİME KADAR DEVAM EDECEK...''

İlgili kanun ile zaten kapatılması gereken belediyelerin, artık bu yasa ile kapatılacağını dile getiren Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Peki bu belediyelerdeki hizmetler nasıl yürüyecek, personel ne olacak? Bu belediyelerin tüzel kişiliklerinin ilk mahalli idareler seçimine kadar devam edeceğini belirtmeliyim. 863 belde belediyelerinin tüzel kişiliği ilk mahalli idareler seçimine kadar devam edecek. Bu belediyelerin, kanunun yayım tarihinden itibaren 6 ay içinde bağlı bulundukları il veya ilçe belediyelere katılma imkanı da getiriliyor. Katılmak için tüzel kişiliği kaldırılan belediyeler ile katılacakları il veya ilçe belediyeleri arasında bir köy veya belediyenin bulunmaması bir kriter.

Bir kriter daha var, bu belediyeler ile il ve ilçe belediyeleri arasındaki uzaklığın meskun sahaya en fazla 10 kilometre olması. Bu da bir imkan olarak getiriliyor. Yani sadece köye dönüşmesi değil, aynı zamanda kendisine en yakın il veya ilçe belediyesine bir mahalle olması da söz konusudur.

Peki bu belde belediyelerimizdeki hizmetler nasıl görülecek? Bu hizmetleri il özel idareleri ve Köylere Hizmet Götürme Birlikleri bundan sonra görmeye devam edecekler. Özel idarelere ve Köylere Hizmet Götürme Birliklerine tabii ki İller Bankasından bu hizmetler için daha önce gönderilen paylar gönderilmeye devam edecektir. Personel, tüm özlük haklarını muhafaza etmektedir. İhtiyaç durumuna göre, o ilde, ilçede, beldede, diğer kamu kuruluşlarında tabii ki başta özel idarede değerlendirilmeye devam edecektir.

Belediye statüsünü kaybedecek olan yerleşim yerlerinin şu anda diğer kamu kurum ve kuruluşlarına 200 milyon YTL de borcu bulunmaktadır. Bunların nüfuslarının azalması tabii onların paylarının da azalması sonucunu doğuracaktır. Zaten şu anda personelinin çok önemli bölümü maaş almakta sıkıntı yaşanmaktadır. Hükümet olarak yerel yönetimlerle ilgili hizmet maliyetlerinin düşürülmesi ve kaynak israfının önlenmesi, yerel yönetimlerin idari kapasitelerinin güçlendirilmesi, etkili bir koordinasyonun sağlanması, yerel hizmetlerin kalite ve verimliliğinin artması için böyle bir düzenleme yaptığımızı ifade etmek istiyorum.''


SORULAR

Bakan Şahin'in bir soru üzerine verdiği bilgiye göre, yeni kurulacak ilçeler şöyle:

''Adana'da; Çukurova, Sarıcam,
Ankara'da; Pursaklar,
Antalya'da; Aksu, Döşemealtı, Kepez, Konyaaltı, Muratpaşa,
Diyarbakır'da; Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir,
Kocaeli'nde; Başiskele, Çayırova, Darıca, Dilovası, İzmit ve Kartepe,
İstanbul'da; Arnavutköy, Ataşehir, Başakşehir, Beylikdüzü, Çekmeköy,
Esenyurt, Sancaktepe, Sultangazi,
İzmir'de; Bayraklı, Karabağlar,
Mersin'de; Akdeniz, Toroslar, Yenişehir,
Sakarya'da; Adapazarı, Arifiye, Erenler, Serdivan,
Samsun'da; Atakum, Canik ve İlkadım,
Erzurum'da; Palandöken, Yakutiye,
Eskişehir'de; Odunpazarı, Tepebaşı. ''

Adalet Bakanı Şahin yeni ilçelerin kurulması konusunda ''AK Parti'nin siyasi kaygılarla hareket ettiği'' şeklinde eleştirilerin bulunduğunun hatırlatılması üzerine, ''bu iddiaların geçerliliği yoktur'' dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
20 Yorum