Proje Ekibi Gemoloji ve Mücevher Atölyesini İnceledi

Proje Ekibi Gemoloji ve Mücevher Atölyesini İnceledi

Çubuk Belediyesi ‘Proje Ekibi’, Çubuk Agat taşını ekonomiye kazandırılması amacıyla Dokuz Eylül Üniversitesi Gemoloji ve Mücevher Programı Atölyesini ziyaret ederek bir dizi incelemede bulundu.

Çubuk Belediyesi Proje Ekibi, ziyaret kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Meslek Yüksekokulu Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Programını, hocalarını, atölyelerini ve bugüne kadar yürüttükleri çalışmaları yerinde inceledi.

Çubuk Belediyesi Başkan Yardımcısı Şükrü Acıelma başkanlığında Proje Ekibinden Şehir Plancısı Hasan Özen ve Jeoloji Mühendisi Yusuf Kürşat Mercan ile ilçede Çubuk Agat taşı işlemeciliği yapan Ahmet Keser’in de aralarında olduğu bir grup İzmir’de bir dizi incelemelerde bulundu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Gemoloji ve Mücevher Uzmanı Prof. Dr. Murat Hatipoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen ziyarette, İzmir Meslek Yüksek Okulu Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Programı tarafından oluşturulan Anadolu Süs Taşları Müzemizi, değerli taşlar ve takı tasarım işleme atölyeleri ile Türkiye’nin tek mücevher test ve sertifikalandırma laboratuvarı ile taş işleme makinaları incelendi.

Uzun zaman Çubuk ve bölgesinde inceleme yaparak bölgede çıkan değerli taşlar konusunda doktora tezi, harita ve makaleleri hazırlayan Prof. Dr. Murat Hatipoğlu’nu yerinde ziyaret eden proje ekibi, ilçede gerçekleştirecekleri agat taşı işleme atölyesi projeleri hakkında konusunda uzman yetkililerden de bilgiler aldı.

Ziyarette Acıelma ve ekibi İzmir’de ve Üniversite de uygulanan örnek projelerle ilgili olarak sunumları dinlerken, bol miktarda fotoğraf çekerek notlar alıp, projelerin Çubuk’ta uygulanabilirliğini de araştırdı.

Üniversitelerine yapılan ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Dokuz Eylül Üniversitesi Gemoloji Ve Mücevher Uzmanı Prof. Dr. Murat Hatipoğlu, Çubuk Belediyesinde yıllardır bu haykırışa cevap verebilecek bir ekip oluştuğunu gördüklerini söyledi. Özellikle Belediye Başkanı Tuncay Acehan’ın başkanlığında agat taşının Çubuk’a turşudan sonra ikinci bir getiri oluşturabilmesi için bir proje ekibi kurulduğunu ve çalışmalarına başladığını aktaran Hatipoğlu, “Bunlarla Ankara’da bir çalıştay yaptık ve bu çalıştayın diğer bir ayağı olaraktan da İzmir’e üniversitemize ziyarete geldiler. Hem bu agatın nasıl değerlendirildiği ile ilgili olaraktan hem burada Anadolu Süs Taşları Müzemizi gezdiler, hem de ilk kez bu taşların 1980 li yıllarda kesildiği makinaları nostaljik makinaları gördüler, yeni teknoloji gemoloji test laboratuvarını izlediler, aynı zamanda da bu agatlar üstüne uzun yıllardır araştırma yapan ve bu konuda haritalamasını yapan ve benim doktora tezim olduğu için çok iyi bildiğim bölgedeki bu gemoloji ile ilgili bir hoca ile yerinde inceleme ve fikir telakkisinde bulunuldular” dedi.

Agat taşını işlemek için atölye ve fabrikaların kurulması gerektiğine işaret eden Hatipoğlu, “Agatların Ankara Çubuk bölgesinde Çankırı Şabanözü’ne uzanan zomda yaklaşık 3 milyon tonluk bir görünür rezervi bulunuyor. Bugün en düşük değeri, agatın tonu 5 bin dolardır. Çarptığımızda 15 milyar dolarlık bir taş stokumuz olmasına rağmen bundan yeterince yararlanamıyoruz. Şuan başta Çubuk olmak üzere Türkiye’nin değişik yerlerinde bu agattan yapılmış takılar mücevher sektöründe yaygınca kullanılıyor. Yurtdışına hammadde olarak gidiyor ve buralarda da yapıla biliyor. Çükü agatın en güzel görüntüsü bir örneğinin başka bir örnekte olmayışıdır. Her bir parça kendine özgün desenlerle çıkıyor.  Bu onun mücevher sektöründe özel bir yer tutmasını sağlıyor. Ancak endüstriyel boyutu da hem havan yapımı, hem de ebatlı kesilerek vitray yapımıdır. Yarı saydam bir malzemedir, çok güzel desenleri ve renkleri vardır. Özellikle böyle duşa kabinlerde veya mutfak içi iç dekorasyonlarda bu tür

Agat taşının işletilmesine yönelik bir proje hazırlığında olduklarını anlatan Çubuk Belediyesi Başkan Yardımcısı Şükrü Acıelma, “Ankara Kalkınma Ajansına sunmayı düşündüğümüz agat taşının işlenmesi ve eğitimi ile meslek edindirmeye yönelik bir atölyenin kurulum aşamasında değerli hocamız Murat Hatipoğlu hocamızdan istişare etmeye geldik. Kendisinin laboratuvarlarını inceledik. Bizimle çok güzel ilgilendi, kendisine öncelikle çok teşekkür ediyoruz, ilgi ve alakasından dolayı ve Çubuk agat taşına isim veren hocası olaraktan da kendisiyle inşallah bu proje kapsamında çalışmayı düşünüyoruz” dedi.  

Yapılan ziyaretin çok verimli geçtiğini aktaran Acıelma, şunları söyledi:

“Burada taş kesim atölyesini gördük, makinaları gördük ve hocamızın çalışmaları konusunda bilgiler aldık. Yerinde de işlenmiş taşları gördük. Gayet verimli bir çalışma oldu, inceleme gezisi oldu. İnşallah bunu proje kapsamında geliştirmeyi düşünüyoruz. Agat taşı sadece takı süslemeciliğinde kullanılan bir taş şuan, hocamız çalıştayda vitray ve havan yapımında da kullanıldığını bahsetmişti. Çubuk sınırları içerisinde yaklaşık 15 milyar dolarlık bir rezervin bulunduğu hocamız tarafından tespit edilmiştir. Bizim yapacağımız atölyenin bir kısmı takı tasarımı üzerine engelli, bayan ve işsiz kişilerin iş sahibi yapılması noktasında bir atölye oluşturulacak, diğer bir kısmında ise kimya laboratuvarlarında kullanılmak üzere tamamen ithal edilen bir ürünün iç piyasada kullanılmasına yönelik havan yapımı ve otel vesaire gibi yerlerde kullanılmak üzere vitray üretimi için bir atölye oluşturulacak. Bu kapsamda ilçemizde yaklaşık 2 milyon değerinde bir atölye oluşturmayı planlıyoruz.”

Kendilerinin belediyenin görevlendirmesi ile bu ziyareti gerçekleştirdiklerini belirten Yücel Kuyumculuk İşletmecisi Ahmet Keser’de, “Belediye Başkanımıza bize böyle bir imkanı sağladığı için kendilerine teşekkür ediyoruz. Burada gerçekten de agat taşımızın tam değerini gördük. Murat Hocamız bizlere her şeyi güzel anlattı” şeklinde konuştu. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.