PLATFORM’DAN VEKİLLERE “ASFALT”  RAPORU...

PLATFORM’DAN VEKİLLERE “ASFALT” RAPORU...

Çubuk Platformu Derneği - İmar, bayındırlık ve Ulaşım Komisyonu, ‘Yol Harcamalarına Katılım Payı’ nı, bir başka ifade ile asfalt paralarını ödemeyen vatandaşların gayrimenkullerine haciz konulması üzerine, konuyla ilgili olarak teferruatlı ve geniş çaplı

Çubuk Platformu Derneği - İmar, bayındırlık ve Ulaşım Komisyonu,  ‘Yol Harcamalarına Katılım Payı’ nı, bir başka ifade ile asfalt paralarını ödemeyen vatandaşların gayrimenkullerine haciz konulması üzerine, konuyla ilgili olarak teferruatlı ve geniş çaplı bir araştırma raporu hazırladı. 

Bu rapor Platform tarafından konunun Meclis’e taşınması ve bu suretle gayrimenkul sahiplerinin mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla Ankara 2. Bölge milletvekillerine gönderilmeye başlanmıştır.

 

Çubuk Platformu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şuayip YAMAN konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Yasa gereği belediyeler tarafından alınması zorunlu olan “Yol Harcamalarına Katılım Payı”  vatandaşların en çok şikâyet ettikleri konuların başında geliyor.

 

Vatandaşların sıkıntılarını paylaşarak yasa da değişiklik yapılması ve bu bedellerin alınmasının zorunlu olmaktan çıkarılmasını istiyoruz.

“Sosyal Devlet” ilkesi gereği belediyelerin bu hizmetleri halka ücretsiz olarak götürmelerinin asli görevleri olduğu inancını taşıyoruz.

Bu hizmetler için para alınmasını ilkesel olarak doğru bulmuyoruz. Çünkü yasa; “Yol yapım ya da genişletme çalışmalarından sonra gayrimenkul sahiplerinden yol harcamalarına katılım payı alınır” diyor.

Ayrıca belediyeleri mali denetime tabi tutan denetçiler de bu payların alınması konusunda uyarıda bulunuyorlar.

Bu paraların en azından 5 veya 10 eşit taksitte alınması suretiyle vatandaşlarımızın daha rahat ödeyebilmeleri konusunda kanunun öngördüğü seçenekleri de denenmeden bu istek uygun görüldüğü takdirde Bakanlar Kurulu’na taşınarak taksit imkânı da sağlanabilirdi. Fakat taleplerin zaruri nitelikte görülmemesi gerekçesi ile gayrimenkullere haciz konuldu.

Bütün belediyelerimizi ilgilendiren bu sorunun tek çözümü bir yasa değişikliği önergesi sayesinde ilgili Kanun maddesinin ortadan kaldırılmasıdır. Bu konuda gerek iktidar ve gerekse muhalefet partilerimizden değerli Milletvekillerimizin el birliği ile tüm yurttaşlarımızı rahatlatacak bir düzenleme yapacaklarına olan inancımız tamdır.

Şimdilerde asfalt katılım bedeli borcunu ödemeyen mükellefler hakkında 2464 sayılı yasanın 93. maddesine uygun olarak gayrimenkulün bağlı olduğu Tapu Sicil Müdürlüklerine bilgi verilerek, taşınmaz üzerine haciz konulmaktadır. Büyükşehir’den “ilişiksizlik yazısı” alınmadan Tapu idareleri herhangi bir işlem yapmamaktadır.

    

7 Haziran 2015 Genel Seçimleri öncesi (2014 yılı sonlarına doğru) Çubuk İlçesi’nde gayrimenkul sahiplerine tebliğ edilen “Yol Harcamalarına Katılım Payı” bedelleri ile ilgili işlemler seçim döneminde durdurulmuştu. Birtakım vatandaşlarda ‘asfalt paraları kaldırıldı’ diye sevinmişti. Oysa durum hiç de öyle değildi. Asfalt paraları sadece ertelenmişti.

 

1 Kasım 2015 tarihinde yapılan Genel Seçimler sonrası ‘Çubuk Tapu Müdürlüğü’ne gönderilen Haciz İşlemleri ile Çubuk’taki gayrimenkullere “haciz” kondu. Vatandaş herhangi bir gayrimenkulünün satış işlemini yapacağı an durumu öğrenmektedir.

 

Haciz’i kaldırmadan satış yapılamamaktadır. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne müracaatta ise; satış yapılacak gayrimenkul değil tapuda üzerinize kayıtlı ne kadar gayrimenkul var ise tamamının “Yol Harcamalarına Katılım Payı” yani asfalt paraları ödenmeden ‘Haciz Kaldırma Belgesi’ verilmemekte olup, 2018’e kadar taksitle ödenmesi gereken işlemler dahi kabul edilmeyerek tüm katılım bedeli talep edilmektedir.

 

Üstelik ‘Haciz Kaldırma Belgesi’ kişiye Büyükşehir Belediyesi’nden elden verilmeyip 22,00 TL.  Ücret karşılığında PTT Hızlı Gönderim ücreti ile Çubuk Tapu Müdürlüğü’ne posta ile gönderiliyormuş. Çünkü Çubuk Tapu Müdürlüğü elden alınan Haciz Kaldırma Belgelerini kabul etmiyormuş..

 

Bu konuda vatandaşlardan çok sayıda telefon ve şikâyet alıyoruz.

Belediyenin asli görevi zaten yolları asfaltlamak değil midir? Bunlar maalesef bilinmiyor, vatandaşta bilmek de istemiyor.

Devletten bir sürü ödenek, elektrik, su, doğalgaz, emlak vergisi adı altında ve tapu devrinde alınan paralardan ve diğer bir sürü vergiyi vatandaştan alan kamu ve belediyenin dökülen asfaltın parasını da vatandaşından talep etmesi hizmetten ziyade cezalandırma değil midir?

Metropollerde altyapısı biten yollara asfalt atmak Büyükşehir’in asli görevidir.

Mademki, Büyükşehir yaptığı asli (asfaltlama) hizmetten para alacaktı, neden vatandaşa, “siz asfalt istiyor musunuz? Diye neden sormadı? Para karşılığı ‘asli hizmet’ nerede görülmüştür. Hizmetten para veya başka bir bedel aldığınızda o hizmet, hizmet olur mu?  

İşin en ilginç yanı da hiç asfalt atılmayan, evlerinin önünde çorak toprağı, kilit taş, asfalt kırıntısı dökülen meskenlere bile “asfalt parası’ gelmiştir... Peki, hizmet vermeden, parasını almak nerede görülmüştür? Yoksa parası peşin alınıp, sonradan gerçek asfalt mı atılacak? Çubuklu vatandaşlara yolunacak kaz gözüyle mi bakılıyor?

Bu da işin ciddiyetsizliğini ortaya koyuyor, Burada “ben yaptım oldu” mantığı öne çıkıyor. Kimi sokaklardaki meskenlere de cadde muamelesi yapılmış, hem caddeye, hem de sokağa cephesi olanlara ise her iki konumdan dolayı iki kez asfalt parası tahakkuk ettirilmiş... Tahakkuk işleminde de tutarsızlıklar ve adaletsizlikler var. Oysa cadde ve sokakların maliyetlerinin farklı olması gerekmez mi?

En tuhafı da vatandaştan hem asfalt parası alınıyor ve hem de evinin önündeki asfalt kazılıyor. Bu uygulamaya kimsenin de sesi çıkmıyor.

 

Çözüm TBMM’de...

 

Yapılan araştırmalar sonucu edindiğimiz bilgilere göre; Ankara Büyükşehir Belediyesinin ilçe halkından yol katılım payı istemi, 2464 ve 4077 sayılı kanunlar (BORÇLAR KANUNU) açısından uygun değildir. Yeterli yasal destek yoktur.

 

Üstelik ilçenin yollarına atılan asfalt da, asfalt değildir. Atılmayan asfaltın, bir başka ifade ile gerçek olarak verilmeyen hizmetin bedeli olur mu? İlçenin yollarına atılan asfaltın durumu ortadadır. İlçede uzun süreli bir yağmur ve kar da yağmamıştır, yağdığında asfaltın gerçek durumu, içler acısı durumu ortaya çıkacaktır.

 

İşin en ilginç yanı da hiç asfalt atılmayan, evlerinin önünde çorak toprağı, kilit taş, Arnavut taşı,  asfalt kırıntısı dökülen binalara bile “Asfalt Kullanım Parası”  gelmiştir...

 

Bu da işin ciddiyetsizliğini ortaya koymaktadır. Kimi sokaklardaki meskenlere de cadde gibi muamele yapılmış, hem caddeye ve hem de sokağa cephesi olanlara ise her iki konumdan dolayı iki kez asfalt parası tahakkuk ettirilmiştir... Tahakkuk işleminde de tutarsızlıklar ve adaletsizlikler var. Oysa cadde ve sokakların maliyetlerinin farklı olması gerekmez mi?

 

“Yol Harcamalarına Katılım Payı” yani asfalt parası için çözüm tabii ki TBMM’dir. Çünkü orada Türk halkı için en iyi ve en güzel kararlar alınır.

 

Vekillerimizin Çubuk halkının sorunlarına da kendi sorunları gibi sahip çıkacağına inanmak istiyoruz...

 

Dileğimiz ‘Yol Harcamalarına Katkı Payı’ adı altında Çubuk halkına tebliğ edilen hukuksuz ve gereksiz asfalt paraları Bölge milletvekillerimiz tarafından Meclis’te gündeme getirilerek kaldırılması sağlanırsa vatandaşlarımız da hem büyük bir yükten kurtulmuş, hem de rahat bir nefes alır.

 

Çubuklu seçmenler milletvekillerini çok değerli oylarıyla seçerek Meclis’e gönderdi ve görevini yaptı, şimdi sıra vekillerde...

 

Bakalım Çubuk’a hangi milletvekilimiz veya hangi milletvekillerimiz sahip çıkacak, bizi gerçekten kim temsil ediyor? Bekleyip göreceğiz...

 

Yukarıdaki gerekçelerle yola çıkan Derneğimiz ‘Bayındırlık, İmar ve Ulaşım Komisyonu’nun ”Yol Harcamalarına Katılım Payı” ile ilgili olarak yapmış olduğu araştırma raporu fotoğraflarla da desteklenerek sayın vekillerimize göndermeye başladık.

 

Sayın vekillerimizden konunun Meclis gündemine taşınarak gayrimenkullere konulan haciz işleminin ve asfalt paralarının kaldırılması yönünde bir karar çıkması için gerekli girişimleri yapmalarını talep ettik.

 

Hangi vekilimiz ilçenin sorunlarına daha duyarlı.. Neticeyi merakla bekliyoruz.

 

Aynı raporu destek ve katkı vermeleri için Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına, ilçede faaliyet gösteren siyasi partilerin ilçe teşkilatlarına ve sivil toplum örgütlerine, bilgilendirme amacıyla da Çubuk Belediye Başkanlığına gönderdik.

 

Bakalım ilçenin sorunları için kimler daha sağduyulu, kimler destek ve katkı verecek bekleyip göreceğiz.” Dedi.




 

                                     

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum