Plastik kahve pişiricileri çöpe atın

Plastik kahve pişiricileri çöpe atın

Sağlık Bakanlığından çağrı: "Evlerdeki plastik kahve pişiricileri çöpe atın"


Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın elektrik şoku riski bulunduğu gerekçesi ile toplatma kararı aldığı plastik kahve pişiricilerinin, kansere de neden olduğu bildirildi. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, vatandaşlara evlerde bulunan cihazların çöpe atılması tavsiyesinde bulundu.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Seraceddin Çom, CİHAN'a yaptığı açıklamada daha çok kahve yapımında kullanılan plastik su ısıtıcılarının, Sağlık Bakanlığı'nın da görüşü alınarak, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından toplatılmaya başlandığını hatırlattı. Toplatma kararının doğru olduğunu ve desteklediklerini vurgulayan Çom, "Elektirikli plastik su ısıtıcılarında elektrik kaçağı olabiliyor. İnsan sağlığı üzerinde de olmsuz bir çok etkisi var" dedi.

Bazı plastiklerin içerisinde gözle görülmeyen metal tozunun bulunduğunu aktaran Çom, ısıyla birlikte bu maddenin suya karışarak kansere neden olabileceğini aktardı.

Bisphenol A adı verilen bir başka maddenin ise, plastiğin uygun olmaması durumunda yine ısıyla suya karışabildiğini kaydeden Çom, "Hayvanlarda yapılan deneyler sonucunda bu maddenin sürekli kullanılması halinde, beyin sağlığı ve üreme sistemini olumsuz etkilediği ortaya çıktı. İnsanlarda bu yönde yapılmış bir çalışma yok fakat metebolizmalar birbirine benzediği için insanlar açısından da risk taşıyor." diye konuştu.

Uygun olmayan plastikte bulunan daha bir çok maddenin kanserden, alerjiye kadar bir çok sistem bozukluğuna neden olabildiğini belirten Çom, şöyle devam etti: "İspatı olmasa bile, insan sağlığını tehdit eden bir durum var. Her türlü risk taşıyan şeyden kaçınmak gerek. Bu yüzden vatandaşlarımız bu cihazları kullanmamalı. Mümkünse, evlerinde olanları da, kaldırıp çöpe atmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü aradan zaman geçince, cihaz da evde bulunuyorsa, unutup tekrar kullanabilirler"

(Cihan)


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.