Plan işledi borsa yükseldi

Plan işledi borsa yükseldi

Avrupa liderleri krize el koydu, bir dizi karar aldı. Piyasalar bu kararlarla zıpladı dolar düştü. İşte o plan ve piyasalar!

Dünyanın en varlıklı ülkeleri bu hafta sonunda, finans piyasalarında paniği önlemek,hayati önemdeki bankaları batmaktan kurtarma ve tıkanmış kredi piyasalarını çözme konusunda anlaşmaya vardılar.

Yürürlüğe konulan veya hazırlanmakta olan kurtarma ön

BORSADA GÜNÜN RAPORU

İMKB işlem gören hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 1,64 oranında değer kazandı. İMKB Ulusal 100 Endeksi, ikinci seansta  547,30 puan azalarak 28.961,94 puandan kapandı. Hisse senetlerinin ikinci seanstaki ortalama değer kaybı yüzde 1,85 oldu.

İlk seanstaki 1.013,31 puanlık artış dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 466,01 puan yükseldi. Hisse senetleri günlük ortalama yüzde 1,64 oranında değer kazandı.

lemleri şunlar:

ABD:  Merkez Bankası (Fed) programları hariç olmak üzere 700 milyar dolarlık plan.
  
BANKA SERMAYELERİ:
ABD Hazinesi devlet yardımına ihtiyaç duyan, sigorta şirketleri dahil tüm finans kuruluşlarına  sermaye enjekte edebilir.
   
ZARAR YARATAN VARLIKLAR:
Hazine, finans kuruluşlarının elindeki  sorunlu mortgage varlıklarını satın alabilir.
   
BANKA MEVDUATLARI:
Hesap başına 250,000 dolara kadar sigortalı. Hazine, batan bankaların mudilerinin paralarını almalarını sağlamak amacıyla  bankanın sigorta birimine sınırsız miktarda borç verebilir.
  

DOLAR DÜŞTÜ
SON RAKAMLAR;

İSTANBUL

ALIŞ

SATIŞ
ABD Doları 1,3950  1,3970
Avro 1,9000  1,9020
Sterlin 2,4200  2,4300


MUHASEBELEŞTİRME:
Varlıkların piyasa değerleri düştüğünde ya da belirlenemediği zamanlarda  finans kuruluşlarının borçlarını karşılayamaz duruma gelmelerine yol açtığı söylenen mark-to-market (piyasa fiyatı üzerinden düzenli kâr/zarar beyanı) muhasebeleştirme yöntemi, düzenleyici kuruluşlar tarafından askıya alınabilir.
   
LİKİDİTE:
Fed, 900 milyar dolara kadar çeşitli likidite önlemleri, ayrıca  bir ticari kağıt programı ve  AIG ve JPMorgan gibi tek şirketlere kredi verme gibi uygulamalar yapıyor.

İNGİLTERE: 400 milyar sterlin (691 milyar dolar)

İNGİLTERE ÜÇ BANKAYA EL ATTI

İngiltere, RBS ve HBOS-Lloyds birleşmesine 37 milyar sterlin sermaye yatıracak. Bir diğer İngiliz bankası Barclays ise hükümetin desteğini almayarak 6.5 milyar sterlinlik sermaye artırdı. 


   
BANKA SERMAYELERİ:
Hükümet bankalara 50 milyar sterline (87.8 milyar dolar) kadar sermaye enjekte edebilir. Bu miktarın yarısı tercihli hisse ya da sürekli faiz getiren hisseler olabilir.
   
GARANTİLİ İNTERBANK BORÇLANMASI:
İngiliz hükümeti, bankaların kısa ve orta vadeli borçlanması için 250 milyar sterlini (439 milyar dolar) garanti edecek.
   
LİKİDİTE:
İngiltere Merkez Bankası (BOE) bankalara, çalışmalarını sağlayacak yeterli nakit bulunmasını sağlamak için ihaleler yoluyla en az 200 milyar sterlin (351 milyar dolar) borç verecek.Böylece BOE'nin uygulanan likidite ihalesi sayısı iki katına çıkıyor ve  ayrıca üç aylık sterlin ve haftalık dolar ihaleleri de sürüyor.

ALMANYA: Koalisyon kaynaklarından alınan bilgi

BANKALARA LİMİTSİZ DOLAR DOPİNGİ

Amerikan Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası ve İsviçre Merkez Bankası, mali kurumlara limitsiz ABD Doları fonu sağlayacağını açıkladı. Bankaların ortak açıklamasında, ticari bankaların tüm tekliflerinin sabit faiz oranlarıyla karşılanacağı bildirildi. Japonya Merkez Bankası da benzer önlemler almayı düşündüğünü kaydetti

lere göre 470 milyar euro. Alman hükümeti İngiliz planını örnek alan bir plan hazırlıyor. Planın 400 milyar euroluk kısmının garantilerden, 70 milyar euroluk kısmının ise bankaların sermayelendirilmesinden oluşması bekleniyor.

İRLANDA: 400 milyar euro (549 milyar dolar)
   
BANKA SERMAYELERİ: Hükümet bu plan uygulamasına giren altı bankadan herhangi birinde hisse alabilir.
   
BANKA MEVDUATLARI:
Altı bankadaki mevduatlar ve diğer bazı yükümlülükler güvence altına alındı.

NORVEÇ: 350 milyar kron (57.4 milyar dolar)

PORTEKİZ:  20 milyar euro (27.45 milyar dolar)Hükümet  bankaların likidite durumlarını güvence altına almak için  bir finansman hattı kuracak.

JAPONYA: Bankalara sermaye enjekte etme önlemini düşünebilir.

ASYA BORSALARI YÜKSELİŞTE

Asya borsaları, küresel finansal krizi dindirmek isteyen ülkelerin aldığı önlemlerin artması nedeniyle yükseldi. Avustralya"da borsa yüzde 5.6, Hong Kong"da geçen hafta yüzde 16.2 değer kaybeden Hang Seng Endeksi de bugün yüzde 8.5 arttı. Japonya"da Nikkei Endeksinde bugün ulusal tatil nedeniyle işlem yapılmadı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.