Patlama nedeni "ihmal"

Patlama nedeni "ihmal"

Sanayi Sitesindeki Süt ürünleri fabrikasında meydana gelen patlamanın nedeni anlaşıldı. İhmal öldürdü...

TBMMOB Makina Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Sanayi Sitesindeki süt ürünleri fabrikasında meydana gelen patlamayla ilgili olarak bilirkişi heyetinin yaptığı inceleme sonuçlarını açıkladı. Yapılan incelemede, patlamanın buhar kazanının, buhar vanalarının kapalı unutulmasından kaynaklandığı belirtildi.

Makina Mühendisleri Odası Ankara Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısında, patlama sonrasında bilirkişi heyeti tarafından olay yerinde yapılan inceleme sonuçları açıklandı. Şube Genel Sekreteri Şenol Karaca tarafından yapılan açıklamada, patlamanın işçi sağlığı ve iş güvenliği yönetmeliğine aykırı, yetkisiz ve ehliyetsiz kişiler tarafından işletmeye alınan ve periyodik bakım ve kontrolleri yapılmayan buhar kazanının, buhar vanalarının kapalı olarak unutulmasında dolayı oluşan yüksek basınç nedeniyle meydana geldiğini belirtti. Karaca, "Olayın nedeni, bilinçsizlik, ihmal, insan yaşamını hiçe sayarak daha fazla rant elde etmeyi ön planda tutan yaklaşımlar ve yasal boşluklardır. Dolayısıyla en basit emniyet kuralları dahi yerine getirilmemekte ve ilgili meslek odaları tarafından yapılması gereken mesleki denetimlere engel oluşturmaktadır" dedi.

Karaca, bilirkişi tarafından yapılan incelemede patlamanın meydana geldiği tesisle ilgili olarak, buhar kazanında maksimum basıncını gösteren iki çizgisinin bulunmadığının belirlendiğini kaydetti. Su arıtma cihazının, patlayan buhar kazanının yerinin çalışanlar ile aynı mekanda olduğunu ifade eden Karaca, işyerinde gerekli ikaz levhalarının olmadığı, kazanı kullanan kişinin eğitimsiz ve kazanı kullanmak için gerekli olan ateşçi belgesinin olmadığı, kazanın periyodik bakımlarının yapılmadığının belirlendiğini ifade etti.

Bu tür kazaların önüne geçilmesi için kazan dairelerinin sürekli olarak kontrol edilmesi gerektiğine işaret eden Karaca, yerel yönetimlerin bu tür projeleri gerçekleştirenlerin yetkilendirilmiş firmalar olmalarına dikkat edilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Karaca, kalorifer kazanı ve benzeri kazanları kullananların ve işletmeye alanların mutlaka eğitimden geçirilmesini ve belgeli olmasının gerekli olduğunu ifade etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum