Pana Film Ayrılıkla dönüyor

Pana Film Ayrılıkla dönüyor

Olay yaratan Kurtlar Vadisi dizisi sonrası Pana Film yeniden ekranlara geliyor. Ayrılık, gerçek bir olayla başlıyor...

Pana Film’in yeni dizisi Ayrılık, gerçek bir olayla başlıyor. 27 Ocak 1973 tarihinde Los Angeles’ta iki Türk diplomatına 78 yaşındaki Gurgen Yanikiyan tarafından düzenlenen suikast, dizinin birinci bölümünde izlenecek sahneler arasında olacak.

Pana Film’in 15 Mart Perşembe akşamı yayınlanacak yeni dizisi “AYRILIK”, çok konuşulacak gerçek bir olayla başlıyor. Dizi bir yandan 21. yüzyılda geçen bir Aslı ile Kerem hikayesi, diğer yanıyla da güçlü bir politik aksiyon...

AYRILIK dizisinin ilk bölümü, akıllara ASALA Terörü olarak kazınan saldırıların ilki olan Los Angeles cinayetiyle başlıyor. İşte 1973 yılında yaşanan ve AYRILIK dizisinin ilk sahnelerinde ekrana gelecek olan gerçek hikaye:

“Takvimler, 27 Ocak 1973 tarihini gösteriyordu. Los Angeles’ta Türkiye Cumhuriyeti’ni temsilen görev yapan iki Türk diplomat, Konsolos Bahadır Demir ve Başkonsolos Mehmet Baydar, Santa Barbara kentindeki Baltimore Oteli’nde öldürüldü. İki diplomat, otele, Osmanlı padişahına ait bir tabloyu Türk makamlarına hediye etmek istediğini belirten ve kendini “Bir Osmanlı Ermenisi” olarak tanıtan Gurgen (Karakin) Yanikiyan tarafından çağırılmışlardı. 78 yaşındaki Yanikiyan, iki diplomatı otel odasında beklemiş, içeri girer girmez de silahının tetiğini çekmişti... Cinayeti itiraf eden Yanikiyan, cezaevinde geçirdiği 10 yılın ardından yaş haddi ve sağlık sorunları nedeniyle affedildi. Cezaevinden çıktıktan kısa bir süre sonra da öldü.”

Bu olay, ASALA terörü olarak anılan saldırıların ilki oldu. Türkiye diplomatlarını hedef seçen ASALA, 1986 yılına kadar 21 ülkenin 38 kentinde, değişik türde 110 saldırı eylemi gerçekleştirdi. Bu saldırılardan 39'u silahlı, 70'i bombalı, biri de işgal şeklindeydi. Saldırılarda 42 Türk diplomat ile 4 yabancı hayatını kaybetti. 15 Türk ve 66 yabancı da yaralandı.

Ayrılık dizisinin ilk bölümüyle ekrana taşınacak bu gerçek olayda Gurgen Yanikiyan’ı Oktay Aytekin canlandırdı.

Yanikiyan rolünün başarıyla altından kalkan Oktay Aytekin, aslında emekli bir maliyeci. Gönlündeki oyunculuk sevdası emekli olduktan sonra iyice alevlenen Aytekin, 1994 yılından beri aralarında Dede Korkut Hikayeleri’nin de bulunduğu çeşitli TRT yapımlarında rol almış.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.