Ot ve saman çiftçinin kabusu oldu

Ot ve saman çiftçinin kabusu oldu

Kurak geçen kış ve ilkbahar mevsiminin ardından başlayan aşırı yağışlardan etkilenen tarım sektörü nedeniyle ot ve saman fiyatlarının artacağı beklentisi hayvancılıkla uğraşanları endişelendiriyor.

Çubuk'ta buğday hasadı başlamadan hayvancılık sektöründeki çiftçiler, saman bulma telaşına girdi. Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle hareketlenen hayvancılık sektöründe çiftçiler, hasat başlamadan ot ve samana yoğun talep gösterince fiyatlar tırmanışa geçti.

Geçtiğimiz yıl hasat döneminde kilogramı 10-15 kuruş arasında değişen samanın fiyatı yoğun talebin ardından, 35-40 kuruşa kadar çıktı.

Çubuk Ziraat Odası Başkanı Orhan Gülle, olumsuz hava şartlarının hububat ekimlerini olumsuz yönde etkilediğini bununda saman üretimini azalttığını söyledi.

Özellikle dolu nedeniyle buğday ekim alanlarında bir azalma meydana geldiğini belirten Gülle, şöyle konuştu:

"Bu durum saman miktarını da etkiledi. Şuan henüz buğday hasadı başlamadığından samandan ziyade ot balyasının fiyatları arttı. Bazı besicilerde diğer illerden saman balyası getiriyorlar. Bu da saman fiyatlarını artırıyor. Arzın az olması ve talebin fazla olması ise samanın kilogram fiyatlarının 35-40 kuruşa kadar çıkmasına neden oldu. Saman bu yıl yine cep yakacak. Bu nedenle besiciler ve çiftçiler ot buldukları her yeri biçerek, kışlık saman ihtiyacını karşılamaya çalışıyor."

Besici Metin Çelik ise ot ve saman fiyatının yükseldiğini belirterek şunları söyledi:

"Hayvanlarımızın kışlık yiyeceğini hazırlamaya çalışıyoruz. Bu sene yağmurlar zamanında geldi ama dolu hasadı düşürdü. Çubuk'a dışarıdan kaba yem girişi her yıl fazla oluyordu ancak bu yıl çevre ilçelerde de saman olmadığından dolayı kaba yem fiyatında artış bekliyoruz. Özellikle dolu hububata büyük zarar verdiğinden dolayı kışın hayvanların saman ihtiyacını karşılamada sıkıntı çekeceğimizi tahmin ediyoruz. Şuanda saman balyasının fiyatları kilogramı 35-40 kuruş arasında, ot balyasının ise 60-70 kuruş civarında satılıyor. Fiyatlar kışın bundan daha ucuzdu."

AA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.