ÖSS  ter döktürecek

ÖSS ter döktürecek

1 milyon 644 bin genç 180 dakikalık sınava katılacak.

Üniversiteye girmek isteyen 1 milyon 644 bin 73 genç, yarın ÖSS'de ter dökecek. Sınav saat 09.30'da başlayacak ve 3 saat sürecek.

Bu yıl Anadolu Liseleri, Fen Liseleri, Anadolu Teknik Liseleri, Güzel Sanatlar Liseleri ve Anadolu Öğretmen Liseleri dışında okulların mezun vermeyecek olması nedeniyle ÖSS'ye girecek aday sayısında azalma yaşandı.

-MEZUN ADAY SAYISI YÜZDE 39 ARTTI-

ÖSS'ye bu yıl 1 milyon 644 bin 73 aday başvururken geçen yıla göre 132 bin 370 azalma yaşandı. Son sınıfta okuyan ve ÖSS'ye başvuran aday sayısı ise geçen yıla göre 511 bin 292 kişi azalarak 221 bin 507'ye geriledi. ÖSS'ye başvurularda bu sene eski mezun adaylarda ise 381 bin 279 artış oldu. 2007 ÖSS'ye başvuran eski mezun adayların sayısı 975 bin 211 iken bu sene 1 milyon 356 bin 490'a yükseldi. 2008 yılında ÖSS'ye başvuran eski mezun sayısı geçen seneye göre yaklaşık yüzde 39 artmış oldu.

-300 BİN KİŞİ ÖSS'DE GÖREV YAPACAK-

ÖSS'de Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı yaklaşık 300 bin kişi görev yapacak. Ayrıca, emniyet ve jandarma ekipleri de güvenlik önlemleri alacak. Adayların sınava gelirken yanlarında mutlaka sınav kimlik belgesi, fotoğraflı ve resmi onaylı özel bir kimlik belgesi ile bir fotoğraflarını bulundurmaları gerekiyor. Kimlik belgelerinin fotokopisi veya faksı kabul edilmeyecek.

Sınav kimlik belgesi ile özel kimlik belgesini yanında bulundurmayan aday hiçbir şekilde sınava alınmayacak. Adaylar kimlik kontrolleri yapıldıktan sonra sınav salonlarına alınacaklar. Sınav salonlarına yerleştirme işlemlerinin zamanında tamamlanabilmesi için adayların en geç saat 08.45'de sınava girecekleri yerlerde hazır bulunmaları gerekiyor.

-ADAYLAR BAŞI AÇIK OLARAK SINAVA GİRECEK-

Adayların, yanlarında cep telefonu gibi haberleşme araçlarının yanı sıra saat fonksiyonu dışında fonksiyonu bulunan saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, müsvedde kağıdı, defter ve kitap gibi araçlarla sınava gelmeleri yasak. Başları açık olmayan veya kılık kıyafetleri yürürlükteki mevzuata uygun bulunmayan adaylar da sınava alınmayacak. Soru kitapçıkları dağıtıldıktan sonra gelen adaylar sınava alınmayacak.

Sınav başladıktan sonra adaylar ilk 90 dakika içinde sınav salonunu terk edemeyecekler. Sınavda adaylara, sözel ve sayısal bölümlerden sorular yöneltilecek. Sözel bölümde adaylara tarih, coğrafya ve felsefe; sayısal alanda ise fizik, kimya ve biyoloji alanlarından test usulü toplam 180 soru sorulacak.

-LİSANS TERCİHİ İÇİN 185 PUAN ALMAK GEREKİYOR-

Üniversitelerin ön lisans ve açıköğretim programlarını tercih edebilmeleri için adayların en az 160, lisans programlarını tercih edebilmek için de en az 185 puan almaları gerekiyor. Sınav sonuçları, adaylara Temmuz ayında www.osym.gov.tr adresinden açıklanacak. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan puanlamaların bu yıl farklı bir şekilde hesaplanacağını kaydederek 185 puan almanın daha kolay olduğunu söyledi.

ÖSS'ye giren adaylardan üniversitelerin yabancı dil ile ilgili bölümlerinde okumak isteyenler ayrıca 22 Haziran 2008 Pazar günü Yabancı Dil Sınavı'na (YDS) katılacaklar.

Kaynak:Ankarahaber

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.