NEVRUZ BAYRAMI KUTLAMALARI...

NEVRUZ BAYRAMI KUTLAMALARI...

Baharı müjdeleyen Nevruz Bayramı Atatürk Parkı’nda renkli görüntülere sahne oldu. Etkinlikler bahar coşkusuyla geçti. Öğrenciler doyasıya eğlendi.

  Şuayip YAMAN

Çubuk Belediyesi tarafından düzenlenen Türk dünyasında baharın gelişinin müjdecisi, UNESCO Dünya Kültürel mirası listesine kabul edilen “NEVRUZ” kutlama programı Atatürk Parkı’nda yapıldı.

 

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ve Çubuk Belediyesi işbirliğinde Nevruz Bayramı, çeşitli etkinliklerle kutlandı.

 

Yıldırım Beyazıt Okulları Kavşağı'ndan kortej yürüyüşü ile başlayan etkinlikler Atatürk Parkı'nda İlçe Kaymakamı İbrahim ÇENET ve İlçe Belediye Başkanı Dr. Tuncay ACEHAN 'ın, Nevruz ateşini yakarak demir dövmesiyle, yumurta tokuşturmalarıyla ve ata binmeleriyle devam etti.

 

Sunuculuğunu Belediye personeli Ahmet YILMAZ’ın yaptığı Atatürk Parkı’ndaki kutlamalar saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

 

Belediye Başkanı Dr. Tuncay ACEHAN yaptığı selamlama konuşmasında, “Nevruz Türk-İslam birliğini vurgulayan, kardeşlik duygularını pekiştiren bir kültürdür.

 

Nevruz baharın gelişi ile bolluk ve bereketin işaretidir. Nevruz Bayramı’nın bir diğer özelliği de Türk dünyasını birleştirici özelliği olmasıdır.

Türk Cumhuriyetleri’nin her alanda birlikte olması oldukça önemli bir olgu. Kardeşlik duygularını artıran bir bayram olarak hepinizin Nevruz Bayramı’nı canı gönülden kutluyorum.

Türk dünyası ve İslam dünyasının birliği bugün ülkemizin yaşadığı şartlarda çok daha büyük önem taşıyor. Bolluk ve bereketi temsil eden Nevruz şuurunun, yüreğimizdeki sevgiyi, birlik ve beraberliği canlı tutması hepimizin temennisidir.

Coğrafyamızda karşılıklı etkileşim yoluyla oluşturulan bu ortak kültür, bütün zorluklara ve fitne ateşine rağmen bizleri bu vatanda bir arada tutan etmenlerin de başında gelmektedir. Türk kültürünün vazgeçilmez değerlerinden birisi de kuşkusuz “Nevruz” yani “Yeni Gün”dür.

Nevruz, başta Türk milleti olmak üzere bölgemizde yaşayan tüm halkları birbirine bağlayan, uzun kış aylarından sonra, baharı ve güzel günleri müjdeleyen bir ateştir. Büyük bir kültürün ürünü olan bu ateş, binlerce yıldır bütün ihtişamıyla yanmaktadır; bundan sonra da yanacak ve yine güzellikleri müjdeleyecektir.

 Bu bakımdan Nevruz; Anadolu ve Avrasya coğrafyasında yaşayanların ortak kültürü, binlerce yıllık kardeşliğimizin en büyük göstergesi, birlikte yaşama irademizin halaylarla, horonlarla, zeybeklerle dile gelmiş hali, genç kızlarımızın halılara nakşettiği motif, Yüce Yaradan’a yönelen gönüllerimizin ortak duasıdır.

 Coğrafyamızda kan ve gözyaşının hâkim olduğu, savaş ve işgallerin hüküm sürdüğü, yanı başımızdaki ülkelerde dayanılmaz ve kabul edilemez acıların yaşandığı bu günlerde, ülkemiz üzerine oynan kirli oyunların da yoğunlaştığını görmekteyiz.

 Bu Nevruz Bayramının, bölgemizdeki tüm milletlerin kardeşliği, barışı ve bir arada yaşama kararlılığını, yeniden hatırlaması, bölgemizde adaletin ve huzurun tekrar sağlanması için vesile olmasını diliyorum.

Nevruz’un temsil ettiği, birlik, beraberlik, bolluk ve bereketin bölge insanımızı kuşatmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.”

 

Tüm Türk Dünyasının Nevruz Bayramı’nı kutlayan İlçe Kaymakamı İbrahim ÇENET, “ Nevruz' bir 'kardeşlik ve bereket günüdür. Bu günde hem üç ayların başlangıcı olması, hem Cuma gününe denk gelmesi Nevruz Bayramının bereketini daha da artırdı.

Anadolu ve Avrasya coğrafyasında yaşayanların ortak kültürüdür.

Nevruz Bayramı, ülkemizde de birliğimizi ve kardeşliğimizi pekiştiren önemli günler arasındadır.

İnsanların yaşama biçimini, üretim ve tüketim alışkanlıklarını etkileyen mevsim geçişlerinin en güzellerinden biri, 21 Mart’tır.

Nevruz Bayramı olarak kutlanan bugünün, doğu toplumları tarafından hayata yeni bir başlangıç olarak kabul edilir. Balkanlar, Kafkaslar, Orta Asya ve Ortadoğu'da kutlanan ve bazı ülkelerde resmi bayram olarak kabul edilen Nevruz Bayramı'nın, Türkiye'de de birliği ve kardeşliği pekiştiren önemli günler arasında yer alır.

Ortak kültür ve inanç değerleri etrafında asırlardır barış içinde yaşayan Türk milletini ayrıştırmak ve birbiriyle çatıştırmak isteyen bölücü örgüt mensuplarının, Nevruz'u yıllarca kendi kirli emellerine alet etmek istemişler,

 

Ancak, necip milleti huzur ve güven ortamının bozulmasına izin vermemiş, emperyalistlerin işbirlikçisi hainlerin oyunlarını her defasında bozmuştur.

 

Ülkemiz, sahip olduğumuz köklü kültürel değerler ve geleneklerimizin yanında, böylesi güzel günlerin ilham ettiği kardeşlik ve dayanışma duygularıyla, kalkınmasını sürdürecek ve milli ideallerimize ulaşmak için gayretle çalışmaya devam edecektir.

 

 Dünya Manevi Kültür Mirası listesinde yer alan “Nevruz Bayramı” vesilesiyle, başta Suriye olmak üzere, gönül coğrafyamızda yaşanan bütün çatışmaların sona erip, güven ve huzur ortamının hâkim olduğu günlerin başlamasını niyaz ediyorum.

 

Aziz halkımızın Nevruz Bayramı'nı kutluyor, iki cihanda saadetler dileğimle baharın müjdecisi bu güzel günün ve gelecek günlerin, sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir şekilde geçmesini ve hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum."

 

Kırgızistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Prof. Dr. İbrahim JUNUSOV,

Kırgız Türkçesiyle yaptığı konuşmada, “Nevruz bayramınız kutlu olsun. Bu gün bizim tarlalarda çimenler çıkmaya başlar. Bizim tarlalarda ekinler ekilmeye, yeşillenmeye başlar. Aramızda kırgınlıklar, dargınlıklar varsa unutmamız lazım. Türk askeri Afrin’de iken yerleri cennet olsun...

 

Şehit olanlar “Dünya Barışı” için savaşıyor.  Bizler sizlerle kardeşiz. Pazarımız bir, ölsek mezarımız bir. Allah’ımız bir.   

 

"Bugünümüz birdir yarınımız birdir.”

 

Baktığımızda Tanrımız, dilimiz, dinimiz, tarihimiz ve maneviyatımız birdir, bugünümüz birdir yarınımız birdir. Türk’ün Allah’ın kavuşturduğu bir akraba olduğunun delilleri olarak, Kırgız bayrağı da Türk bayrağı da kırmızıdır.

 

Türk bayrağında ay ile yıldız, Kırgız bayrağında güneş vardır. Ay ile yıldız 12 saat güneşte 12 saattir. Toplamda 24 saat ve ikisi birleştiği zaman bir gün olur. Bundan dolayı bizi kavuşturan Allah’tır diyorum. Biz iki devlet bir milletiz. Kırgızlara 'Aladağlılar' denir Türklere ise 'Anadolulular' denir. Ben dilerim ki Aladağ’ın evlatları ile Anadolu’nun evlatları hep birlikte olsun."

 

TÜRKSOY Azerbaycan Ülke Temsilcisi Elçin GAFARLI, “TÜRKSOY’un görevi Ortak Kültürel kuşağın tanıtılmasıdır.

 

TÜRKSOY, Türk dili konuşan ülkelerin kültür ve sanat alanlarında işbirliğini sağlayan, üye ülkelerin yönetimine, iç ve dış politikalarına karışmayan uluslararası bir teşkilattır.

 

Baharın gelişini bayram havasında kutluyoruz. Geçmişimizi her daim akılda tutmaktır.

 

Nevruz kültür mirasıdır. İlk kez Paris’te, Strazburg’ta ABD, BM, Avrupa ve İngiltere de kutlanmıştır. Bu yüzden uluslar arası anlamda önemlidir. Birbirimizi tanıma bilinci içindeyiz.

 

Nevruz bayramı tüm dünyada dostluk, barış ve sevgi getirsin...”

 

Nevruz'un insanın doğa ile ilişkisini ortaya koyan, birleştirici ve yakınlaştırıcı bir bayram olduğuna işaret ederek, "Nevruz'un insanlığa umut, yaşama sevinci ve barış getirmesini, Nevruz kucaklaşmasının ve Türk halklarının kardeşliğinin ebedi olmasını diliyorum" açıklamasında bulundu.

 

Etkinliklere geçildi.

 

Ankara Büyükşehir Belediyesi Mehteran takımı konser verdi.

 

Ankara Kulübü Çubuk Şubesi Seğmenleri sırasıyla; Atım Arap, Yandım Şeker Oğlan, Badı Sabah, Fidayda türküleri eşliğinde oyunlarını sergilediler.

 

Semeni şarkısı eşliğinde bir geleneksel kıyafetli bir kızımız protokole Semeni sundu. Protokol bir birleriyle yumurta tokuşturdu.

 

 

Kosova Halk Dansları Topluluğu gösterilerini sundu.

 

Kazakistanlı Solist Ainur ABİLDAYEVA şarkısını seslendirdi.

 

Azerbaycan “Şerur” Halk Dansları Topluluğu gösterilerini sundu.

 

Rusya Federasyonu  Kabardin - Balkar Cumhuriyeti Balkarya Halk Dansları Topluluğu gösterilerini sundu.  

 

Altay Cumhuriyeti- “Altay” Müzik grubu gösterisini sundu.

 

Kırgızistan Status Dans Grubu gösterilerini sundu.

 

Kırgızistanlı şarkıcı NENA şarkısını seslendirdi.

 

Sanatçılar tarafından verilen konserlere vatandaşlar özellikle öğrenciler ve minik çocuklar oyunlarıyla eşlik ettiler.

 

Azerbaycan TÜRKSOY ülke temsilcisi Elçin GAFARLI Belediye Başkanı Tuncay ACEHAN’a günün anısına “Nevruz Tabağı” takdim etti.

 

Nevruz Şarkısı eşliğinde protokol ve etkinliğe katılan ülkelerin sanat ve dans grupları ellerinde bayrakları ile sahneye çıkarak günün anısına birlikte hatıra fotoğrafı çektirerek final yaptılar.

 

Ülkelerin dans grupları, öğrenciler ve Çubuk halkı ile birlikte “Ankara’nın Bağları” ve “Fidayda” türküleri eşliğinde oynadılar.

 

Program sonrası Atatürk Parkı’nda kurulan ‘Kırgız Otağı’ndan vatandaşlara Nevruz pilavı ikram edildi.

 

NEVRUZ NEDİR?

 

Nevruz’un kelime olarak Farsça “nev” “ruz” yani “yeni gün” olduğu için, genel olarak “İran medeniyetinin bayramı” algısı oluşturmaktadır.

 

Ancak Nevruz’un Türk dünyasının kuzey bölgelerinde de kutlandığı düşünülürse, terim olarak Nevruz’un daha sonra yaygınlaşmış olabileceği sonucuna varılabilir. Bugünkü Kazaklar arasında Nevruz’un birkaç ismi mevcuttur.

 

Örneğin, “jıl bası” yani “yıl başı” ve “ulustın ulu künü” yani “ulusun ulu günü” … Kazaklarda “ulus” sözcüğünün imparatorluk anlamında kullanıldığı düşünülürse, bu bayramın bütün bozkırları kapsayan büyük coğrafyanın en önemli günü olduğu kanısına varılabilmektedir.

 

Eski bir İran takvimine göre yılın ve baharın ilk günü; miladi takvime göre martın yirmi ikisine rastlayan gün.

 

İran kaynaklı bir inanışa göre Tanrı’nın evreni ve insanı yarattığı gün.

 

Orta Asya'dan Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlarla kutlanan Nevruz, her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı coşkuyla karşılandığı bir gündür.

 

Yaşadığı geniş coğrafyada doğa ve çevrenin uyanışının kutlandığı Nevruz Bayramı'nın Anadolu'da ve Türk kültürünün yayıldığı bölgelerde de son derece köklü ve zengin bir geçmişi vardır.

 

Nev(yeni) ve ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen ve YENİGÜN anlamını taşıyan Nevruz, kuzey yarımkürede başta Türkler olmak üzere birçok halk ve topluluk tarafından yılbaşı olarak kutlanır.

 

Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart'ta güneş göçmen kuşlar gibi kuzey yarımküreye yönelir. 21 Mart ile birlikte havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar.

 

Bu nedenle 21 Mart bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaradılış günü olarak kabul edilerek, Nevruz/YENİGÜN bayramı adıyla kutlanır.

 

Orta Asya'da yaşayan Türkler, Anadolu Türkleri ve İranlıların yılbaşı olarak kabul ettikleri güne Nevruz adı verilir ki, yeni gün anlamına gelir. Gece ve gündüzün eşit olduğu Miladi 22

 

Mart, Rumi 9 Mart gününe rastlamaktadır.

 

Nevruz-i Sultani, Sultan Nevruz, Sultan Navrız, Navrız, Mart Dokuzu gibi adlarla da anılmaktadır.

 

On iki Hayvanlı Türk Takviminde görüldüğü üzere Türklerde de çok eskiden beri bilinmekte ve törenlerle kutlanmaktadır. Türklerde Nevruz hakkında başlıca rivayet, bugünün bir kurtuluş günü olarak kabul edilmesidir. Yani Ergenekon'dan çıkıştır. İşte bu nedenle bugün

 

Türklerde Nevruz, yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilmiş ve günümüze kadar bayramlarda kutlana gelmiştir. Orta Asya'daki Türk topluluklarından Azeri, Kazak, Kırgız, Türkmen, Özbek, Tatar, Uygur Türkleri, Anadolu Türkleri ve Balkan Türkleri Nevruz geleneğini canlı olarak günümüze kadar yaşatmışlardır.

dscn1918-tile1.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.